Biocombustibilii au început să substituie treptat combustibilii convenționali, iar în contextul actual al scumpirii combustibililor clasici, îți propunem această opțiune accesibilă financiar și prietenoasă cu mediul înconjurător.
Potrivit Ingolstadt, motoarele alimentate cu biocombustibili emit cu 70-90% mai puține emisii de carbon, în comparație cu unul ce funcționează pe bază de motorină.
În acest articol vorbim despre ce sunt și cum funcționează biocombustibilii, care sunt avantajele și dezavantajele acestora, dar și utilizările lor.
Ce sunt biocombustibilii
Biocombustibilii sau combustibilii bio organici reprezintă orice material de origine naturală ce poate fi utilizat ca sursă de energie. Aceștia sunt fabricați din porumb, trestie de zahăr, soia, alge, uleiuri vegetale sau resturi animale. Cea mai simplă formă de biocombustibil este lemnul.
Biocombustibilii reprezintă o alternativă Ingolstadt (centrala electrică Uniper GmbH situată în apropierea satului Großmehring, din districtul Eichstätt, Germania) mai responsabilă față de mediu comparativ cu petrolul și alți combustibili fosili și care are multe avantaje din punct de vedere al durabilității ecologice.
Cum funcționează aceștia
Biocombustibilii funcționează în același mod ca și combustibilii fosili: atunci când sunt arși, eliberează energie care este apoi transformată în mișcare sau căldură.
Biocombustibilii necesită o prelucrare complexă, producția lor bazându-se pe o gamă largă de surse de biomasă. Spre exemplu, etanolul este produs cel mai adesea cu ajutorul alcoolului care poate fi găsit în porumb sau în trestia de zahăr.
Utilizări ale biocombustibililor
Chiar dacă biocombustibilii pot fi folosiți într-o varietate de situații, ei sunt în prezent cel mai frecvent utilizați în industria transporturilor. Biodieselul și etanolul sunt doi dintre biocarburanții lichizi cei mai populari:
- Biodiesel
Cunoscut ca un înlocuitor cu ardere mai curată pentru motorina pe bază de petrol, biodieselul este recomandat pentru motoarele cu aprindere prin compresie.
Biodieselul este biodegradabil și non-toxic, fiind produs prin amestecarea alcoolului cu grăsimi din biomasă, cum ar fi grăsimea animală sau uleiul vegetal.
- Etanol
Etanolul este un tip de alcool fermentat folosind diverse materiale vegetale ca amidonul și zaharurile. Este utilizat în mod obișnuit cu benzină, ca agent de amestecare.
Amestecurile de etanol precum E10 și E85 sunt prezente în majoritatea benzinăriilor și ajută la reducerea emisiilor de carbon. Diferența dintre acestea este procentul de etanol.
Mai mult decât atât, constructorul german de automobile Audi a anunțat că motoarele V6 diesel pot fi alimentate cu biocombustibili HVO (hydrotreated vegetable oil). De aceea, biocombustibilii pot fi considerați o soluție eficientă pentru supraviețuirea motoarelor diesel, iar marii producători caută, în ultima perioadă, modalități de a-i integra în portofoliul actual.
Avantajele și dezavantajele lor
Este important de menționat că biocombustibilii prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Susținătorii combustibililor bio organici subliniază avantajele acestei alternative de bază, cum ar fi:
- Costurile
Biocombustibilii pot fi mult mai puțin costisitori decât benzina și alți combustibili fosili, mai ales că cererea mondială de petrol crește și prețurile atinge cote maxime.
- Siguranța
Prin reducerea semnificativă a dependenței de alte surse de combustibil străine, statele pot proteja integritatea resurselor energetice, conferind astfel un plus de siguranță.
- Materialele
Combustibilii bio organici pot fi fabricați dintr-o gamă largă de materiale extrem de accesibile tuturor, inclusiv deșeuri vegetale, ceea ce reprezintă un pas eficient în reciclare.
- Biodegradabilitatea
Biocarburanții sunt ușor biodegradabili și mult mai facil de manevrat decât combustibilii tradiționali, motiv pentru care scurgerile sunt mai puțin periculoase și eliminarea lor mai puțin costisitoare.
- Stimularea economică
Deoarece combustibilii bio organici sunt fabricați la nivel local, uzinele de fabricare a biocarburanților pot crea noi locuri de muncă, prin angajarea a mii de muncitori.
- Scăderea emisiilor de carbon
Când biocombustibilii sunt arși, produc dioxid de carbon și toxine într-o cantitate semnificativ redusă, făcându-i o alternativă mai sigură pentru păstrarea calității atmosferice.
Pe de altă parte, printre dezavantajele acestora se numără:
- Emisiile de carbon mari
Mai multe studii au fost efectuate pentru a analiza amprenta de carbon a biocombustibililor. Rezultatele au arătat că există indicii conform cărora procesul de producție generează emisii solide de carbon.
- Disponibilitatea
Biocombustibilii nu sunt disponibili la scară largă, iar cele mai multe vehicule nu sunt echipate pentru a funcționa pe acest tip carburant. Disponibilitatea limitată reduce necesitatea de biocombustibili ca sursă alternativă de energie.
- Utilizarea apei
Totodată, cantități masive de apă sunt necesare pentru irigarea corespunzătoare a culturilor din care se produce biocombustibil, precum și pentru procesul de fabricație a acestui combustibil, care, din păcate, ar putea afecta resursele locale și regionale de apă.
Așadar, biocombustibilii reprezintă o resursă alternativă fiabilă de energie ce necesită mai multă dezvoltare și cercetare pentru a maximiza avantajele (costurile reduse, siguranța sporită, materialele diverse, biodegradabilitatea, stimularea economică și altele) și minimiza dezavantajele (emisiile de carbon mari, disponibilitatea scăzută și utilizarea excesivă a apei).
Consumatorii vor putea să se bucure fără probleme de toate beneficiile durabile ale acestei surse de energie regenerabilă dacă toate aceste dezavantaje sunt depășite cu succes.
Surse