Urmează să îți construiești o casă nouă, să o renovezi pe cea actuală sau să te muți în alt apartament? Atunci, în mod cert, încălzirea locuinței este un punct important din acest proces, iar cunoașterea câtorva aspecte generale despre subiect te va ajuta să alegi cea mai bună opțiune care să-ți ofere confortul termic necesar, dar și o factură accesibilă.
Înainte de a trece direct la subiect, un prim punct de plecare de care trebuie să ții cont este izolația.
Izolarea unei locuințe se poate realiza atât pe exterior, cât și pe interior și are rol de a ține căldura acolo unde îi este locul, adică în exterior pe timp de vară și în interior pe timp de iarnă.
Cum alegi cel mai eficient sistem de încălzire pentru locuința ta?
Atunci când vine vorba de alegerea unui sistem de încălzire pentru locuința ta, este bine să îți pui câteva întrebări înainte de a-l achiziționa:
- Care sunt temperaturile specifice zonei în care vei locui?
- Câte camere va avea locuința?
- Ce tipuri de combustibil ai la dispoziție?
- Cât te va costa încălzirea?
- Cât costă montajul?
- Care sunt costurile de întreținere?
- Cât este de eficient?
Tipuri de sisteme de încălzire ale locuinței
În mod cert îți dorești pe timpul iernii o temperatură constantă în casă, un grad de confort sporit, dar și o factură de întreținere care să nu-ți golească portofelul.
Iată ce opțiuni moderne ai la dispoziție:
1. Încălzirea prin pardoseală
Una dintre metodele de încălzire moderne, demnă de luat în seamă, este încălzirea prin pardoseală, care poate fi realizată prin intermediul unui agent termic (apa) sau electric.
Avantaje:
- randament de 100%, fără pierderi.
- eliminarea caloriferelor.
- grad ridicat de confort – poți merge în picioarele goale prin casă.
- consum redus.
- poate fi montat sub diferite tipuri de podea (marmură, gresie, parchet).
Dezavantaje:
- nu se recomandă mutarea mobilei în zonele în care sunt prezente cablurile încălzitoare, existând riscul acumulării a foarte multă căldură.
- costuri mai ridicate de montaj.
2. Încălzirea prin panouri radiante
Panourile radiante se folosesc de energia electrică pentru a încălzi. În mod uzual acestea se instalează pe tavan, dar pot fi instalate și pe pereții laterali.
Avantaje:
- oferă un grad de confort crescut;
- montaj facil;
- durată de viață îndelungată (30 de ani);
- asigură o temperatură constantă;
- se regăsesc în diferite forme și culori putând fi integrate în design;
- nu necesită avize;
- nu emană noxe, sunt ecologice.
Dezavantaje:
- costuri mai mari comparativ cu centralele pe gaz sau pe combustibili fosili;
- sunt utilizate deseori ca sursă de încălzire suplimentară, pe lângă instalația de încălzire principală.
3. Încălzirea prin panouri solare
Utilizată mai ales în cazul în care locuiești la casă, încălzirea prin panouri solare este foarte eficientă întrucât folosește ca sursă de energie soarele. De asemenea, panourile sunt o soluție prietenoasă cu mediul.
Marele dezavantaj al acestui sistem este costul de achiziție destul de ridicat, dar care va fi amortizat în timp prin costuri reduse la factură.
4. Centralele termice
Sunt definite ca fiind acele echipamente care furnizează apă caldă și căldură dintr-o sursă unică în mai multe puncte de consum.
Există mai multe tipuri de centrale termice pe care le vom diferenția în funcție de:
Tipul de combustibil folosit:
- Centrale termice cu funcționare pe bază de combustibil solid (lemn, peleți, cărbune, etc.)
- Centrale termice cu funcționare pe gaz
- Centrale termice cu funcționare pe GPL
- Centrale termice electrice
Centralele cu funcționare pe bază de combustibil solid
O astfel de centrală va fi prima alegere în condiții în care nu ai acces la gaz.
În cazul în care vei decide achiziționarea unei centrale termice moderne pe bază de combustibil solid, trebuie să ții cont de faptul că aceasta necesită existența unei camere tehnice pentru amplasarea ei, dar și spațiu pentru depozitarea combustibilului utilizat.
Tipurile de combustibil pot fi variate, precum: lemn, peleți, brichete, tocătură lemnoasă, cărbune, deșeuri, etc.
Dacă vei decide să alegi o centrală pe bază de combustibil solid, o alegere inspirată ar fi cea pe bază de peleți, având următoarele avantaje:
- durată de viață îndelungată – cel puțin 20 de ani.
- peleții sunt mai ieftini decât lemnul și sunt un combustibil ecologic.
- are putere calorică mare.
- peleții sunt ușor de transportat și depozitat.
Printre dezavantaje se numără:
- necesită un proces mai amplu de instalare și un cost mai ridicat.
- grija alimentării centralei cu peleți.
- curățarea regulată a centralei de cenușă.
- necesitatea existenței unui coș pentru evacuarea fumului.
Centralele termice cu funcționare pe gaz
O centrală cu funcționare pe gaz se potrivește foarte bine atât pentru o casă, cât și pentru un apartament, având în general dimensiuni reduse și fiind ușor de întreținut și folosit. Acestea funcționează la fel de bine atât cu încălzirea prin pardoseală cât și cu clasicele calorifere. Cele mai noi oferă posibilitatea controlării de la distanță prin instalarea unei aplicații pe telefon, lucru care poate oferi un consum mai eficient și un confort mai ridicat. Spre exemplu, dacă știi că ajungi acasă la ora 18:00, o poți porni cu o oră mai devreme pentru a se încălzi până ajungi tu. Același lucru se poate face și cu ajutorul unui termostat care permite setarea orelor de funcționare a centralei.
În ceea ce privește prețul centralelor pe gaz, acesta variază în funcție de specificațiile acesteia și de capacitatea sa în kW.
Tipuri de centrale termice pe gaz
Atunci când vorbim despre centralele termice pe gaz, acestea sunt de două feluri și anume:
- Centrale termice fără condensare – sunt cele clasice, de perete, destinate producerii de agent termic pentru încălzire și pentru apă caldă de consum și care necesită existența unui coș de fum necesar eliminării gazului metan care se descompune prin ardere în dioxid de carbon și vapori de apă.
- Centrale termice în condensare – sunt cele mai moderne, care folosesc un sistem de răcire al cărui rol este recuperarea energiei reziduale și transferul acesteia către apa încălzită, ceea ce rezultă într-un consum de combustibil și un grad de poluare mai redus.
Centralele termice cu funcționare pe GPL
Se pune problema alegerii unei centrale cu funcționare pe GPL în cazul în care locuiești într-o zonă în care nu vei avea curând acces la alimentarea cu gaze naturale, iar costul cu electricitatea este unul ridicat. GPL-ul este un amestec de hidrocarburi rezultat în urma procesului de rafinare al petrolului și este de cele mai multe ori stocat în butelii de capacitate mare. Avantajul GPL-ului ar fi faptul că nu afectează mediul înconjurător.
Centralele termice electrice
După cum ne putem da seama și din nume, centralele electrice funcționează pe bază de energie electrică. Cu toate că prețul unei astfel de centrale este ceva mai redus în comparație cu o centrală pe gaz, costul anual al facturii la energie electrică va fi de 3-4 ori mai mare comparativ cu cel al centralelor pe gaz. Astfel, alegerea unei centrale electrice se justifică în condițiile în care nu există acces la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.
Printre avantajele acestor tipuri de centrale se numără:
- timpul redus necesar pentru încălzirea locuinței.
- sunt ecologice, nu au emisii de dioxid de carbon.
- pot funcționa pe bază de energie electrică sustenabilă (panouri fotovoltaice, energie geotermală, instalații eoliene).
- au dimensiuni reduse.
- nu necesită întreținere.
Dezavantaje:
- costuri ale facturilor de energie electrică mai mari.
- sunt destinate doar încălzirii, pentru apă caldă fiind necesară achiziționarea separată a unui boiler electric.
Înainte de a decide care sistem de încălzire al locuinței este cel mai potrivit pentru casa ta, ideal este să-ți izolezi locuința pentru a preveni pierderile de căldură; apoi, răspunzând la întrebările de la începutul articolului, să investești într-un sistem de încălzire pe termen lung.
Confortul termic este destul de important pentru starea ta de bine (fizică și financiară) și nu e recomandat să faci rabat la calitate. Este bine să analizezi toate opțiunile și să o alegi pe cea potrivită pentru suprafața locuinței tale, pe cea cu un grad ridicat de eficiență și cu un cost rezonabil al utilizării.
Surse: