Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ce soluții să alegi pentru autonomia energetică a aventurilor tale outdoor?

Confortul devine indispensabil pentru mulți dintre noi și sunt zone unde aparent nu îl putem asigura, dar cu ajutorul tehnologiei îl putem duce inclusiv în călătoriile pe care le planificăm în natură. În ziua de azi devine tot mai la îndemână să cumpărăm soluții portabile pentru producerea de energie, pentru reîncărcarea bateriilor, pentru iluminat sau pentru folosirea dispozitivelor noastre electrice. Câtă autonomie ne oferă însă aceste soluții de folosire a energiei și ce dispozitive să alegem în funcție de călătoriile pe care le planificăm? Iată câteva dintre soluțiile de încărcare pe care le poți folosi în momentul în care pregătești o călătorie în natură sau atunci când ai o casă izolată:

Generatorul electric pe bază de combustibil

Poate fi utilizat pentru diferite tipuri de activități, de la călătoriile de scurtă durată în natură, în campinguri, la festivaluri, până la a deservi locuințele izolate în zonele de munte sau la mare.

Dacă iei în calcul să cumperi un generator electric, trebuie să evaluezi nevoile pe care îți dorești să le acoperi, de la dimensiuni și până la puterea care îți oferă autonomie. De exemplu, un generator de 2.500 de wați, cu 10 ore de funcționare la o sarcină de 60%, va funcționa timp de 10 ore continuu cu o sarcină de 1.500 de wați. 

Nu uita să alegi un generator portabil cu mai multe prize. Acest lucru va ajuta la distribuirea sarcinii dispozitivului, permițându-i să ofere energie stabilă. În general, se recomandă un generator portabil cu două prize. Utilizarea a mai mult de două prize simultan va face funcționarea generatorului mai dificilă, și va culmina cu o uzură accelerată a pieselor interne.

Tipul de combustibil este, de asemenea, un aspect important atunci când alegi să cumperi un generator portabil. Opțiunile disponibile sunt benzină, diesel și gaz.

Generatoarele diesel pot funcționa continuu, până la 24 de ore/zi. Motorina folosită poate rămâne depozitată în recipiente până la doi ani. Dar acest tip de generator nu este recomandat pentru mediile umede, deoarece umiditatea poate afecta calitatea motorinei.

Un generator de benzină este recomandat pentru excursiile în aer liber, inclusiv în timpul sezonului ploios. Benzina poate fi depozitată în recipiente și rezistă vreme îndelungată.

Generatorul portabil care funcționează cu combustibil propan trebuie gestionat cu grijă, fiind un combustibil ușor inflamabil, iar generatorul poate provoca incidente când folosirea nu este gestionată corect. Cu toate acestea, gazul produce emisii reduse în comparație cu alte tipuri de combustibil și poate fi stocat pe termen nelimitat.

Panoul solar portabil 

Panourile solare portabile sunt dispozitive care utilizează celule fotovoltaice pentru a colecta energia solară și a o converti în electricitate. Acestea sunt proiectate să fie ușor de transportat și utilizat off grid, oferind o sursă de energie verde și independentă. 

Spre deosebire de generatoarele care funcționează cu combustibil, panourile solare sunt o sursă de energie ecologică și nu creează zgomot. Acestea pot varia ca dimensiune, pot fi montate pe corturi sau rucsacuri și pot fi utilizate pentru a încărca bateriile dispozitivelor electronice sau pentru a alimenta lămpi și alte echipamente.

Dimensiunile generatorului solar portabil se alege în funcție de tipurile de aparate și dispozitive pe care dorești să le folosești. Iată câteva dimensiuni tipice de stații electrice portabile pentru a face față diferitelor sarcini electrice a vehiculului:

– 1.000 până la 1.500 de wați: bun pentru alimentarea surselor de lumină de care ai nevoie, precum și a dispozitivelor de mici dimensiuni: telefoane, laptopuri și frigidere portabile.

– 2.000 până la 3.000 de wați: potrivit pentru vehicule cu capacitate de 30 de amperi pentru a alimenta aparatul de aer condiționat, televizorul, oala instant și alte electrocasnice mici.

– 3.000 până la 5.000 de wați: ideal pentru vehicule care susțin 50 de amperi și pot alimenta simultan aparatul de aer condiționat, cuptorul cu microunde, aparatul de cafea și multe altele.

Cu o utilizare strategică și o instalare adecvată, energia solară îți permite să campezi și să menții confortul esențial, reducând în același timp costurile cu combustibilul și impactul asupra mediului. Unul dintre cele mai importante avantaje ale panourilor portabile este energia gratuită și disponibilă oricând ai parte de lumină.

Baterii portabile pentru reîncărcare

Dacă ai nevoie de surse pentru reîncărcare și călătoria ta nu se desfășoară în condiții tocmai previzibile, poți apela și la stații de încărcare portabile pentru reîncărcare. Acestea îți pot asigura energie pentru alimentarea aparatelor electrice esențiale pentru aventura ta în natură. Nu uita ca, înainte de orice călătorie, să verifici capacitatea acestora și să faci achiziții luând în calcul un surplus de consum de cel puțin 20% din nevoia de energie estimată inițial.  

Când vine vorba de călătorii independente energetic, dacă ai un vehicul de tip plug-in sau hibrid, nu uita că ai la dispoziție nou-apărutele stații electrice portabile pentru mașină, dar și o întreagă infrastructură pe care te poți baza când vine vorba despre încărcarea electrică. Descoperă harta stațiilor de energie disponibile la nivel național.  Chiar dacă călătoriile în natură înseamnă deconectare și îndepărtare de tehnologie, există dispozitive care ne simplifică acțiunile și ne fac să ne bucurăm mai mult de timpul petrecut outdoor.
Fii inspirat și descoperă cele mai practice soluții pentru dispozitivele de care ai nevoie și pornește pregătit în următoarea ta călătorie!

Surse:

Citește și:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *