Folosim zilnic laptopul sau desktopul, dar oare ne-am întrebat vreodată câtă energie consumă aceste dispozitive? În funcție de configurația componentelor, de gama din care fac parte (de bază, medie sau high-end) de modul în care sunt utilizate, este clar că vorbim de un consum de energie specific. Există însă câteva recomandări pe care le poți aplica pentru a eficientiza consumul și implicit pentru a avea o factură de energie mai mică.
Ce influențează consumul de energie
În comparație cu laptopul, un desktop are un consum de energie semnificativ mai mare atât atunci când este utilizat în mod activ (rulează programe pe el, de exemplu), cât și atunci când este în modul sleep sau stand-by (este închis, dar rămâne băgat în priză).
Acest lucru se datorează în principal faptului că un PC are mai multe componente (monitor, boxe, imprimantă, tastatură, mouse, sursă de alimentare etc.).
De asemenea, unitatea centrală oferă mai mult spațiu pentru piese noi, mai puternice și cu dimensiuni diferite. În plus, în ceea ce privește piața de desktopuri, atenția producătorilor se concentrează pe puterea cu care rulează un PC și mai puțin pe cât de eficiente energetic sunt componentele.
Aspectele cu cea mai mare influență asupra utilizării energiei includ dimensiunea monitorului și luminozitatea acestuia, sistemele audio, capacitatea de răcire a dispozitivului, puterea procesorului.
În ceea ce privește laptopurile, datorită limitărilor ce țin de spațiu, componentele sunt gândite pentru a oferi un maxim de performanță cu un consum cât mai eficient de energie. Astfel spus, configurația celor două tipuri de echipamente diferă.
Configurația determină intensitatea energiei
Dacă discutăm de consumul în wați al unui bec, acesta este ușor de calculat. În cazul unui calculator, în schimb, consumul este influențat de mai mulți factori, printre care amintim:
- Specificațiile fiecărei componente și puterea necesară;
- Programele utilizate pe acesta;
- Configurația întregului desktop și pentru ce este utilizat acesta.
Specificațiile tehnice
O configurație mai puternică a oricărui laptop sau PC implică și consum energetic mai ridicat, iar vârsta componentelor modifică și ele necesarul de energie pentru funcționare. Similar unui autovehicul, piesele noi sunt la nivelul optim de eficiență energetică. Pe măsură ce piesele se deteriorează, scade și eficiența lor.
Totodată, numărul de wați este determinat inclusiv de sursa de alimentare a unui PC, care poate ajunge și la 700-1000 de wați.
Procesorul
Un procesor de bază (Intel i5, de exemplu), utilizează în jur de 100 de wați pe oră, adică aproximativ cât un bec, dacă monitorul este stins. Cu monitorul aprins, un procesor simplu poate avea nevoie de peste 400 de wați/h.
În cazul laptopurilor, procesorul își adaptează consumul de curent dacă dispozitivul este sau nu conectat la priză, cu scopul de a prelungi perioada de funcționare a acestuia.
Astfel, numărul de wați instant utilizați de un procesor de laptop „pe baterie” este mai redus.
Placa grafică
Pentru a determina consumul necesar unei plăci grafice, aspectele pe care trebuie să le luăm în considerare sunt performanța acesteia și eficiența energetică.
Placă grafică poate crește consumul de la 50W/h, până la peste 300W/h, în funcție specificații și de activitățile pe care trebuie să le suporte.
De exemplu, cititul de documente, verificarea emailului sau alte activități „statice” necesită resurse neglijabile, în vreme ce redarea de filme sau jocuri cu rată FPS („frame per second”) pot solicita placa grafică și implicit consumul.
Monitor și boxe
În cazul monitorului și boxelor, dimensiunea și puterea determină consumul de energie în mod direct.
Dacă vorbim despre PC, monitorul și boxele sunt componente separate, ceea ce înseamnă că energia consumată va fi calculată separat față de unitatea centrală. Un monitor clasic de 17 inch de exemplu, poate consuma în medie 80W, în vreme ce un LCD va avea un consum de 35W pe oră.
Dacă vorbim de boxe externe, acestea vor utiliza în medie 100W/h. Deși pare un consum relativ ridicat, boxele specifice pentru PC sunt printre cele mai economice sisteme audio.
Programele utilizate
Conform specialiștilor, cele mai puțin pretențioase activități pe care le poți efectua pe un computer sau laptop sunt vizionatul filmelor sau navigarea pe internet.
La extrema opusă sunt jocurile instalate pe PC. În acest sens, un PC special configurat pentru gaming consumă până la 1400 kWh pe an, de aproximativ 6 ori mai mult decât un PC obișnuit.
Cum să afli consumul
Cea mai simplă modalitate de a afla câtă energie utilizează calculatorul tău este prin achiziționarea unei prize care are și contor digital. Poți conecta laptopul sau desktopul la această priză pentru o oră, timp în care îl folosești așa cum o faci în mod obișnuit, iar consumul aparatului pe această perioadă se va afișa. Prețul unei astfel de prize începe de la 70 de lei.
Cum să eficientizezi utilizarea energiei
Dacă alegi să utilizezi un calculator, există câteva modalități prin care poți face economie:
- Oprește monitorul atunci când nu utilizezi activ PC-ul;
- Închide calculatorul sau pune-l în standby când nu lucrezi o perioadă mai mare de 30 de minute;
- În timpul nopții închide calculatorul și scoate-l din priză. Acesta consumă curent inclusiv când este închis;
- Când programele utilizate nu necesită resurse și componente puternice, optează să folosești un laptop în loc de calculator;
- Actualizează componentele vechi care și-au pierdut din eficiență cum ar fi hard disk-urile vechi cu SSD-uri care sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.
Așadar, ține cont de aceste sfaturi pentru a reduce facturile lunare la energie electrică alegând un laptop, deoarece desktopul utilizează mult mai multă energie.
Surse