Automatizarea ferestrelor casei permite controlul automat și de la distanță al ferestrelor de acoperiș și de fațadă, pentru mai mult confort și comoditate. Mecanismul permite utilizarea aerului liber pentru a încălzi și răci casa sau, în cazuri extreme, pentru evacuarea fumului din locuință.
Această tehnologie este destul de nouă în România, fapt pentru care nu se găsesc prea multe locuințe dotate cu sisteme automate de închidere și deschidere a ferestrelor, însă pe măsură ce casele inteligente devin tot mai populare, la fel va fi și automatizarea ferestrelor.
Ce este și cum funcționează
Echipamentele pentru automatizarea ferestrelor constau într-o parte electronică, care controlează mișcarea, și o parte mecanică, care acționează sistemul propriu-zis. Acest lucru permite ca ferestrele echipate cu sisteme electronice să se deschidă și să se închidă prin comenzi de la o telecomandă sau de pe smartphone / tabletă.
Astfel, deschiderea sau închiderea ferestrelor de la distanță se realizează cu ușurință, oferind un control mai mare asupra fluxului de aer din casă.
Tipuri de automatizări
În timp ce partea electronică este asigurată de o placă de bază comună, partea mecanică poate fi de două tipuri: cu lanț sau cu tijă și cremalieră. Fiecare dintre cele două mecanisme se evidențiază printr-o serie de caracteristici unice și este recomandată în anumite tipuri de investiții. Iată care sunt diferențele dintre acționarea pe bază de lanț și cea cu tijă și cremalieră:
- Automatizări ferestre cu lanț
Sistemele de automatizări ferestre cu lanț sunt destinate greutăților mici și medii, însă sunt limitate din punct de vedere al funcționalității. Cât timp forța de acționare nu este foarte mare, aceasta poate fi utilizată atât la construcții civile, cât și pentru cele industriale.
Principiul de funcționare este relativ simplu: fereastra și rama sunt conectate prin intermediul sistemului de automatizare. Odată acționat, motorul sistemului va împinge (pentru a deschide fereastra) sau va retrage (pentru a închide fereastra) lanțul încorporat. Montajul echipamentului se realizează pe latura ferestrei unde are loc rabatarea, care trebuie conectată la o sursă de electricitate.
- Automatizări ferestre cu tijă și cremalieră
Echipamentele de automatizări ferestre cu tijă și cremalieră sunt mai robuste și, de regulă, se recomandă pentru acționarea ferestrelor cu greutate medie spre mare. De cele mai multe ori, materialele din care acestea sunt fabricate sunt inoxidabile, fapt ce oferă o durată de exploatare mai mare. Aceste două caracteristici sunt motivul pentru care majoritatea clădirilor comerciale sunt dotate cu astfel de sisteme.
Spre deosebire de automatizarea ferestrelor cu lanț, principiul de funcționare al sistemelor cu tijă și cremalieră este diferit. Pinionul din interiorul echipamentului angrenează cremaliera, iar mecanismul de deschidere transformă mișcarea circulară în mișcare liniară. De asemenea, acest tip de automatizare este mai flexibil și se poate monta pe aproape orice tip de fereastră, indiferent de modul ei de deschidere.
Care sunt avantajele
Există numeroase avantaje ale automatizării ferestrelor casei tale:
- Pentru ferestrele greu accesibile
Întrucât ferestrele situate în poziții greu accesibile (acoperișuri) pot fi dificil sau chiar periculos de manevrat, un sistem de control permite operarea ușoară a acestora.
- Pentru siguranța familiei
Deschiderea totală a unei ferestre de fațadă reprezintă un pericol real de cădere de la înălțime a unei persoane care se dezechilibrează. Odată ce sistemul este instalat, acesta va permite o deschidere a ferestrei de doar câțiva centimetri, pentru ventilație, fără a fi pusă în pericol viața unei persoane.
- Pentru persoanele cu dizabilități sau în vârstă
Rutina zilnică de deschidere a ferestrelor poate fi o sarcină grea pentru pensionari sau pentru persoane cu dizabilități. Procesul devine mult mai ușor cu o telecomandă pentru ferestre automate.
- Beneficii pentru sănătate
Cu ajutorul setărilor automate care facilitează deschiderea ferestrelor, se vor simți curând beneficiile pentru sănătate ale ventilației naturale și ale aerului proaspăt constant.
- Eficiența costurilor
În ciuda cheltuielilor inițiale, automatizarea ferestrelor va reduce facturile la energie pe termen lung pentru că sunt programate să se închidă la momentele potrivite, păstrând căldura.
Care sunt dezavantajele
Singurul dezavantaj este dependența de electricitate. În timp ce ferestrele acționate manual pot fi deschise oricând, ferestrele automate depind de alimentarea cu energie electrică.
Ce se întâmplă atunci când are loc o pană de curent? În cazul unei căderi de tensiune, acestea nu vor mai funcționa. Pentru a evita acest scenariu, recomandăm achiziționarea unui UPS (o sursă neîntreruptă de tensiune).
Care sunt costurile
Sistemele de automatizări a ferestrelor variază ca preț de la caz la caz, în funcție de mai mulți factori: dimensiunea ferestrei, lungimea de deschidere și așa mai departe. Este bine de știut că echipamentele de automatizare ferestre pot costa între 250 și peste 2500 de lei. În medie, un sistem cu lanț costă aproximativ 750 de lei, în timp ce unul cu tijă și cremalieră costă aproximativ 1000 de lei.
Pentru a afla o cotație de preț exactă pentru propriul proiect, recomandăm contactarea unei firme specializate.
Dacă ești interesat de automatizarea casei tale, ar trebui să citești și: