Probabil că și tu te numeri printre cei care își doresc și fac eforturi constante pentru asigurarea unui grad ridicat de confort în propria locuință. Două aspecte importante în acest demers sunt reprezentate de calitatea aerului și temperatura interioară. De aceea, trebuie să găsești soluții care să-ți asigure confortul necesar atât pe timpul verii, cât și al iernii.
Ventiloconvectoarele sunt instalații realizate special pentru climatizarea încăperilor. Acestea pot asigura atât încălzirea, cât și răcirea acestora într-un mod rapid, silențios și economic.
Cum funcționează?
După cum îți poți da seama și din nume, cuvântul “ventil” face referire la ventilația aerului, iar “convector” la circulația forțată a aerului viciat dintr-o încăpere.
Astfel, aerul din încăpere este absorbit cu ajutorul ventilatorului, apoi este trecut printr-un filtru special și mai departe este transmis către schimbătorul de căldură unde are loc procesul de încălzire sau răcire. Răcirea sau încălzirea aerului se realizează cu ajutorul apei care poate să provină de la centrala termică (atunci când se dorește încălzirea încăperii) sau de la un răcitor de apă denumit chiller (atunci când se dorește răcirea).
Ventiloconvectoarele pot fi utilizate atât în locuințe, cât și în spații comerciale și industriale (depozite, hale, fabrici, ateliere, magazine).
Acestea pot fi utilizate doar împreună cu un echipament care să le asigure agentul termic cald/rece și anume cu centrale termice sau pompe de căldură.
Clasificări
Ventiloconvectoarele pot fi clasificate după mai multe criterii și anume: în funcție de modul de funcționare, numărul de circuite hidraulice și tipul de montaj.
În primul rând, trebuie să evaluezi dacă îți este necesar un ventiloconvector care doar încălzește aerul, doar îl răcește sau ai nevoie de ambele funcții, dar și tratarea aerului.
Ventiloconvectoare pentru răcire și încălzire
Dacă dorești să asiguri o temperatură ideală în locuința ta atât în timpul anotimpului rece, cât și a celui cald, acest tip de ventiloconvector îți asigură funcțiile de care ai nevoie. Aceste ventiloconvectoare pot fi utilizate atât pentru răcirea, cât și pentru încălzire aerului, având o eficiență sporită și un randament optim de funcționare.
Ventiloconvectoare pentru încălzire, răcire și ventilare
În funcție de nevoile pe care le ai (răcire sau încălzire), acest tip de ventiloconvector asigură confortul termic din locuință și, în plus, îmbunătățește calitatea aerului prin procesele de filtrare, dezumidificare și ventilare. Sunt printre cele mai complexe ventiloconvectoare, fiind soluția ideală pentru prepararea termică și tratarea aerului.
Numărul de circuite hidraulice:
Pe lângă criteriul ce ține de scopul pentru care au fost realizate, ventiloconvectoarele pot fi clasificate și în funcție de numărul de circuite hidraulice sau racorduri care asigură încălzirea sau răcirea. Așadar, pot exista:
- Ventiloconvectoare cu două țevi: racordurile de intrare și de ieșire sunt comune pentru apa caldă și apa rece, existând o singură baterie și deci un singur circuit de apă la nivelul echipamentului.
- Ventiloconvectoare cu patru țevi: sunt proiectate cu racorduri separate de intrare și ieșire pentru apa caldă și pentru apa rece. Aceste țevi sunt prevăzute cu două baterii pentru schimbul de căldură.
Modul de funcționare:
- Ventiloconvectoare tangențiale: denumirea acestora vine de la faptul că au în componența lor un ventilator în formă de cilindru, cu palete dreptunghiulare, paralele între ele și tangențiale (perpendiculare) pe un motor care le rotește. Avantajul acestora constă în faptul că sunt foarte silențioase. Dezavantajul este că au o eficiență mai scăzută decât ventiloconvectoarele centrifugale, având o turație de funcționare mai mică.
- Ventiloconvectoare centrifugale: în comparație cu ventiloconvectoarele tangențiale, acest tip de ventiloconvectoare funcționează pe baza unui motor care acționează paletele unui ventilator dispuse radial. În plus, aceste ventiloconvectoare au viteză mai mare și sunt mai eficiente.
În ceea ce privește montajul, poți să alegi următoarele tipuri de ventiloconvectoare:
- Ventiloconvectoare de pardoseală: acestea sunt ideale pentru apartamente, case, spații de birouri, spații comerciale în care trebuie să existe o temperatură constantă și un nivel optim de umiditate. Avantajul acestora este faptul că sunt silențioase și au un consum redus de energie.
- Ventiloconvectoare de tavan: au dimensiuni cu înălțimi reduse, ideale montajului în plafonul fals. Avantajul lor este că au un consum redus de energie și un nivel scăzut de zgomot. Din această categorie fac parte și ventiloconvectoarele de tip casetă.
- Ventiloconvectoare de perete: sunt proiectate pentru a fi montate pe pereții spațiilor în care trebuie să se asigure un nivel optim de temperatură. Au o eficiență ridicată și sunt ușor de întreținut.
Avantaje
Dacă te întrebi care sunt motivele pentru care să alegi să montezi un ventiloconvector și nu alt dispozitiv de climatizare în locuința ta, iată câteva avantaje ale acestora:
- distribuie rapid aerul cald sau rece în încăpere, iar efectele vor fi simțite mult mai repede decât în cazul altor sisteme de climatizare;
- datorită motoarelor de tip inverter, consumul de energie este mult mai redus comparativ cu alte soluțiile convenționale de încălzire sau de răcire, iar eficiența este una sporită;
- design plăcut – sunt gândite astfel încât să se armonizeze cu spațiul în care sunt montate;
- oferă o foarte mare flexibilitate atunci când vine vorba de montarea lor și se vor potrivi de minune în orice încăpere.
În ceea ce privește prețurile, un ventiloconvector de pardoseală sau de perete pleacă de la 1.000 lei și poate ajunge până la 2.000 lei iar unul de tavan se situează în intervalul 1.500 – 3.000 lei.
Un ventiloconvector reprezintă o metodă facilă și modernă de luat în calcul pentru a asigura confortul tău și al familiei tale.
Surse: