Vara este anotimpul concediilor. Pentru unii dintre noi, când vine vorba de all inclusive, ne gândim mai degrabă la locuri în care există liniște, natură și deconectare. De aceea, și investițiile noastre se orientează în turismul cu rulota sau mașini care să permită campare îndelungată în zone izolate din natură. Să călătorești în țară și să te bucuri de tot confortul este un adevărat privilegiu, dar trebuie să iei în calcul și alegerile sustenabile pentru traseul vizat.
Tot mai mult, autonomia pe care călătorii și-o doresc se reflectă și în modul în care folosesc energia regenerabilă cu fiecare nouă vacanță. Așadar, dacă ai o rulotă, dacă intenționezi să-ți cumperi sau să închiriezi una pentru un concediu, urmărește articolul pentru informații utile care să îți facă mai simplă gestionarea concediului. Hai să descoperim ce fel de situații poți întâmpina, care sunt plusurile și minusurile acestui tip de călătorie.
Cum se dezvoltă călătoriile cu rulota în România
Campingul cu rulota este definit drept o formă de excursie în care folosești vehiculul ca loc de cazare, în locul unui cort, pensiune sau al unei cabane. Cel mai mare avantaj este posibilitatea de a-ți parca rulota în zone pitorești, bucurându-te de propriului spațiu și să explorezi locuri noi fără să fie necesar să faci investiții în concedii somptuoase. Iată doar câteva dintre campingurile unde îți poți planifica o ședere în mijlocul naturii.
În România, acest tip de călătorie este în ascensiune și prinde contur pe o piață de turism tot mai dinamică. De la celebrul Transfăgărășan, la Plaiul Foii, Zărnești, și până în Delta Dunării, te poți bucura de toată pleiada de peisaje și forme de relief de pe teritoriul României.
O piață de turism în continuă adaptare apare ca răspuns la nevoile călătorilor care aleg să folosească rulota pentru deplasare. O imersiune în cultura locală, accesul în zone mai puțin turistice și interacțiunile autentice, sunt doar câteva dintre avantajele pe care această formă de a călători le oferă.
Dispozitive care asigură independență energetică în călătorii
Obținerea energiei electrice în spațiile de camping a devenit un lucru la îndemână datorită tehnologiilor prezentului: de la panouri solare portabile la stații de alimentare, bateriilor reîncărcabile sau a generatoarelor, a pachetelor USB și invertoarelor. Aceste dispozitive electrice te pot ajuta să îți îmbunătățești experiența prin posibilitatea de a refrigera mâncarea, încălzi pe timp de noapte sau pur și simplu să îți încarci gadgeturile electronice necesare.
Dacă îți calculezi necesarul estimat de energie pentru consum, poți stabili echipamentul potrivit pentru dispozitivele tale astfel încât să menții bateriile și sursele de combustibil complet încărcate. Iată câteva dintre echipamente obligatorii pentru campingul cu rulota:
- Panoul solar portabil (de la 1.000 până la 5000 de wați)
- Baterii portabile pentru reîncărcare
- Stație electrică portabilă
- Generatoare diesel, benzină sau gaz
Încărcarea dispozitivelor și a vehiculelor electrice în România
Subiectul eficienței energetice în călătorie apare recurent, și se referă la ce putem face ca să reducem amprenta de carbon în călătoriile noastre. Utilizarea unei mașini electrice sau de tip hibrid este un prim-pas către obiectivul reducerii emisiilor de CO2. Drumul către obiective turistice de o rară frumusețe includ stații și puncte de reîncărcare electrice, însă te poți asigura încă de la plecare te poți asigura că ai bateriile pline, optând pentru o stație proprie.
Dacă ai nevoie de surse pentru reîncărcare și călătoria ta nu se desfășoară în condiții tocmai previzibile, poți apela și la dispozitive portabile pentru reîncărcare. Acestea îți pot asigura energie pentru alimentarea aparatelor electrice esențiale pentru aventura ta. Nu uita ca, înainte de orice călătorie, să verifici capacitatea acestora și să faci achiziții luând în calcul un surplus de consum de cel puțin 20% din nevoia de energie estimată inițial.
Când vine vorba de călătorii independente energetic, dacă ai un vehicul de tip plug-in sau hibrid, nu uita că ai la dispoziție nou-apărutele stații electrice portabile inclusiv pentru mașină, dar și o întreagă infrastructură pe care te poți baza când vine vorba despre încărcarea electrică. Descoperă harta cu peste 1600 de stații de energie disponibile la nivel național, susținute prin programul Electric Up.
Orientare spre viitor pentru turismul cu rulota în România
În spațiul Vestic, turismul cu rulota ia amploare, pentru că oferă oamenilor o libertate mai mare de mișcare, fără constrângerile specifice turismului clasic. Profită și tu de detaliile oferite în articol și descoperă noile modalități prin care România se adaptează tot mai mult solicitărilor pentru acest tip de turism.
Poți să îți organizezi singur un traseu complet, dar asta include mai multă responsabilitate și stabilirea în detaliu a întregului itinerariu, inclusiv a opririlor de realimentare pe care trebuie să le incluzi pe drum. Nu-ți rămâne decât să te bucuri de concediu și de privilegiul unei escapade în mijlocul naturii.
Surse:
Citește și: