Atât conceptul Hygge, cât și terminologia, provin din limba daneză. De ce este important să cunoști această informație? Deoarece Danemarca s-a clasat în mai mulți ani pe locul 1 în ceea ce privește nivelul de fericire al oamenilor din Europa, iar fericirea este idealul spre care tindem cu toții.
Despre Hygge s-au scris multe cărți în ultimii ani, iar conceptul a devenit celebru în toată lumea. Deși nu are o traducere în limba română, cuvântul semnifică un fel de comoditate, dar nu se limitează la atât. Termenul descrie și o stare de bine ce implică relațiile interpersonale.
Asociat adesea cu fericirea, Hygge se reflectă în stilul de viață al scandinavilor. În timp, ideea a cucerit și domeniul designului interior, mai ales în ceea ce privește lumina. Locuitorii zonelor nordice pun preț pe iluminatul calitativ și de efect al locuințelor, lucru datorat în principal iernilor îndelungate din acele zone.
Rolul luminii în stilul Hygge
Unul dintre cele mai importante roluri în crearea unei stări Hygge este jucat de lumină. Danezii au făcut o pasiune pentru lumânări, lămpi cu lumină caldă și un lucru interesant este faptul că dețin cele mai multe șeminee pe cap de locuitor din lume. Lumina reprezintă un element cheie al Hygge, deoarece are capacitatea de a crea o atmosferă feerică, de poveste. Scopul final nu este de a avea o încăpere cât mai luminată, ci de a crea un spațiu cald și intim, în care să te simți comod, relaxat, în largul tău. Din acest motiv, corpurile de iluminat nu sunt așezate la întâmplare.
În același timp, nu doar lumina este importantă, ci și umbrele, deoarece completează spațiul în mod natural. Astfel, alegerea surselor de lumină joacă un rol important.
Un detaliu care merită menționat, este faptul că în cadrul interioarelor scandinave se utilizează puțin, spre deloc, lumina centrală puternică. Pentru a reuși să creezi o atmosferă Hygge la tine acasă, încearcă să aduci cu ajutorul luminii acel sentiment pe care îl ai când stai cu cei dragi în jurul unui foc de tabără. Corpurile suspendate, veiozele, lămpile de perete sau de podea – au diferite funcții și oferă opțiuni nelimitate. Poți combina tonurile ori ambianțele create, pentru ca fiecare proiect să fie special și unic.
Cum aduci stilul Hygge la tine acasă
Stăpânește arta unei „străluciri calde”
Scandinavii își “stropesc” adesea camerele cu bazine aurii de lumină. Lămpile cu lumină caldă sunt foarte populare în stilul Hygge. Potrivit expertului în Hygge, Meik Wiking, temperatura optimă a luminii este de 1800K, adică temperatura apusurilor și a lemnului care arde în foc. În general, luminile cu 1800K – 2700K sunt considerate de culoare caldă.
Alege materialele naturale în locul materialelor sintetice
Inspirându-se din natură, practicienii Hygge încorporează lemn, ceramică și fibre organice în schemele lor de decor. Spațiile sunt pline de culori neutre, finisaje mate, texturi organice și alte elemente care duc cu ideea către mediul exterior. O idee bună este să cauți în plimbările pe care le faci pe afară o ramură interesantă, care are o formă regulată, pe care să o așezi într-o vază și să o acoperi cu un șirag de luminițe, cum sunt cele folosite pentru pomul de Crăciun.
O altă idee ce îți va încânta privirea este să recreezi aurora boreală la tine acasă. Poți face acest lucru cu ajutorul unor benzi cu LED-uri. Acestea sunt disponibile în culori diferite ce îți vor aminti de luminile Nordului. Pot fi aplicate pe marginea mobilei, în jurul unui element arhitectural sau oriunde îți dorești să scoți ceva în evidență. De asemenea, poți alege lămpi pentru masă în forme sau din materiale naturale. Găsești pe piață modele care imită aspectul lemnului sau al pietrelor.
Utilizează un amestec de lămpi de podea, de masă și de perete
Prea multă lumină deasupra capului poate strica instantaneu o atmosferă Hygge. În schimb, poți aranja strategic spațiul cu lămpi de podea, de masă și de perete pentru a crea locuri primitoare pentru lectură, masă și relaxare. Lămpile de tip felinar de hârtie sunt perfecte pentru împrăștierea discretă a luminii ambientale în jurul unei camere. Chiar și lămpile de hârtie de mari dimensiuni dau un sentiment de imponderabilitate. Majoritatea spațiilor scandinave vor avea, de asemenea, o lampă de podea care luminează uniform.
Joacă-te cu iluminare adaptabilă
Nu întâmplător majoritatea restaurantelor își reduc intensitatea luminii seara. Lumina redusă creează o atmosferă perfectă pentru conversații intime. În spațiile rezidențiale și de ospitalitate, reducerea luminozității după amurg poate crea o stare de spirit liniștită și chiar poate îmbunătăți calitatea somnului. Cele mai versatile lămpi oferă posibilități nelimitate de control al luminii. Lămpile portabile sunt un mod convenabil de a ilumina spațiile interioare și exterioare, de la mese și terase. Corpurile de iluminat portabile reîncărcabile vin adesea cu caracteristici moderne, cum ar fi o boxă prin care poți reda muzică.
Creează colțuri personalizate de calm
Hygge se concentrează în jurul momentelor îmbrățișate de îngăduință: un pahar de vin lângă foc, o carte bună într-o după-amiază ploioasă sau 15 minute de meditație dimineața, înainte de a începe ziua. Iluminarea potrivită poate fi utilizată pentru a împărți spațiile în zone confortabile. Colțurile mici sunt cel mai bine iluminate cu lămpi de masă. Pentru spații mari, deschise, poți lua în considerare o lampă suspendată cu cercuri deschise care poate fi umplută cu panouri acoperite cu țesături din pâslă absorbantă a sunetului.
Ceea ce găsim fascinant în abordarea Hygge, este faptul că acest stil este construit exclusiv din detalii, astfel că poate fi integrat în aproape orice tip de ambient sau stil de viață. Te încurajăm să încerci și tu această rețetă nordică a fericirii și să pui în practică cele câteva principii Hygge prezentate în acest articol. Vei rămâne impresionat de efectul pe care ți-l poate oferi un astfel de interior nordic personalizat.
Surse: