Întreruperile de curent cauzate de unele defecțiuni ale rețelelor de utilități sau din alte motive sunt, într-o anumită măsură, evenimente comune, care pot apărea în orice moment. Deși nu poți face mare lucru pentru a preveni aceste situații, există câteva soluții pentru a evita consecințele costisitoare pentru casa ta, iar una dintre cele mai îndemână măsuri este utilizarea unei surse neîntreruptibile de energie electrică (UPS).
În articolul de mai jos, vom trece în revistă informații utile despre UPS, de ce este important să ai în vedere acest echipament, beneficiile ce vin odată cu instalarea acestuia, unde îl găsești și, bineînțeles, care sunt prețurile.
Ce este un UPS?
UPS este un acronim care își are originea în termenul din limba engleză (Uninterruptible Power System), în limba română acesta fiind cunoscut drept sursă de curent neîntreruptibilă. Acest tip de dispozitiv este conceput pentru a putea furniza energie de urgență pe termen scurt în cazul unei întreruperi a alimentării cu energie electrică sau al unei perturbări a rețelei și pentru a-ți oferi șansa de a închide electronicele și electrocasnicele conectate rețeaua de alimentare, minimizând astfel riscul defectării acestora. Poate juca și rolul unui stabilizator de tensiune, un dispozitiv despre care am vorbit mai pe larg aici.
Trebuie precizat și faptul că un UPS nu trebuie confundat cu un generator de curent, care este folosit pentru alimentarea dispozitivelor electrice și electronice când nu este disponibilă o rețea de alimentare cu energie electrică.
Un UPS pentru centrala termică este o sursă de curent neîntreruptibilă automată, fiind special concepută atât pentru siguranța cazanelor pe combustibil solid, atunci când curentul electric se întrerupe, cât și pentru siguranța centralelor murale pe gaz. Acest dispozitiv este foarte important pentru asigurarea bunei funcționări a centralei în condiții de siguranță deoarece îndeplinește următoarele funcții:
- Alimentarea continuă cu energie electrică atunci când există întreruperi ale curentului electric.
- Stabilizarea tensiunii.
- Reîncărcarea rapidă.
- Protecție la inversarea polarității.
- Protecția în cazul scurtcircuitelor și a suprasarcinilor din rețea.
Cum funcționează un UPS pentru centrala termică?
În general, majoritatea UPS-urile funcționează într-o manieră oarecum asemănătoare. La interior, acestea conțin un redresor, care transformă curentul de 230V în curent de 12V. Energia rămâne stocată în baterie până în momentul în care apare o pană de curent, când va folosi energia deja stocată la de 12V, o va transforma înapoi la tensiunea de 230V, care, mai apoi, va fi utilizată pentru a asigura funcționalitatea pompei centralei.
Toate centralele termice au pompa de circulație acționată de un motor în curent alternativ (230V, 50 Hz). Motorul este construit să funcționeze cu o tensiune alternativă sinusoidală. Un amănunt foarte important care nu trebuie scăpat din vedere este faptul că doar sursele UPS care asigură aceasta sinusoidală pură sunt indicate pentru a fi folosite la centrala termică, în caz contrar centrala nu va porni sau se va defecta.
UPS-urile pentru centrale sunt complet automatizate, asigurând automat trecerea pe acumulatori și ulterior la rețeaua de energie. Marea majoritatea a UPS-urilor pentru centrala termică vor încărca automat și acumulatorul.
Acesta trebuie să funcționeze doar în conformitate cu indicațiile producătorului, doar în acest fel poți fi sigur că durata sa de viață va fi mai mare. Dispozitivul se va amplasa pe podea, într-un mediu uscat și curat, fără să fie expus la praf, căldură sau umiditate. Se va conecta la priză după ce au fost selectate aparatele care vor atașate și care au o importanță ridicată pentru tine.
Cum îl alegi?
Dacă ai luat decizia de a achiziționa un astfel de dispozitiv, noi îți recomandăm să ceri sfatul unui specialist, deoarece el va ști cel mai bine ce UPS se potrivește în situația ta particulară. Iată care sunt, totuși, câteva dintre caracteristicile la care trebuie să fii atent:
- Puterea
Este important ca UPS-ul ales să asigure buna funcționare a echipamentelor electrice și electronice dorite (în cazul nostru, centralele termice), din acest motiv este important ca acesta să aibă o putere adecvată.
Puterea în W (Watt) de care avem nevoie o putem afla în urma unui calcul simplu: înmulțim factorul de putere (în general este cuprins între 0.6-0.8) cu valoarea puterii aparente (exprimată în VA – volt-amperi).
De exemplu, dacă ai un UPS de 1000 VA cu un factor de putere de 0.6, atunci puterea în W (Watt) este egală cu 600 W. Aceasta este puterea care va fi introdusă în sistemul tău electric. Specialiștii recomandă însă adăugarea unui procent de 10-15%, uneori chiar și 30%. Dacă suma consumatorilor tăi electrici este de 700W, va trebui să te îndrepți către un UPS de 900W.
- Compatibilitatea cu centrala ta
Este un aspect esențial, așa că este bine să ai în vedere faptul că un astfel de dispozitiv lucrează cu tensiune alternativă sinusoidala pură, cum am precizat puțin mai devreme. Practic, modelele standard pentru computere, laptopuri, imprimante sau alte dispozitive asemănătoare nu vor funcționa.
- Sistemele de siguranță
Pentru a avea un dispozitiv adecvat, care să funcționeze ireproșabil, este bine ca UPS-ul ales să fie dotat cu unele sisteme de protecție, cum ar fi: protecția la scurtcircuit, la suprasarcină, la supratensiune, la polaritate inversă și la descărcare. Rolul lui este de a opri automat dispozitivele electrice si de a le proteja împotriva deteriorării (acest lucru se referă inclusiv la centrala termică).
- Bateria și autonomia energetică
Se poate alege un UPS fără baterie integrată (acesta este mai ieftin și oferă posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de baterie dorit) sau unul dotat cu acumulator intern (reduce foarte mult timpul necesar pentru alegerea unui dispozitiv de calitate). Specialiștii recomandă folosirea, pentru centrală, a unui UPS cu autonomie de cel puțin 2 ore, pentru a evita supraîncălzirea.
- Afișajul
Este util ca dispozitivul achiziționat sa aibă LED-uri care să indice funcțiile acestuia, dar și ecrane cu afișaj, unde poți urmări în timp real toți parametrii de funcționare. Pe un astfel de ecran poți afla informații despre puterea conexiunii la rețeaua electrică, câte dispozitive electrice sunt conectate, puterea bateriei etc.
Care sunt beneficiile?
Așa cum am putut observa pe parcursul articolului, UPS-ul este un dispozitiv care te poate ajuta în multiple situații. Iată care sunt câteva avantaje ale folosirii acestuia:
- Continuitate
Se elimină riscul apariției unor întreruperi ale echipamentelor critice, cum ar fi calculatoarele sau centralele termice.
- Consecvență
Mecanismele electronice din cadrul unui UPS îi transmit acestuia când trebuie să funcționeze și activează alimentarea alternativă în funcție de necesități, ceea ce elimină defecțiunile sau supratensiunile și oferă timp pentru a opri în siguranță sistemele principale, dacă și când este necesar.
- Protecție
Împotriva tuturor fluctuațiilor curentului electric, cum ar fi supratensiuni, vârfuri, căderi și defecțiuni, deoarece UPS-ul detectează în mod esențial aceste lucruri și trece la o alimentare alternativă înainte ca anomaliile să provoace daune.
Unde se găsesc și cât costă?
Aceste dispozitive pot fi achiziționate atât din magazine specializate, dar și de la retaileri care nu fac din vânzarea de echipamente electrice obiectul lor principal de activitate. Prețul unui UPS pentru centrală începe de la 200 de lei și poate ajunge chiar și la 4000 de lei, în funcție de producător, model, putere, funcționalități incluse etc.
În concluzie, efortul financiar pentru achiziționarea unui UPS merită, deoarece acest dispozitiv îți protejează atât centrala termică, dar și alte echipamente electrice și electrocasnice din locuința ta, de posibile daune provocate de o pană de curent. Astfel, privind în perspectivă, poți economisi atât importante sume de bani, dar și timp pe care altfel l-ai petrece încercând să repari echipamentele amintite mai devreme.
Surse:
Ce este un UPS și beneficiile acestuia
Ce este un UPS si care este rolul lui in casa?
CUM SA ALEGEM UN UPS PENTRU CENTRALA TERMICA SI MULTE ALTELE
CEL MAI BUN UPS PENTRU CENTRALA
Esti Asigurat Cu Acest UPS Pentru Centrala Termica
Uninterruptible power supply buyers guide
Uninterruptible power supply (UPS)
UPS, regulatoare & stabilizatoare de tensiune
Citește mai multe pe acest subiect:
Ce este un prelungitor cu protecție la supratensiune și cum să alegi unul
Ce este un releu de protecție pentru rețea și cum te poate ajuta acesta?
Care sunt cele mai frecvente probleme ale instalațiilor electrice dintr-o locuință
Cum îți poate fi util un înregistrator de energie electrică?