Terasa, veranda sau balconul sunt locurile unde vrei să te retragi după o zi grea de muncă și unde ai vrea să petreci clipe de relaxare alături de cei dragi. De cele mai multe ori acest loc este unul deschis care poate fi folosit cu încredere cel mai des vara când temperaturile mari permit acest lucru.
Pe de altă parte, dacă vara este una toridă și secetoasă, ai nevoie de un sistem de răcire dacă vrei să stai la terasă. Cea mai bună opțiune este să alegi un sistem de răcire. Altfel vei ajunge o victimă a căldurii, închis în casă, în apropierea aerului condiționat.
Orice foișor, terasă, verandă, gradină, spatiu de joacă sau balcon pot fi dotate cu un sistem de răcire exterioară, iar în articolul nostru vom prezenta trei dintre cele mai populare soluții: sistemele de răcire cu ceață, ventilatoarele cu pulverizator și coolerul pentru exterior.
Sistemul de răcire cu ceață
Acest sistem de răcire este unul eficient care răcorește instant locul unde a fost amplasat.
Este ideal pentru terase și este unul durabil și rezistent, o investiție care își merită banii pe termen lung. Are o performanță crescută și te ajută să economisești apă deoarece este proiectat să creeze ceață, fără să pulverizeze cantități mari de apă.
Sistemul transformă apa cu care este alimentat în ceață și o pulverizează în spațiul pe care îl deservește, creând o perdea de vapori.
Când sunt instalate și utilizate corect, sistemele de răcire cu ceață pot reduce temperaturile din spațiul în care acționează cu până la 15° C, în funcție de eficiența sistemului de ceață, umiditatea relativă și temperatura exterioară.
În funcție de ce alegi sistemul de răcire cu ceață?
Un astfel de sistem este eficient, rapid, ușor de instalat și folosit, dar și economic. E nevoie de doar 1 litru de apă pe oră, pentru un sistem cu 16 duze, la o presiune de 2 bari.
Însă, când alegi un astfel de sistem, trebuie să iei în considerare mai multe atribute. Presiunea de operare, debitul și chiar dimensiunea picăturilor de apă pot influența costurile de întreținere. Foarte important este și dimensiunea zonei care dorești să o răcești pentru a putea stabili costurile de operare ale întregului sistem.
Presiunea de operare
Răcitoarele de terasă cu ceață pot avea diferite niveluri de presiune la care operează. Această presiune variază între 40 psi și poate ajunge până la 1500 psi pentru sistemele foarte mari.
Sistemele cu presiune scăzută pot fi conectate la reteaua normală de apă potabilă și pot produce răcorirea unor zone mai mici. Totuși, aceste sisteme de răcire cu ceață necesită o întreținere mai atentă, deoarece, din cauza presiunii scăzute de operare se pot forma depuneri care pot cauza înfundarea instalației.
Sistemele care funcționează cu presiune ridicată pot răcori locații mari în mod eficient, însă consumabilele și piesele de schimb sunt mult mai scumpe datorită presiunii mari la care operează.
Debitul de apa
Debitul de apa folosit de un sistem de răcire cu ceață indică cantitatea de apă folosită într-o anumită perioadă de timp.
Ia în considerare informatiile despre debitul de apă utilizat nanite de a lua decizia de cumpărare a unui anumit model.Prin evaluarea debitului folosit poti estima costurile cu operarea sistemului mult mai precis și poti alege un sistem cât mai potrivit pentru bugetul tău.
Dimensiunea picăturilor de apă
Dimensiunea picăturilor de apă este în principal determinată de presiunea utilizată în sistem.
Cu cât presiunea este mai mare, cu atât mai rapid apa va fi impinsă prin duza de evacuare. Sistemele cu presiune ridicată vor produce picături mai fine de apă. Dimensiunea redusă a picăturilor le va permite acestora sa se evapore mai repede, în acest fel răcorind spațiul într-un timp mai scurt.
Îți recomandăm ca înainte de achiziție sa studiezi cu atenție opțiunile disponibile și să faci tot posibilul pentru a alege sistemul potrivit pentru tine. Prețurile unui astfel de sistem pornesc de la câteva sute de lei și pot ajunge la peste 2500 de lei.
Răcitorul de aer pentru exterior
Costul de achiziție al unui răcitor de aer pentru exterior este mult mai mic în comparație cu un sistem convențional de aer condiționat, nu există costuri de instalare sau de întreținere și, în plus, consumul de energie electrică este redus.
Răcitoarele evaporative sunt ideale pentru răcirea în zone deschise sau semi-deschise unde sistemele tradiționale de climatizare nu pot fi utilizate și pentru reducerea costurilor mari de funcționare.
Ecologice sunt răcitoarele care folosesc în procesul de răcire principiul natural al evaporării apei, fără a utiliza lichide de răcire sau gaze și, totodată au un consum redus de energie electrică.
Principiul de funcționare al răcirii evaporative este urmatorul: aerul fierbinte trece prin panouri celulare care sunt udate cu apă în timpul ciclului de răcire. Prin contact simplu și prin efectul natural al evaporării, căldura este disipată generând un flux de aer proaspăt și natural.
Acest tip de răcitor de aer este ideal pentru medii în care este nevoie să scadă temperaturile, producând un schimb constant de aer. Aerul, filtrat și răcit, îndepărtează căldura din mediu, generând o senzație de răcoare, așa cum se întâmplă în natură în apropierea mării sau în apropierea unei cascade.
Întreținerea unui răcitor nu este nu presupune cheltuieli suplimentare, deoarece nu sunt necesare echipamente speciale sau abilități specializate pentru verificarea și curățarea aparatelor.
Acest gen de aparate pot fi utilizate imediat, fără instalare complicate.
Ventilatorul cu pulverizator
Un ventilator pentru terasă cu pulverizator dispune de funcții cheie extrem de utile pentru spațiul exterior, dar potrivite și pentru interior – odorizare, ionizare aer, răcire prin pulverizarea apei, ventilare.
Există și modele prevăzute cu sistem anti-țânțari, pentru a elimina și disconfortul creat de insectele specifice verii. Avantajele investiției într-un ventilator cu pulverizator se referă la facilitatea operării (cele mai performante modele sunt prevăzute cu display), ușurința manevrării (transport din interior pe terasă) și confortul asigurat în zilele toride de vară.
Funcțiile ventilatorului de terasă cu pulverizare sunt cea de oscilație a mișcărilor și a vitezei, de umidificare pentru a oferi un nivel de umiditate sănătos, telecomanda prin care se pot seta de la distanță opțiunile de reglaj. De asemenea, are funcția de avertizare când rezervorul este gol și funcția de moduri prestabilite: normal- viteză constantă, natural- viteză precum cea a vântului și somn- viteză minimă.
Ventilatoarele de terasă cu pulverizator care dețin rezervor de apă pot fi încărcate cu ușurință de către orice utilizator. Sistemul de încărcare este ușor de folosit și se poate efectua cu orice lucru aflat la îndemâna persoanei respective, de la o simplă cană până la un furtun, în funcție de preferințe.
Zgomotul produs de un ventilator de terasă cu pulverizator poate fi considerat unul scăzut. În general, este mai silențios decât un ventilator uscat. Un astfel de ventilator mai ieftin va produce mai mult zgomot, în timp ce unul pentru care ați plăti mai mult ar fi mai silențios.
Prețurile ventilatoarelor de terasă cu pulverizator sunt utile pentru a regla umiditatea existentă într-o încăpere, dar asta nu înseamnă că pot fi folosite încep de la câteva sute de lei și ajung până la peste 1000 de lei.
Surse: