Mai multe țări din Uniunea Europeană au luat măsuri de stimulare a economisirii energiei, în contextul în care lumea întreagă traversează una dintre cele mai grave crize energetice din istorie. În timp ce unele țări încă analizează scenarii, altele au scăzut TVA la energie, au plafonat prețurile și îndeamnă consumatorii să reducă consumul imediat.
Citește partea I: Ce măsuri au luat țările europene pentru a contrabalansa creșterea prețurilor la energie și gaze naturale
Mai jos, o trecere în revistă a deciziilor luate de autoritățile din mai multe state europene pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la energie asupra facturilor plătite de consumatorii casnici și companii:
Spania
⚡ scăderea TVA plătită de consumatorii de energie electrică de la 10% la 5%, din ianuarie (a mai fost o diminuare anul trecut, de la 21% la 10%);
⚡ majorarea pensiilor persoanelor vulnerabile cu 15% (+60 de euro lunar);
⚡ prețurile recipientelor cu gaz, folosite pentru încălzirea locuințelor, rămân fixe până la sfârșit de 2022;
⚡ reducere de 50% pentru călătoriile interne pe calea ferată sau cu autobuzul și de 30% pentru cei care folosesc servicii regionale;
⚡ plată unică de 200 de euro pentru lucrătorii independenți cu venituri scăzute;
⚡ reducere de 20 de eurocenți pentru litrul de carburanți.
9 miliarde de euro – aceasta este valoarea pachetului de măsuri adoptat recent de guvernul spaniol pentru sprijinirea celor mai vulnerabile gospodării să facă față creșterii prețului energiei și majorării inflației. Spania avea deja în vigoare măsuri de plafonare a prețului gazului.
Franța
Până la măsurile luate de autorități, trebuie să menționăm faptul că giganții energetici francezi îndeamnă oamenii să limiteze urgent consumul de energie electrică. La baza îndemnului stau scăderile puternice ale livrărilor de gaze rusești și producția limitată de electricitate din cauza problemelor de întreținere.
⚡ a fost prelungit mecanismul de reglementare a prețurilor la gaze până la sfârșitul lui 2022,
⚡ iarna trecută a trimis câte un cec de 100 de euro prin poștă către fiecare dintre cele 5,8 milioane de gospodării cu venituri mici, pentru facturile la energie.
Guvernul lucrează la planuri de urgență în domeniul energiei, dar că încă nu s-a văzut nevoit să le pună în aplicare. Se lucrează la diferite scenarii, dar raționalizarea nu este scenariul de bază.
Ministrul francez de finanțe a anunțat că susține apelul făcut de reprezentanții companiilor energetice care au cerut oamenilor să limiteze imediat consumul de energie.
Germania
⚡ bilet de 9 euro/lună pentru trenurile locale/regionale și transport în comun urban, mai puțin trenuri de mare viteză, valabil în lunile iunie, iulie și august.
Germania ia măsuri de urgență pentru reducerea consumului de gaze, guvernul de la Berlin considerând că situația este gravă. Se au în vedere reducerea consumului de gaz pentru a produce electricitate și folosirea centralelor electrice pe bază de cărbune.
Mai mult, recent, guvernul a lansat o campanie de promovare a economiei de energie la nivel național, prin care încearcă să-și determine cei aproape 80 de milioane de cetățeni să economisească energia atât acasă, cât și la locul de muncă, pentru a combate creșterea prețurilor și schimbările climatice.
Guvernul german intenționează, de asemenea, să introducă un model de licitație pentru gaze în această vară. Scopul va fi de a încuraja consumatorii industriali de gaze să economisească această sursă de energie. În esență, ideea va fi ca toți clienții industriali care își reduc consumul să primească compensații financiare și să pună la dispoziție pentru stocare gazul economisit.
Italia
⚡ operațiunea termostat limitează setarea aerului condiționat din școli și alte instituții publice sub 25 de grade Celsius;
⚡ încălzirea clădirilor publice nu va putea depăși 19 grade Celsius în timpul iernii.
Amenzile în ambele cazuri sunt cuprinse între 500 și 3.000 de euro, scrie presa locală, iar măsura nu se aplică spitalelor, dar ar putea fi extinsă în cele din urmă la casele private.
Grecia
⚡ utilizarea aerului condiționat doar când temperatura ambientală depășește 26 de grade Celsius;
⚡ reducerea numărului aparatelor de aer condiționat din sectorul public;
⚡ teleworkingul pentru funcționarii publici în trei zile din săptămână;
⚡ oferirea angajaților de stimulente pentru a fi favoriza utilizarea mijloacelor de transport în comun;
⚡ se vor face modificări cu privire la limita de viteză pe autostradă, iar la orașe și la sate duminica va fi interzisă circulația cu mașina;
⚡ executivul elen își mai propune să convingă cetățenii să renunțe la cursele interne cu avionul, în favoarea trenurilor.
Polonia
⚡ Autoritățile din Polonia încurajează oamenii să strângă lemne de foc din păduri și au anunțat că cei din comunitățile locale au întâietate în ceea ce privește aprovizionarea cu lemne, în condițiile în care au crescut solicitările adresate unităților forestiere.
Cehia
⚡ se recomandă scăderea temperaturii cu 1,5 grade Celsius;
⚡ se recomandă reducerea temperaturii apei din boiler;
⚡ experții din Cehia recomandă și setarea termostatului frigiderului la +4°C, la -18°C în congelator și deconectarea completă a aparatelor electrocasnice atunci când nu sunt folosite.
Guvernul ceh a anunțat că alocă 66 de miliarde de coroane ca să ajute gospodăriile și companiile afectate de creșterea prețurilor la energie. Statul acoperă unele taxe pentru „energie verde” și planifică și reducerea tarifului energiei electrice subvenționată.
Autoritățile din Praga plănuiesc să instaleze panouri solare pe 20.000 de clădiri până în 2030. Comunitatea pentru Energie Regenerabilă din Praga oferă subvenții pentru panourile fotovoltaice.
În lume
Situația este gravă și în alte țări din lume. Și Japonia le recomandă locuitorilor să-și scadă consumul de energie la începutul serii.
În India și Pakistan, școlile și unele firme se închid, pentru că locuitorii nu pot folosi aerul condiționat. În Sri Lanka sunt cozi uriașe pentru carburanți, iar în Bangladesh magazinele se închid la ora 20.00 pentru a economisi energia electrică.
Și autoritățile din Australia i-au sfătuit pe locuitori să fie atenți la consumul de energie pentru a evita restricții mai grave.
Ce se întâmplă în România
⚡ prețul carburanților este redus cu 50 de bani la litru;
⚡ schemă de plafonare și compensare a facturilor la energie, valabilă până în luna martie a anului viitor.
Deocamdată, autoritățile din România nu au ieșit cu o listă clară de măsuri sau sfaturi pentru consumatori, însă reprezentanții companiilor de energie au început să vorbească încă din primăvară despre eficiența energetică și importanța ei. E.ON România, de exemplu, a lansat trei propuneri de măsuri în atenția autorităților: creșterea producției clasice de energie; lansarea unui program național pentru încurajarea măsurilor de eficiență energetică, cu stimulente pentru persoanele fizice și companii; dezvoltarea capacităților de producție din surse regenerabile – eoliene, fotovoltaice și biometan.
Întrebat dacă românii ar trebui să economisească, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că va fi pregătită o campanie de conștientizare.
„(…) noi avem o experiență, dacă ne uităm în trecut, în anii ’80, o experiență din care nu prea încurajăm consumul. Nu prea este în stilul nostru să încurajăm consumul pentru că am fost privați de anumite… Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puțin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu știu dacă toți putem face asta, dar putem încerca. O să începem o campanie de eficiență energetică la nivel național pentru a încerca să educăm acest lucru. Va fi o informare pe scară largă ca să înțelegem că din lucruri simple pot rămâne bani în buget și putem reduce importurile”, a explicat Virgil Popescu, citat de news.ro.
Direct de la UE
De menționat și faptul că Uniunea Europeană a anunțat deja că va încuraja membrii UE și companiile europene să instaleze cel puțin 1,5 milioane de termostate inteligente în acest an, termostate care să economisească energie, în încercarea de a scăpa de gazul rusesc, anunțul fiind făcut printr-o declarație comună prezentată de președintele SUA Joe Biden și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, la summitul G7 din Germania.
Există și Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) care poate sprijini investițiile în infrastructura de energie, eficiență energetică și energie din surse regenerabile. Dar sunt și alte modalități prin care sunt susținute investițiile în pompe de căldură, panouri fotovoltaice, izolarea locuințelor sau pur și simplu pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi. În România, de exemplu, a fost un interes uriaș pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin PNRR, dar și pentru anveloparea blocurilor ori izolarea clădirilor publice sau pentru programul Rabla pentru Electrocasnice. Astfel de programe sunt valabile în mai multe țări din UE.
Citește și: Ce măsuri au luat țările europene pentru a contrabalansa creșterea prețurilor la energie și gaze naturale
Pe aceleași teme:
Ce prevede noua schemă de sprijin a consumatorilor de la 1 aprilie
Ce trebuie să știi despre pompele de căldură
Cum să îți încălzești casa cu o instalație pe bază de hidrogen
Cum să alegi un sistem fotovoltaic potrivit
Surse:
Criză energetică iminentă. Giganții energetici îndeamnă oamenii să reducă consumul
Germania ia măsuri de urgență pentru reducerea consumului de gaze: „Situația este gravă”
How to save money while boosting Czechia’s energy security
Operation Thermostat! Italy turns down air conditioning in bid to reduce dependence on Russian gas