Pentru ca o centrală termică electrică sau pe gaz să funcționeze în parametri normali, aceasta depinde de mai multe componente. Spre exemplu, pentru ca centrala ta să-ți poată furniza apă caldă menajeră sau să-ți încălzească locuința, aceasta trebuie să aibă o presiune optimă. Presiunea este măsurată cu ajutorul manometrului, un instrument de măsurare simplu, dar de o importanță majoră.
În acest articol ne-am propus să îți oferim mai multe detalii despre manometru și utilitatea acestuia.
Ce rol are un manometru
Manometrul este un instrument polivalent, care poate fi utilizat pentru măsurarea presiunii în mai multe domenii. Spre exemplu, în domeniul auto este folosit pentru a determina presiunea din pneuri, iar în cel industrial pentru măsurarea presiunii unor gaze sau a unor fluide. Cel mai adesea, manometrele sunt încorporate ca instrumente de măsură în dispozitivele închise, cum ar fi cazanele cu combustibil, vasele de expansiune, centralele termice, precum și instalațiile industriale din industria petrolieră, chimică, alimentară sau farmaceutică.
Dacă vorbim despre echipamentele de încălzire, cum ar fi cazanele pe combustibil solid, termoșemineele, boilerele sau centralele murale, trebuie să știi că poți întâlni trei tipuri de manometre:
- Manometrele radiale: sunt cele care de obicei au o carcasă din metal, un cadran din aluminiu și un afișaj din plexiglas. Acestea utilizează un mecanism pe baza elementului elastic de tip Bourdon. Presiunea existentă în circuitul de încălzire va deforma membrana elementului, iar, cu ajutorul unor angrenaje și pârghii, gradul de deformare este convertit într-o valoare indicată de acul cadranului. Valoarea maximă pe care acest tip de manometru o poate indica este de 10 bari, iar racordul acestora are o dimensiune de 1/4 țoli.
- Manometrele axiale: sunt cele care au o capacitate de măsurare a presiunii cuprinsă, cel mai des, între 0 și 6 bari. Aceste manometre au tot un racord cu un diametru de 1/4 țoli și se bazează pe același principiu de funcționare, însă, folosesc o ieșire posterioară. Acestea au carcasă realizată din ABS, un cadran din aluminiu și afișajul din plastic.
- Manometrele cu afișaj electronic: sunt specifice centralelor de generație mai nouă, care se diferențiază din punctul de vedere al designului. Acest model este înglobat într-un panou de tip LED, cu sau fără touchscreen. În funcție de tipul centralei, manometrul poate fi accesat și prin WiFi, cu ajutorul anumitor aplicații instalate pe telefonul mobil.
Elementele componente ale unui manometru
Mecanismul pe baza căruia funcționează manometrele a fost brevetat de către Eugene Bourdon încă din anul 1849. Elementele componente ale mecanismului utilizează un design care se bazează pe un tub curbat în forma literei U, pentru a fi capabil să detecteze presiunea. Tubul Bourdon este realizat din bronz sau alamă și este proiectat pentru solicitări tipice circuitelor prin care circulă gaz, aer, abur sau apă, în medii care nu afectează aliajele din cupru și care nu cristalizează. Întreg mecanismul este conectat la acul care se mișcă pe scala imprimată pe cadran și care indică presiunea. Carcasa este realizată din plastic sau aluminiu și cuprinde toate elementele.
Cum se citește un manometru
În condiții normale, presiunea centralei tale trebuie să se mențină într-un interval de 1-2 bari. Presiunea ideală este adesea marcată cu o culoare verde pe scala manometrului (în funcție de model și de caracteristicile acestuia). Cu roșu sunt marcate zonele corespunzătoare presiunilor excesiv de joase sau de înalte, ce se pot atinge în interiorul cazanului. Chiar dacă presiunea este situată în aceste zone roșii, centrala ta poate să funcționeze în continuare, dar, dacă aceasta se oprește subit sau dacă nici măcar nu pornește, atunci este evident faptul că la mijloc se află o avarie.
Chiar și în condițiile în care centrala funcționează normal, iar temperatura din locuință este una plăcută, nu strică niciodată să verifici ocazional presiunea. De obicei, acul trebuie să fie situat la capătul inferior al gamei verzi. Atunci când pornești centrala, vei constata o ușoară creștere a presiunii, datorată expansiunii volumului de apă din cazan. Nu trebuie să confunzi presiunea centralei cu presiunea apei, deoarece cea din urmă depinde de posibilitățile instalațiilor sanitare de care dispune locuința ta, precum și de tipul racordului de apă rece.
Cum normalizezi presiunea centralei termice
Dacă observi că apa caldă de la robinet are o temperatură necorespunzătoare, iar caloriferele nu sunt suficient de fierbinți, cel mai probabil înseamnă că presiunea din centrală este prea mică. Iată ce poți face pentru a o readuce la o valoare optimă:
- oprește centrala;
- caută robinetul supapei de umplere a cazanului. Acesta este plasat sub carcasa centralei termice;
- deschide robinetul până când auzi apa curgând prin circuit;
- în momentul în care observi că acul manometrului se stabilizează peste valoarea de 1 bar, închide robinetul;
- dacă presiunea rămâne la un nivel stabil, repornește centrala.
Presiunea scăzută nu trebuie să te sperie, întrucât aceasta nu reprezintă un factor de risc, iar de multe ori, nu indică o defectare a centralei, ci doar scurgeri de apă la nivelul caloriferelor. Dacă observi o scădere a presiunii care survine de cel puțin două ori pe an, ar fi bine să chemi un instalator autorizat pentru a efectua o inspecție minuțioasă a caloriferelor, conductelor și racordurilor aferente.
Un alt factor ce poate determina o scădere a presiunii este reprezentat de aerisirea caloriferelor. Această operațiune se realizează, de regulă, anual, înainte de începerea sezonului rece, după câteva zile de la pornirea instalației de încălzire.
În caz contrar, dacă presiunea centralei este prea mare și va ajunge aproape de 3 bar, supapa de siguranță a centralei va refula și atunci va curge apă din centrală. Pentru a scădea presiunea centralei poți aerisi caloriferele sau poți scoate niște apă afară din circuit.
Dacă în cazul centralelor termice pe gaze naturale sau electrice, acestea au manometrele deja încorporate, pentru centralele care utilizează combustibil solid, este necesară montarea unui manometru conectat la vasul de expansiune sau la puffer. Pentru montarea manometrului, apelează doar la persoane autorizate.
Informațiile prezentate în acest articol te vor ajuta să prelungești durata de viață a centralei tale termice. Cu atenție la valorile indicate de manometru, vei putea adapta presiunea din sistem în timp real, pentru ca funcționarea acestuia să se desfășoare în condiții normale.
Surse: