În trecut, casele puteau fi încălzite într-un singur fel: cu ajutorul sobei cu lemne sau cărbune. Astăzi, o varietate de combustibili este folosită pentru încălzire: gaze naturale, electricitate, motorină etc.
Mulți proprietari de locuințe optează acum pentru modalități mai verzi și mai accesibile din punct de vedere financiar. Printre ele se numără și apa obișnuită, pe care o instalație pe bază de hidrogen o utilizează pentru a produce biocombustibili precum hidrogenul. Acesta este obținut prin divizarea apei și reprezintă o sursă regenerabilă de energie.
Ce este un generator de hidrogen
Folosirea hidrogenului pentru încălzirea imobilelor este foarte benefică. Acesta nu eliberează substanțe nocive și are o valoare calorică ridicată. În forma sa pură, producția de hidrogen este imposibilă, dar acesta poate fi obținut din mai mulți compuși chimici diferiți, cum ar fi hidrogen și oxigen. Cea mai cunoscută metodă de producere a hidrogenului este electroliza apei.
Generatorul de hidrogen constă într-un rezervor plin cu apă sub care sunt plasați doi electrozi placați. Deoarece apa este un conductor excelent al curentului electric, între plăci se creează un contact cu rezistență redusă. Curentul electric care trece printr-o rezistență mică contribuie la formarea reacției chimice, ca rezultat al formării hidrogenului.
Pentru a obține hidrogen pur, este necesară împărțirea apei în doi atomi (HH) de hidrogen și un atom de oxigen (O). Acesta este principiul funcționării unui generator de apă: producerea de hidrogen prin electroliză. Gazul care este eliberat în acest caz a fost numit după marele fizician Brown.
Pro și contra acestui sistem
Acest sistem are avantajele și dezavantajele sale. Cel mai semnificativ beneficiu este faptul că generatorul de hidrogen produce un biocombustibil, iar singurul deșeu pe care îl elimină este apa. Aceasta este eliberată în stare gazoasă, sub formă de vapori de apă ce nu au niciun impact negativ asupra mediului înconjurător.
Reactorul de hidrogen are avantajele sale numeroase:
- Are o eficiență ridicată;
- Este foarte ușor de întreținut;
- Produce un combustibil ecologic;
- Economisește energie electrică.
Pe de altă parte, cel mai important dezavantaj este reprezentat de explozivitatea instalației pe bază de hidrogen. Atunci când hidrogenul este combinat cu oxigen, la o anumită concentrație se formează un amestec exploziv. Acest lucru limitează capacitatea de a construi un sistem foarte puternic. Desigur, riscurile scad dacă se respectă toate măsurile de precauție și regulile de siguranță.
Cum să instalezi sistemul și de ce ai nevoie
Fabricarea și instalarea unui generator de hidrogen poate fi efectuată acasă, dar acest lucru ar trebui realizat cu ajutorul unei firme specializate.
Un sistem de casă pentru producerea de hidrogen trebuie completat cu module auxiliare, cu dispozitive de automatizare, control și protecție pentru a putea acționa.
Așadar, instalația pe bază de hidrogen este o modalitate ecologică de încălzire a casei cu multe argumente pro: întreținerea ușoară, eficiența ridicată, economisirea energiei electrice, dar și câteva contra: riscul de explozie ce poate fi evitat prin respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de precauție și a regulilor de siguranță impuse.
Surse