Formarea calcarului este un fenomen natural, care se produce din cauza durității apei și care nu trebuie subestimat. Acesta poate reprezenta un factor de risc pentru boilerul tău, deoarece îi reduce eficiența și performanța și de asemenea îi corodează țevile și componentele interne.
Citește acest articol pentru a afla ce măsuri poți lua împotriva calcarului și cum îți poți curăța boilerul de calcar.
Cum îți dai seama că boilerul tău are o problemă?
În condițiile în care un boiler nu scoate niciun zgomot ciudat dacă este acoperit de calcar, cum îți dai seama că acesta are probleme? Un prim semn ar fi faptul că nu mai încălzește apa așa cum ar trebui. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că rezistența din interior este acoperită de un strat de calcar. De asemenea, boilerul va funcționa greoi, vei auzi zgomote pe traseul de apă sau presiunea va fi mai scăzută decât de obicei sau pur și simplu nu mai funcționează.
Cauzele formării calcarului în boiler
Fie că vorbim despre boilerele clasice, cele care funcționează pe gaz sau de cele electrice, toate modelele au două circuite care conțin apă: unul pentru apa menajeră și unul pentru încălzire. Prin arderea gazului sau prin transferul de căldură, este crescută temperatura apei care circulă prin sistemul de încălzire, asigurându-se astfel o temperatură optimă a acesteia. În timpul acestui proces de încălzire, substanțele minerale, precum și ionii de magneziu și calciu, se depun pe suprafața țevilor și a serpentinei și duc la formarea calcarului.
Duritatea apei poate fi determinată cu ajutorul unor kituri speciale. Acestea conțin un reactiv intern care acționează și îți poate oferi o valoare orientativă. Dacă apa este mai dură, probabilitatea formării calcarului este mai mare, cu o sedimentare mai ridicată și încrustare pe toate suprafețele care intră în contact cu apa (boiler, țevi, robinete).
Riscuri ale formării calcarului în boiler
Așa cum am văzut mai sus, formarea calcarului este un fenomen natural, a cărui amploare este determinată de gradul de duritate al apei. De-a lungul timpului, dacă nu cureți boilerul eficient și în mod regulat, depunerile de calcar pot duce la apariția unor probleme de funcționare a acestuia. Nu trebuie să subestimezi daunele pe care le poate produce calcarul și trebuie să iei măsurile necesare pentru a preveni formarea acestuia.
Sedimentele de calcar acționează în mod agresiv asupra punctelor mai slabe, mai expuse la căldură și temperaturi ridicate, până când acestea corodează complet. Întregul proces poate fi accelerat de dioxidul de carbon, care apare în urma unei reacții chimice datorată durității apei și temperaturilor ridicate. Din această cauză trebuie să monitorizezi în mod constant și optim întreg sistemul.
Prezența în exces a calcarului în interiorul conductelor de apă ale boilerului poate duce, de asemenea, la o scădere a performanței și o creștere a consumului de energie. Astfel, este foarte probabil să plătești o factură mai scumpă pentru un sistem care subperformează.
Curățarea boilerului de calcar
Pentru a evita orice deteriorare a sistemului, îți recomandăm să apelezi întotdeauna la firme specializate pentru curățarea calcarului din boiler. În urma unei analize atente, specialiștii vor determina metoda corectă de curățare.
Una dintre posibilitățile de curățare a boilerului este reprezentată de spălarea chimică, o procedură prin care sunt introduși în sistem anumiți compuși chimici speciali, care duc la eliminarea încrustărilor și îndepărtarea sedimentelor și depozitelor de calcar. În urma acesteia, trebuie realizată o verificare completă a componentelor boilerului, pentru a ne asigura că nu s-au produs deteriorări ale anumitor elemente, cum ar fi: țevile, fitingurile sau schimbătorul de căldură.
Curățarea boilerului nu reprezintă o activitate care ține de întreținerea regulată a sistemului și astfel trebuie încadrată ca fiind o cheltuială suplimentară. Spălarea boilerului ajută la îndepărtarea depunerilor, dar nu poate fi repetată de prea multe ori, deoarece poate provoca deteriorarea anumitor componente, cum ar fi schimbătorul de căldură. Pentru a încetini procesul de formare a calcarului între spălări, îți recomandăm instalarea unui filtru de îndepărtare a acestuia și a unui dozator de polifosfați.
Dacă ai îndemânarea și timpul necesar, boilerul electric se poate curăța și mecanic, dar nu garantează nimeni că va fi perfect curat și trebuie să respecți următorii pași: întrerupi alimentarea cu energie electrică, evacuezi apa din boiler, desfaci capacul care acoperă termostatul și rezistența electrică. Ulterior vei scoate calcarul depus (la un boiler de 80-120 l poți avea și 5 kg. de calcar). După ce verifici integritatea rezistenței și a garniturilor montezi totul la loc, fără să ai scurgeri de apă pe contactele electrice sau cabluri.
Protejarea boilerului împotriva calcarului
Pe lângă spălarea sistemului, poți de asemenea să instalezi un dozator de polifosfați. Acesta este un dispozitiv care folosește săruri de sodiu pentru a elimina din apă anumite minerale cum ar fi magneziul sau calciul. Astfel, duritatea apei din boiler este redusă, fapt care duce la protejarea pe termen lung a întregului sistem.
Poți găsi pe piață diferite tipuri de filtre anticalcar, printre care cele cu dozator de gel, un compus care împiedică solidificarea ionilor de calciu și magneziu. Un altul este filtrul magnetic, acesta exploatând magnetismul pentru a capta substanțele și a filtra apa pe măsură ce aceasta intră în boiler.
Prețul unui filtru anticalcar depinde de mai multe aspecte, cum ar fi caracteristicile tehnice, modelul și calitatea. Spre exemplu, un dozator de polifosfați costă în jur de 300 RON, iar pentru un filtru magnetic vei plăti între 100 și 200 RON. Un astfel de dispozitiv îți oferă numeroase avantaje, cum ar fi economia la consumul de energie, performanță îmbunătățită a boilerului și prelungirea duratei de viață a sistemului.
Surse: