Termostatul este un dispozitiv care controlează atât pornirea, cât și oprirea sistemului de încălzire din încăperea în care este instalat. Cu ajutorul acestuia, în momentul în care temperatura din interior scade sub valoarea reglată de tine, sistemul de încălzire este lăsat în continuare în funcțiune, iar când temperatura depășește valoarea setată, acesta închide automat instalația de încălzire din cameră. Pentru o utilizare optimă a termostatului este necesar să găsești o temperatură potrivită.
Tipuri și avantaje
Funcționalitatea termostatului are un impact semnificativ asupra eficienței centralei tale, oferindu-ți controlul asupra costurilor de încălzire și avantajul de a realiza economii ale consumului, care pot merge chiar și până la 30%. Dacă te gândești să treci la un alt tip de termostat decât cel pe care îl deții în acest moment, este important sa înțelegi opțiunile existente și să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine.
- Non-programabil
Acest tip de termostat funcționează după un model foarte simplu: pornește și oprește căldura atunci când „simte” că există diferențe între setările stabilite de către tine și mediul ambiental. Este ideal pentru tine dacă petreci mai mult timp departe de casă și te ajută, cât se poate de simplu, să reglezi manual temperatura după preferințele tale.
De fiecare dată când dorești să schimbi temperatura din casa ta, va trebui să ajustezi setarea termostatului. Nu poți programa termostatul pentru a schimba temperatura casei în timp ce ești plecat sau dormi. Cu toate acestea, un termostat non-programabil calitativ poate obține o eficiență energetică ridicată prin faptul că ajută sistemul de încălzire pentru să mențină temperatura setată de către tine.
- Programabile
Acest model te ajută să programezi temperatura pe care ți-o dorești în locuință în timpul zilei sau în cel al nopții, de exemplu. De asemenea, pot fi realizate setări zilnice și/sau săptămânale.
Să presupunem că ești plecat de acasă doar marți, miercuri și joi. În acest caz, poți programa termostatul pentru a menține temperatura la un nivel moderat în aceste zile în care nu ești prezent. Făcând acest lucru, centrala nu trebuie să lucreze atât de mult pentru a încălzi casa, ceea ce, în mod logic, scade nivelul de uzură a centralei. Drept urmare, te vei bucura de reducerea facturilor la energie, dar și de costuri de reparații mai mici.
Un termostat programabil este ideal în special atunci când există schimbări drastice de temperatură. Îți permite să setezi temperatura astfel încât să fie cald în diminețile reci și confortabil în timpul zilei. Poți face toate acestea fără a fi nevoie să reglezi manual termostatul în fiecare dimineață și seară.
- Wi-Fi
Termostatele Wi-Fi se conectează la o rețea fără fir, după cum le spune și numele. Poți accesa această rețea prin intermediul smartphone-ului, computerului sau tabletei. Acest lucru îți permite sa reglezi de la distanță temperatura termostatului. Un termostat Wi-Fi este, de asemenea, un termostat programabil.
Oferă o doză mare de confort prin faptul că poți trece peste o setare de temperatură programată dacă pleci mai devreme de la serviciu, de exemplu. Acest tip de termostat este ideal dacă îți dorești să ai control total asupra setării temperaturii în locuința ta chiar și atunci când ești departe de ea.
- Inteligente
Un termostat inteligent se integrează cu ușurință printre diversele instrumente și echipamente de automatizare a locuinței. Cu timpul, termostatul îți va învăța obiceiurile tale de zi cu zi, ca de exemplu când ajungi acasă, și va regla temperatura în consecință. Pe măsură ce observă anumite modele de comportament din partea ta, el va stoca informațiile pentru a obține o eficiență maximă de încălzire și răcire. Multe termostate inteligente vin cu funcții de control vocal.
Termostatele inteligente sunt ideale pentru gospodăriile în care tehnologia este la loc de frunte și în care se preferă un confort interior optim. Ca și unul Wi-Fi, poți accesa un termostat inteligent de pe orice dispozitiv cu o conexiune la internet care este compatibil cu aplicația mobilă a acestuia.
Totuși, trebuie menționat faptul că un termostat inteligent vine cu un preț mai mare decât alte tipuri. Cu toate acestea, banii pe care îi economisești la cheltuielile de încălzire și răcire îți vor acoperi cu ușurință investiția în decurs de unul până la doi ani.
La ce trebuie să fii atent atunci când alegi un termostat?
Fiecare termostat vine la pachet cu propriile sale avantaje și dezavantaje, iar pentru a alege modelul potrivit pentru tine, trebuie să ții cont de obiceiurile tale și ale familiei, dar și de preferințe. Totuși, pentru a cumpăra un termostat eficient, există câteva specificații tehnice pe care să le ai în vedere înainte de a face achiziția, printre care amintim:
- Sensibilitatea
Pe baza acestei caracteristici tehnice, vei putea stabili acuratețea cu care termostatul măsoară temperatura interioară. În general, este bine de știu faptul că toate termostatele pot avea o mică abatere, de aceea este important să citești specificațiile produsului și să te asiguri că eroarea nu este mai mare de 1 grad Celsius.
- Histereza
Reprezintă diferența dintre temperatura pe care ai setat-o pe termostat și cea ambientală la care centrala termică va porni. De exemplu, dacă ai setat termostatul la o temperatură de 21 de grade Celsius, un dispozitiv cu o histereză de 2 grade va declanșa centrala termică doar atunci când temperatura ambientală ajunge la 19 grade Celsius.
- Sursa de alimentare
Din punctul de vedere al sursei de alimentare, există două tipuri de termostate: cu acumulatori sau conectate la priză. Cu toate că această caracteristică nu influențează în vreun fel performanțele aparatului, este bine să alegi un model care să-ți răspundă cât mai bine nevoilor. Dacă îți dorești să montezi termostatul într-o zonă în care nu ai acces la o priză, ar fi indicat să alegi un model cu acumulatori. În cazul în care nu dorești să aloci timp încărcării acumulatorilor, aparatul care se conectează la priză este cel potrivit pentru tine.
Dacă vrei să afli mai multe informații care să te ajute să alegi termostatul care ți se potrivește, le poți găsi aici.
Care sunt cei mai importanți producători?
Ca întotdeauna, un lucru foarte important atunci când te hotărăști să achiziționezi un produs, este să apelezi la companiile cu tradiție și experiență în domeniu, iar în cazul unui termostat lucrurile nu sunt diferite. Poți obține indicii importante și consultând pe forumuri de specialitate părerea celorlalți utilizatori pentru a te convinge că producătorul nu te induce în eroare prin datele ce le expune în descrierea produsului.
Printre brandurile disponibile pe piața din România se numără: Computherm, Salus, Immergas, Motan, Honeywell sau Ferroli.
Care sunt cele mai bune termostate și cât costă?
Conform site-urilor geeki.ro și techadvisor.com, iată care sunt cele mai bune termostate în 2022.
- Cel mai bun termostat non-programabil – Salus AT10F
Acesta este un model de termostat de bază, care funcționează într-un mod simplu și fiabil, fără a avea nevoie de baterii. Are o marjă de eroare de 0,5 grade Celsius și un interval de temperatură cuprins între 10 și 30 de grade Celsius.
Este un dispozitiv bun, simplu și ieftin. Își face treaba cu precizie și este perfect pentru persoanele în vârstă sau fără prea multe cunoștințe de tehnologie.
Îl poți găsi în majoritatea magazinelor de profil și nu numai, cu prețuri care încep de la 60 RON.
- Cel mai bun termostat programabil – Division Gas DG908 GT
Acest model de termostat îți oferă posibilitatea de a-l programa în funcție de perioadele de timp în care ești acasă, respectiv plecat. În plus, are o funcție de pornire timpurie, ceea ce înseamnă că centrala va porni în cel mai bun moment, pentru a avea temperatura dorită la ora programată.
Cu acest dispozitiv, poți să faci mai multe economii, deoarece are capacitatea de a programa și configura totul conform bunului plac al utilizatorului. Este un dispozitiv ușor de instalat și are un interval de temperatură cuprins între 5 și 28 de grade Celsius.
Îl poți achiziționa de la majoritatea magazinelor din România cu un preț care pornește de la suma de 117 RON.
- Cel mai bun termostat wi-fi – PNI CT400
Dispozitivul de față este unul care îți permite să îl plasezi oriunde în casă și este compatibil cu toate centralele termice prevazute cu intrare pentru termostat compatibil cu releu NO fără potențial. Un amănunt interesant este faptul că include și un mod de detecție denumit „geam deschis“. Acesta este activat din setările avansate și ajută sistemul să oprească automat încălzirea dacă se înregistrează o scădere bruscă a temperaturii (2 grade Celsius în 15 minute). Această funcție este utilă când se deschide geamul pentru a aerisi, fără să se oprească încălzirea.
Are o precizie pentru măsurarea temperaturii cu o marjă de eroare de maxim 0,5 grade Celsius și interval termic aflat între 0 și 50 de grade Celsius.
Prețul acestui termostat începe de la 500 RON.
- Cel mai bun termostat inteligent – Honeywell Lyric T6R
Acesta este unul dintre cele mai avansate și inteligente termostate de pe piață. Este programat de la sine, reglează temperatura locuinței tale în funcție de valorile de temperatură aflate în exterior sau de cea pe care ți-o dorești. Îl poți controla de pe orice device (telefon mobil, tabletă sau computer) și poate fi integrat cu succes în programe precum Apple HomeKit, Apple Watch, IFTTT, Google Home și Amazon Alexa. Include inclusiv comenzi vocale.
Are o acuratețe de măsurare a temperaturii de 0,5 grade Celsius și un interval termic aflat între limitele de 5 și 35 de grade Celsius.
Este un model de termostat pentru care se recomandă să fie instalat de un profesionist. În plus, utilizarea și gestionarea sa necesită anumite cunoștințe ce țin de noile tehnologii.
Prețul este sensibil mai mare decât al modelelor amintite mai sus și începe de la suma de 700 de RON, dar acest tip de termostat este foarte eficient în reducerea consumului de energie. Din acest motiv, investiția se va amortiza într-un timp relativ scurt (până la 2 ani).
Alte termostate inteligente care merită menționate sunt:
- Honeywell Evohome ATP921R
Este compatibil cu toate centralele termice pe gaz, electrice și pe peleți, inclusiv cu pompele de căldură pe ambele moduri de funcționare (încălzire-răcire). Are unul dintre cele mai inteligente sisteme de detectare a zonelor din locuință (până la 12 zone) și poate fi integrat cu programe precum Apple HomeKit, Apple Watch, IFTTT, Google Home și Amazon Alexa.
Are o precizie pentru măsurarea temperaturii cu o marjă de eroare de maxim 0,5 grade Celsius și interval termic aflat între 8 și 28 de grade Celsius.
Poate fi achiziționat cu prețuri începând de la 1000 RON.
- tado⁰ V3
Acest termostat asigură un control inteligent al confortului, prin telefon sau prin setări automate în funcție de temperatură, perioada zilei sau camere. De asemenea, prin analize și rapoarte, adaptează consumul de energie și duce la economii de până la 30%. Este compatibil cu Google Home, Amazon Alexa și Apple HomeKit.
O funcționalitate interesantă este Weather Adaptation: algoritmul Tado se folosește de prognoza meteo pentru a reduce cât mai mult din consumul de energie al locuinței.
Precizia senzorului de temperatură este de 0,01 grade Celsius, una foarte bună, iar produsul poate fi achiziționat cu un preț începând de la 689 RON.
În concluzie, este clar faptul că tehnologia avansează în pași repezi și, odată cu ea, și diferitele modalități de a ne îmbunătăți viața. Una dintre aceste modalități este termostatul – un instrument foarte important, care ne ajută să obținem condiții de confort sporit în casa noastră.
Există multe tipuri de termostate, dar cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este să îl găsești pe cel care este mai ușor de utilizat în viața ta de zi cu zi și care se potrivește nevoilor tale.
Surse:
Cel mai bun termostat pentru centrala
Despre termostatele ambientale
Cum alegi un termostat pentru cameră. Toate informațiile de care ai nevoie
Termostatul: Ce este si cum te ajuta sa economisești bani?
TERMOSTATUL – TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE FUNCTIONAREA LUI
TOP 10 cele mai bune termostate
Termostat ambiental mecanic cu senzor de imersie, Salus, AT10F
Termostat de ambient programabil Division Gas DG908 GT, cu radiofrecventa
Termostat Smart Honeywell Lyric T6R, wireless, amplasat pe masa, comandat de pe smartphone
Termostat inteligent PNI CT400 , WiFi, Control centrala termica, Control doua zone, Display, Alb
Cel mai bun termostat centrala: Top 5 modele in 2022
Top cele mai bune termostate WiFi pentru centrală, controlate prin internet
The best smart thermostat 2022
Termostat Smart Honeywell Evohome ATP921R, wireless, 12 zone, webserver wifi, App, touchscreen, Alb
Pachet termostat inteligent Tado – Smart Thermostat V3+ cu Internet Bridge, Alb/Gri