Probabil că și tu îți dorești ca locuința ta sau de ce nu, biroul tău, să fie focusat pe ideea de confort. Când vorbim despre confort, ne referim la cel vizual, fonic și termic.
Dacă pentru confortul vizual te vei ocupa în totalitate tu, în calitate de beneficiar, în ceea ce privește confortul fonic și termic, acestea se obțin încă din faza de construcție a clădirilor. În acest sens, izolația joacă un rol foarte important, alături de ventilație.
În mod obișnuit ventilația se face prin deschiderea geamurilor de câteva ori pe zi. Odată cu evoluția tehnologiei, în ultimii ani au apărut diferite soluții de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea pot fi centralizate sau descentralizate.
Ventilația centralizată dispune de o unitate de ventilație montată într-o cameră tehnică și trasee tubulare prin pereți către restul camerelor. Din acest motiv, este recomandat ca montajul unui sistem de ventilație centralizat să se realizeze în faza de construcție a clădirii.
Dacă dorești să instalezi un sistem de ventilație pe o clădire deja construită, cea mai bună opțiune este sistemul de ventilație descentralizată.
Avantajele unui sistem de ventilație descentralizat
Un astfel de sistem dispune de unități independente instalate în fiecare cameră, fără a fi necesare traseele tubulare prin pereți. Acesta poate fi instalat oricând și vine cu o serie de avantaje printre care se numără:
- Poate fi montat în regim propriu. Nu trebuie să deții cunoștințe tehnice pentru a-l monta. Singura dificultate o reprezintă executarea găurilor pentru montaj;
- Este ascuns în perete, iar introducerea se face prin carotarea acestuia. În mod obișnuit gaura are un diametru de 170mm, iar pe interior este vizibil doar un capac de ventilație care din punct de vedere estetic poate fi foarte plăcut;
- Dispune de unități independente pentru fiecare încăpere. Acestea pot fi alese în funcție de nevoi. Ventilația din bucătărie sau baie poate fi diferită de cea din dormitoare sau din camera de zi;
- Nu necesită trasee de tubulatură. Acestea sunt destul de costisitoare în timp și sunt dificil de curățat;
- Datorită traseului scurt, nu există pierderi de presiune;
- Conține un sistem de filtrare performant. De obicei are unul sau două filtre pentru fiecare ventilator, capabile să elimine orice tip de dăunători din aer;
- Accesul la recuperatorul de căldură și la filtre se face ușor, făcând facilă curățarea acestora;
- Sistemele moderne fac față temperaturilor scăzute și chiar înghețului și oferă un flux reversibil al aerului;
- Ventilatoarele au un randament bun, iar cele de ultimă generație pot fi controlate de la distanță cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil.
Unde poate fi instalat un sistem de ventilație descentralizat?
Este de ajutor în toate clădirile utilizate de oameni, fie ele rezidențiale sau nu. Poate fi instalat în școli și grădinițe, spitale și clinici, în hoteluri, supermarketuri și centre comerciale, săli de sport, birouri, etc.
Ventilația din bucătărie și din baie
Trebuie să iei în calcul faptul că bucătăria și baia sunt spații care atrag mai multă umezeală și mirosuri neplăcute care pot fi dificil de eliminat prin metode clasice. De aceea, un ventilator care poate elimina umiditatea, mirosurile, fumul și grăsimile poate fi foarte util.
Orientează-te spre ventilatoarele pentru baie și bucătărie care se instalează ușor și care au un consum redus de energie. Există și ventilatoare echipate cu diferite tehnologii moderne, cum ar fi senzorii de umiditate și miros, care pot fi foarte utili, însă nu obligatorii. Prețul pentru un astfel de ventilator este în jur de 500 – 600 lei, pe când unul simplu îl poți achiziționa pentru doar 100 – 200 lei.
De ce să optezi pentru un sistem de ventilație descentralizată cu recuperare de căldură?
În primul rând, pentru că îți asigură un aer curat și proaspăt în locuință. După cum probabil bine știi, aerul din orașele mai mari și din cele industrializate este poluat și nu este benefic pentru organism. Aerisirea clasică prin deschiderea geamurilor nu face decât să-ți aducă aerul poluat din exterior în interiorul locuinței. Prin montarea unui sistem de ventilație, înainte de a intra în casă, aerul este filtrat. Avantajele sunt imediate. Vei observa că încep să dispară stările de oboseală și durerile de cap, iar riscul de a dezvolta diferite boli se reduce considerabil.
Aerisirea prin deschiderea geamurilor poate să-ți crească considerabil consumul de energie, iar din punct de vedere termic, nu este o metodă prea confortabilă.
Te poți folosi de un sistem de ventilație cu recuperare de căldură pe termen lung și foarte lung. În general, durata de viață în condiții normale a unui astfel de sistem este de zeci de ani.
Un alt beneficiu este legat de reducerea costurilor. Unitățile de ventilație descentralizată nu sunt foarte costisitoare, iar montajul îl poți realiza și singur dacă te pricepi. După instalare, acestea alimentează încăperile cu aer fără a consuma multă energie. Ia în calcul că poți elimina din locuință aparatele de dezumidificare și de asemenea, poți utiliza mult mai rar aerul condiționat. Vei observa că un astfel de sistem îți va aduce o economie la facturi de până la 25%.
Ce este un recuperator de căldură?
Este un dispozitiv care poate fi încorporat în sistemele de ventilație descentralizate și care face toată treaba atunci când vorbim despre confortul termic. Aerul viciat extras din încăpere, precum și cel preluat din exterior, trece prin acest recuperator de căldură. În acest timp, între cele două fluxuri de aer se face un schimb de căldură. Schimbul se realizează în așa fel încât temperatura aerului care intră să nu fie mult mai ridicată sau mai scăzută decât cea a aerului eliminat. În general diferența este de maxim 3%. Prețul unui recuperator de căldură pleacă de la 1.000 lei.
Recuperatoarele de căldură sunt utilizate de mult timp, însă de obicei erau montate în spațiile mari, cum ar fi birourile open space. În ultima vreme însă, au început să fie utilizate la nivel casnic.
Dacă îți dorești un plus de confort, un sistem de ventilație descentralizat cu recuperare de căldură poate fi o soluție optimă pentru tine. Acesta îți va asigura un aer curat și sănătos și te va ajuta să economisești.
Asigură-te că alegi branduri de încredere și că montajul este realizat în mod profesionist.
Surse: