Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum îți poate fi util un înregistrator de energie electrică?

Monitorizarea consumului de energie dintr-o instalație poate identifica adesea probleme ascunse care afectează atât calitatea operațională, cât și calitatea mediului, dar și motive pentru costuri energetice mai mari decât cele dorite. De asemenea, această monitorizare poate indica necesitatea reparării sau înlocuirii mai frecvente a echipamentelor.

Sună bine, dar poate că îți pui întrebarea: Cum pot eu monitoriza acest consum? Există vreun dispozitiv care să mă ajute? Răspunsul este da, acest dispozitiv există și se numește înregistrator de energie electrică

Ce este un înregistrator de energie electrică?

Înregistratorul de energie electrică este un instrument de monitorizare electronic compact, ușor, cu baterie sau conectat la rețeaua electrică, fiind utilizat pentru colectarea datelor electrice fără a fi nevoie de intervenția sau prezența operatorului. Poate fi instalat în panouri de distribuție sau în jurul facilității fără dificultate și poate fi îndepărtat la fel de ușor, fără a fi nevoie să oprești mai întâi întreaga instalație electrică. 

De asemenea, înregistratorul este capabil să stocheze zeci de mii până la câteva milioane de citiri și poate fi programat să colecteze date pe baza unui ciclu. De asemenea, poate stoca medii în perioadele de agregare programabile de utilizator. Înregistratoarele sunt disponibile cu sau fără afișaje și își pot transmite datele înregistrate local sau de la distanță.

Dispozitivul colectează date precum tensiunea, intensitatea, puterea, armonicele și valorile asociate ale calității energiei. Mai mult, cele mai versatile dispozitive folosesc senzori separați pentru fiecare parametru care urmează să fie înregistrat. Aceștia vor fi recunoscuți automat și vor seta raportul și parametrii de măsurare în consecință.

Cum te poate ajuta?

Cu siguranță poate fi de un real ajutor pentru tine și își găsește aplicabilitate în multiple situații, precum:

  • Studiile de sarcină

Cu ajutorul acestui dispozitiv poți descoperi cât consumă fiecare echipament, dacă acesta funcționează la capacitate maximă sau minimă și care este capacitatea circuitelor (în caz că dorești să adaugi sarcini suplimentare). De asemenea, studiile de sarcină pot identifica situaţiile în care depăşești sarcina permisă pe circuit. 

De cele mai multe ori, studiile de sarcină măsoară, pur și simplu, curentul, ceea ce face instalarea unui înregistrator extrem de simplă. Totuși, dacă te-ai hotărât să faci un studiu de sarcină al instalației tale electrice, este indicat să ai în vedere faptul că recomandarea specialiștilor este ca studiul să fie efectuat timp de 30 de zile, astfel încât toate condiţiile de sarcină tipice să fie întâlnite în timpul testului.

  • Studiile privind energia

Unele dintre cele mai des întâlnite întrebări ale celor care vor să folosească un înregistrator electric pentru un studiu pe energie este următoarea: unde trebuie efectuate măsurătorile și cum procedez?

Răspunsul este unul destul de simplu: în mai multe puncte din facilitate. Măsurarea în mai multe puncte va permite crearea unei imagini complete a utilizării energiei la nivelul întregii facilităţi. 

Se recomandă ca durata unui studiu privind energia să ia în considerare o perioadă care se suprapune cu una în care respectiva facilitate funcționează la capacitate normală. De exemplu, dacă facilitatea funcţionează cinci zile lucrătoare pe săptămână şi nu funcţionează în weekend, un studiu de şapte zile va înregistra cu siguranţă condiţiile normale.

  • Înregistrarea puterii și energiei

Mecanismul folosirii de către orice echipament a unei cantități de energie electrică este destul de simplu: acesta consumă instantaneu o cantitate specifică de putere în waţi (W) sau kilowaţi (kW). Această putere este acumulată pe perioada de funcţionare şi exprimată ca energie consumată în kilowaţi oră (kWh).

Compania ta de furnizare a energiei electrice, la fel ca toate celelalte de altfel, calcu­lează factura pe baza energiei consumate şi aplică un tarif standard pe kilowatt (kW) pe oră. Totuși, acestea pot aplica și alte tarife suplimentare precum cererea maximă, care este cererea maximă de energie pe o perioadă de timp definită, adesea 15 sau 30 de minute. Pot exista, de asemenea, şi alte tarife legate de factorul de putere, care sunt bazate pe efectele sarcinilor inductive sau capacitive din facilitate.

Optimizarea cererii maxime şi a factorului de putere ajută la scăderea facturilor lunare pentru energie electrică. Cu ajutorul înregistratorului de energie electrică, ai posibilitatea de a măsura şi caracteriza aceste efecte, ceea ce îți permite să analizezi rezultatele obținute şi, astfel, să economisești bani.

Avantaje

Probabil că cele mai importante informații pe care vrei să le afli despre acest dispozitiv sunt, bineînțeles, avantajele care decurg din folosirea acestuia. Iată câteva dintre ele:

  • Gestionezi mai bine costurile cu energia şi identifici mai ușor oportunităţile care te vor ajuta să economisești

Cheltuielile cu energia electrică sunt parte semnificativă a facturilor pe care le plătim în fiecare lună. Deși primim o factură lunară cumulată, de multe ori nu putem să explicăm dacă acel consum este standard sau excedentar faţă de operaţiunile efectuate în luna respectivă. 

Prin folosirea unui înregistrator de energie electrică poți urmări înregistrarea consumului de pu­tere la punctul de intrare principal în instalaţia electrică şi, mai apoi, la sarcini mari şi surse secundare de alimentare. Cu ajutorul acestui dispozitiv, poți afla câtă putere este utilizată, când și la ce tarife orare, iar datele înregistrare vor scoate la iveală pierderile de energie. Odată ce acestea au fost descoperite, pot fi rectificate pentru a se reduce consumul.

  • Te bucuri de o mai mare siguranță

În general, înainte de adăugarea unei noi sarcini electrice într-un panou sau serviciu existent, specialiștii recomandă efectuarea unui studiu energetic. Motivul este unul simplu: să se stabilească dacă există o capacitate suficientă pentru a adăuga sarcini noi. Cum am spus și mai sus, un studiu energetic implică utilizarea unui dispozitiv de înregistrare pentru documentarea nivelurilor existente de sarcină (absorbţia curentului trifazic) în funcţie de timp.

Acest studiu energetic este de dorit deoarece poate fi utilizat pentru a te asigura că se respectă toate reglementările de siguranţă, în timp ce nerealizarea acestuia înainte de adăugarea sarcinilor noi poate duce la supraîncărcarea sursei electrice existente, creând pericole legate de siguranţa electrică şi fiabilitate.

În concluzie, un înregistrator de energie electrică te poate ajuta foarte mult cu măsurarea și înregistrarea performanței echipamentelor care consumă energie, în timp aceasta fiind singura modalitate de a verifica dacă echipamentul sau sistemul funcționează optim. De asemenea, folosind acest dispozitiv poți economisi sume importante de bani și poți fi tot timpul informat despre cât de sigură este instalația electrică din locuința ta.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *