Dacă ești în căutarea unui boiler potrivit pentru locuința ta, trebuie să ții cont de mai mulți factori în alegerea acestuia și anume: tipul de alimentare (gaz, lemne, electricitate), numărul de persoane care vor folosi apa caldă, numărul de consumatori (bucătărie, baie), etc.
Ce este un boiler?
Este un recipient izolat termic în care se acumulează apă și care, prin intermediul unui sistem, permite încălzirea apei.
Printre componentele unui boiler se numără: corp boiler, vas de expansiune, termostat, aerisitor, două supape de unic sens, termometru, pompă, supapă de siguranță, robinet de golire și altele care se pot adăuga în funcție de model.
Tipuri de boilere
În funcție de combustibilul utilizat:
Boilerul pe gaz
Este un dispozitiv modern, performant, automatizat și sigur pentru utilizare. Permite obținerea apei calde cu ușurință, rapid și în mod continuu. Gazul fiind mai ieftin decât electricitatea, dacă optezi pentru un boiler pe gaz, vei reduce și costul facturii lunare de energie. Costul unui astfel de boiler este relativ mic, ceea ce îl face foarte accesibil. Trebuie totuși să ții cont de faptul că montarea acestuia se face de către o persoană autorizată. De asemenea, este necesar ca încăperea în care va fi montat să corespundă cerințelor prevăzute.
Boilerul pe lemne
Este util în condițiile în care deții o casă într-o zonă rurală unde nu ai acces facil la gaz sau electricitate sau unde dispui de resurse suficiente de lemne. Lemnele arse în focar vor produce căldura necesară pentru a încălzi apa. De obicei aceste boilere au o capacitate mai mare, astfel cantitatea de apă pe care o pot încălzi fiind mai mare. Acesta cuprinde o sobă mică și boilerul propriu-zis. Inconvenientul apare din faptul că durează ceva timp până apa ajunge la temperatura dorită.
Boilerul electric
Este în mod cert cel mai utilizat tip de boiler, fapt datorat ușurinței cu care se obține apa caldă. Tot ce trebuie să faci este doar să-l conectezi la rețeaua electrică, iar încălzirea apei se va realiza cu ajutorul rezistențelor electrice. Avantajul acestui tip de boiler este faptul că îl poți monta oriunde ai acces la energie electrică, fără a avea nevoie de spațiu special sau de aprobări suplimentare.
Boilerul termoelectric
Poate funcționa atât prin intermediul energiei electrice, cât și prin intermediul agentului termic. Practic, acesta este un boiler care are atașată o serpentină prin intermediul căreia se poate conecta la centrala electrică sau la o sursă de energie alternativă precum panourile solare.
Boilerul instant
Așa cum poți deduce și din denumire, acesta are avantajul că încălzește apa mult mai repede decât orice alt boiler. Acesta nu trebuie să funcționeze continuu, ceea ce se reflectă în economii la consumul de energie electrică. Un alt avantaj al acestui boiler este faptul că ocupă un spațiu redus deoarece nu are rezervor. Apa rece este încălzită direct în timp ce trece prin aparat. Dezavantajul cunoscut al acestuia este faptul că presiunea și debitul apei sunt scăzute.
Boilerul bivalent
Este o inovație în domeniu. Acesta se folosește pentru a obține o cantitate mare de apă caldă într-un timp foarte scurt. În acest caz, energia poate fi acumulată de la două surse de căldură, procesul de încălzire fiind astfel unul rapid. Volumul acestora este unul pe măsură, putând ajunge și până la 1000 de litri.
Boilerul tank in tank
Denumit și “cu acumulare”, este un boiler de generație nouă, care are în structură baza boilerului și un balon intern din oțel care are funcția de rezervor. Acesta are o putere sporită și reușește să mențină o putere și un debit ridicat al apei. Una dintre funcțiile utile ale acestuia este cea de reîncălzire. Cu ajutorul acesteia apa este reîncălzită într-un timp scurt, fapt ce ajută și la consumul de energie. În interior este prezent și un system de contracții care împiedică depunerile de calcar.
În funcție de formă și volum, regăsim:
- Boilere verticale – sunt cele mai des întâlnite. Sunt montate pe perete, iar volumul lor poate ajunge până la câteva sute de litri.
- Boilere orizontale – sunt alese de obicei datorită faptului că permit montajul în spații mai restrânse.
- Boilere de mici dimensiuni – sunt montate de obicei deasupra sau dedesubtul chiuvetei. Au o capacitate redusă.
Funcțiile unui boiler
În decizia pe care o vei lua, mai poți ține cont și de funcțiile unui boiler. Printre acestea se numără:
- Protecție anti-îngheț – ajută în cazul în care boilerul va fi montat într-o încăpere unde nu există o sursă de încălzire. Dacă temperatura va scădea până la punctul de îngheț, boilerul va funcționa fără probleme.
- Protecție la supraîncălzire – această funcție va opri automat boilerul atunci când acesta s-a supraîncălzit.
- Funcția anti-legionella – dacă timp de o lună de zile apa din boiler nu atinge temperatura de 65oC, această funcție va efectua un ciclu complet de încălzire pentru a elimina bacteriile precum legionella.
- Funcția de programare – te ajută să programezi orele de furnizare a apei calde.
Alte aspecte care pot avea impact asupra alegerii tale, sunt:
- Clasa energetică – o clasă energetică superioară înseamnă facturi mai reduse la energie.
- Izolarea și tipul rezervorului – o izolare bună ajută la menținerea caldă a apei pentru mai mult timp, reducând și consumul de energie.
- Timpul de încălzire al apei – dacă vrei să ai apă caldă cât mai repede, atunci poți alege un boiler instant.
- Garanția oferită – majoritatea modelelor beneficiază de 2 ani garanție.
Dacă îți dorești ca boilerul tău să funcționeze fără probleme pentru o lungă perioadă de timp, asigură-te că îl protejezi și îl utilizezi în parametri normali. De asemenea, o întreținere făcută periodic îl ajută să funcționeze optim și contribuie și la economisire.
Surse: