În timpul sezonului rece, cu siguranță îți dorești să ai un spațiu bine încălzit, în care să te simți confortabil. Ce se întâmplă însă atunci când există probleme în ceea ce privește încălzirea?
Atunci când există probleme ale rețelei de termoficare și nu ai centrală termică proprie, cea mai la îndemână soluție este să apelezi la sistemele de încălzire electrice. În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai folosite astfel de dispozitive.
Aparatele de încălzire electrice pot fi împărțite în două mari categorii: cu convecție sau radiante. Chiar dacă scopul final al ambelor categorii de aparate este același, să te ajute la încălzirea locuinței tale, modul în care ele funcționează diferă, de aceea vom încerca să explicăm cât mai bine diferențele dintre ele.
Aparatele de încălzit cu convecție sunt acele sisteme care necesită un fluid (un lichid sau un gaz) pentru a asigura distribuția energiei termice. Elementul de încălzire transferă energia termică direct către aer sau către un mediu intermediar (cum ar fi uleiul caloriferelor electrice) iar mai apoi această căldură este transferată aerului înconjurător. De asemenea, curenții de aer care se formează prin ridicarea aerului cald cu densitate mai mică și coborârea aerului rece, mai dens, asigură distribuția energiei în totalitatea spațiului de locuit.
Cele mai cunoscute și folosite aparate electrice de încălzire cu convecție sunt caloriferele electrice, convectoarele standard și aerotermele. Indiferent de modul de funcționare, aparatele de încălzire cu convecție sunt caracterizate de o distribuire inițială lentă a energiei termice, ceea ce recomandă utilizarea lor permanentă atunci când este posibil, însă acestea furnizează o căldură constantă și difuză care se distribuie uniform în spațiul de locuit, oferind astfel un confort termic mai bun.
Aparatele de încălzit radiante sunt cele care folosesc radiațiile electromagnetice (mai precis spectrul infraroșu al acestora) pentru a asigura încălzirea spațiului de locuit. Acestea nu necesită prezența aerului și a fenomenului de convecție, transferul de energie termică fiind asigurat prin absorbția radiațiilor de către corpul uman, materialele textile sau alte suprafețe și materiale sensibile la spectrul infraroșu. Ulterior, această energie termică va fi redistribuită indirect către întreg volumul de aer din cameră.
Cele mai cunoscute aparate de încălzit radiante sunt radiatoarele, încălzitoarele cu cuarț sau halogen și panourile radiante. Toate aceste aparate sunt capabile să încălzească foarte repede persoanele sau obiectele din încăpere și au o rază de acțiune mai mare. Căldura emanată se distribuie însă foarte lent în întregul volum de aer din încăpere, ceea ce le face mai puțin indicate pentru asigurarea unui confort termic superior pe termen lung.
Cum aleg dispozitivul de încălzire?
Atunci când alegi un aparat de încălzire electric pentru casa ta, este foarte important să iei în considerare câteva lucruri:
- Cât de mare este încăperea pe care vrei să o încălzești cu aparatul electric în cauză?
- Cât de repede îți dorești ca temperatura să ajungă la un nivel optim pentru tine?
- Cât de mare este diferența dintre temperatura exterioară și temperatura ambientală pe care dorești să o atingi?
- Camera pe care dorești să o încălzești este izolată termic sau nu?
Dacă ai răspunsurile deja pregătite la aceste patru întrebări, poți să începi procesul de selecție și alegere a unui aparat electric de încălzire, fie el cu convecție sau radiant. Ca regulă generală, te sfătuim să alegi un aparat care are minim două trepte de reglare, termostat și un sistem de securitate în caz de răsturnare sau supraîncălzire.
3 tipuri de aparate electrice de încălzit pentru casa ta – avantaje și dezavantaje
Aeroterma electrică
Aerotermele electrice sunt prin cele mai cunoscute și mai populare aparate electrice de încălzit. Sunt foarte eficiente și ușor de folosit – pot fi alimentate direct de la sistemul de energie electrică a locuinței. Aerotermele au în componența lor o rezistență care, atunci când primește energie electrică, se încălzește și radiază aerul cald în toată încăperea, cu ajutorul unui ventilator.
Principalele avantaje ale utilizării aerotermelor:
- sunt portabile și ușor de manevrat;
- pot încălzi orice tip de spațiu;
- sunt ieftine;
- căldura este distribuită în toată încăperea.
Principalele dezavantaje:
- ventilatorul poate provoca un zgomot care poate fi deranjant pentru unele persoane;
- atunci când aeroterma este oprită, încăperea în care a fost amplasată să răcește rapid;
- NU este indicată amplasarea lor lângă draperii și/sau mobilă.
Prețurile pentru majoritatea aerotermelor variază în jurul valorii de 100 – 200 lei.
Panoul radiant
Un sistem de încălzire radiant modern, panoul radiant, emite doar radiații cu infraroșu cu lungime de undă mare, ceea ce-l face foarte eficient pentru că nu risipește o parte din energie pentru emiterea undelor electromagnetice din spectrul vizibil, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul radiatoarelor. La fel ca celelalte sisteme de încălzire radiante, acesta este însă mai eficient deoarece încălzirea este direcționată cu precădere către obiecte și organisme și mai puțin către încălzirea aerului.
Datorită faptului că, de cele mai multe ori, panourile radiante au dimensiuni destul de mari, de aceea și aerul se va încălzi, în mod indirect, ceva mai repede. Totuși, având în vedere faptul că aceste panouri sunt fabricate dintr-o ceramică specială și au dimensiuni mai mari, așa cum am amintit mai sus, prețurile de achiziție pot fi ceva mai ridicate.
Avantajele folosirii panourilor radiante:
- încălzirea se face cu o eficiență mai mare;
- nu folosesc abur sub presiune sau fluide, de aceea sunt considerate mai sigure;
- nu poluează și prezintă un risc minim de incendiu.
Dezavantajele folosirii panourilor radiante:
- dimensiunile sunt destul de mari și pot ocupa mai mult spațiu;
- prețul este mai mare decât în cazul altor aparate de încălzire, de aceea se recomandă folosirea acestora în încăperi mari (hale, spații comerciale etc.);
- consumă destul de multă energie electrică.
Prețurile pentru un panou radiant pleacă de la 250 lei și ajung până la 1.400 lei.
Convectorul electric
Convectorul electric este un aparat de încălzire electric prin convecție, care are la bază o rezistență electrică. Procesul de producere a căldurii este foarte simplu: aerul din încăpere este „aspirat” prin partea inferioară a convectorului, trece prin convector iar mai apoi este încălzit prin intermediul rezistenței și radiat înapoi în încăpere. Convectorul nu folosește un ventilator, ca în cazul aerotermelor, ceea ce le face mai silențioase. Acestea pot fi de două feluri: de podea sau de perete.
Convectorul electric este un aparat ideal pentru încălzirea spațiilor de dimensiuni medii, de aceea este perfect pentru a fi folosit în încălzirea apartamentelor. Totuși, se recomandă amplasarea convectorului în camera în care petreci cel mai mult timp, deoarece, de obicei convectoarele sunt destul de grele și dificil de mutat dintr-o cameră în alta.
Avantajele utilizării convectoarelor electrice:
- sunt economice;
- nu ocupă mult spațiu;
- nu se încălzesc la exterior, astfel că sunt sigure mai ales pentru familiile care au copii mici;
- sunt performante.
Dezavantajele utilizării convectoarelor electrice:
- nu sunt mobile (există și modele cu roți, dar foarte puține);
- pot încălzi doar o mică parte dintr-o încăpere mai spațioasă;
- găurile de evacuare ale aerului trebuie să fie libere în permanență.
Prețul pentru un convector electric pleacă de la 150 lei și ajunge până la 500 lei.
Cât consumă un aparat electric de încălzire?
Pentru oricare tip de aparat de încălzire, poți calcula foarte simplu costul cu energia electrică lunară. Să spunem că achiziționezi o aerotermă cu o putere de 2000 W. Aceasta va consuma 2 kW pe oră. Dacă aeroterma va funcționa timp de 8 ore fără oprire, aceasta va consuma 16 kW/zi. La un preț de 0,48 lei/kWh, rezultă un cost de 7,68 lei/zi. Dacă o vei folosi 30 de zile, costul total va fi de 230,4 lei/lună. Poți folosi același raționament pentru orice tip de aparat de încălzire și nu numai.
În concluzie, putem afirma faptul că un aparat electric de încălzire poate fi o variantă viabilă care să te ajute la suplinirea sau completarea încălzirii „centrale”, cea de la rețeaua de termoficare sau de la centrala termică atunci când ai neapărată nevoie. După cum poți observa, există mai multe variante, adaptate în funcție de buget, necesități sau moduri de utilizare, de aceea sperăm că aceste informații îți vor fi de folos dacă te-ai hotărât că locuința ta are nevoie de un sistem de încălzire electric.
Surse: