Ca orice alt aparat din casă și detectorul de gaz are o durată medie de funcționare și la un moment dat este necesar să îl înlocuim. Deși achiziționarea unuia nou este la fel se simplă ca și cumpărarea unui filtru de cafea – oricine poate face asta, în ceea ce privește punerea în funcțiune lucrurile stau altfel, operațiunea fiind realizată doar de firme specializate.
Așadar, dacă în urma verificării instalației de gaz vi s-a comunicat că detectorul nu mai funcționează sau că din diferite motive trebuie înlocuit (este foarte vechi, a fost deteriorat, s-a stricat vreun mecanism etc.) pentru a achiziționa un aparat nou aveți două variante:
- fie mergeți direct de la un magazin care comercializează astfel de produse (de exemplu firme de bricolaj, instalații și amenajări interioare);
- fie contactați o firmă autorizată ANRE și solicitați înlocuirea cu unul nou, funcțional.
Dacă optați pentru prima variantă trebuie să fiți atenți ca detectorul de gaze cumpărat să aibă marcajul european de conformitate CE, declarația de conformitate dată de producător pentru utilizarea în instalații de gaz sau să fie însoțit de un certificat tehnic emis de o autoritate abilitată. Prețul unui detector variază între 100 și 300 de lei, garanția oferită de producător fiind de doi ani.
În ambele cazuri, instalarea detectorului de gaz se face exclusiv de către o firmă autorizată ANRE iar manopera pentru montaj este între 300 și 600 de lei. Dacă este achiziționat un pachet pentru montarea detectoarelor de gaz într-un bloc întreg, clienții pot obține tarife mai avantajoase de la firma solicitată.
Lista firmelor autorizate ANRE poate fi consultată aici.
Detectoarele automate de gaze naturale au rolul de sesiza eventuale concentrații de gaze naturale în interiorul clădirilor, ca urmare a scăpărilor de gaze din sistemele de alimentare cu gaze naturale, de a avertiza sonor prezența concentrațiilor de gaze și de a întrerupe automat alimentarea cu gaze naturale pe instalațiile interioare.
Este obligatoriu să avem montate aceste detectoare în încăperile în care există aparate care funcționează cu gaze naturale, în cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.). Mai multe informații găsiți aici.