Calitatea aerului pe care îl respirăm și curățenia suprafețelor pe care le atingem au un efect profund asupra sănătății și confortului nostru. Cu toții suntem în pericol de a ne infecta cu virusuri și bacterii și de a le răspândi, mai ales în spațiile publice aglomerate, cum ar fi birourile, magazinele, școlile, muzeele și mijloacele de transport în comun. Acest lucru este cu atât mai important în această perioadă, de aceea este o idee bună să te gândești la cum poți evita aceste lucruri mai puțin plăcute pentru tine.
De aceea, în cele ce urmează, vom trece în revistă câteva aparate și gadget-uri care te ajută să ții virușii și bacteriile departe de locuința și familia ta – lampa cu UV, sterilizatorul cu UV și purificatorul de aer.
Lampa cu UV
Nu putem să discutăm despre acest produs fără a explica, mai întâi, ce înseamnă UV. Cu siguranță ai mai auzit de acest termen și poate că știi despre ce e vorba. Totuși, nu strică să mai aflăm câteva informații generale despre acesta.
Acronimul UV vine de la razele ultraviolete. Acestea sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Există trei lungimi de undă diferite ale luminii UV:
- UV-A, cu lungimi de undă cuprinse între 315 şi 400 nm (nanometri);
- UV-B, cu lungimi de undă cuprinse între 280 şi 315 nm;
- UV-C, cu lungimi de undă mai mici de 280 nm. Acestea au suficient de multă energie pentru a rupe molecula de oxigen în doi atomi.
De asemenea, lumina ultravioletă UV-C este cea care poate îndeplini un rol important în ceea ce privește dezinfecția. Aceasta poate realiza o dezinfecție de până la 99,99%, în funcție de tipul de microorganism și de timpul de expunere. De asemenea, lumina ultravioletă UV-C afectează materialul biologic al microorganismului, fără a produce reacții chimice, prin intermediul energiei de putere mare. Totodată, lumina ultravioletă UV-C nu modifică particulele sau substanțele chimice din mediu, fie ele organice sau anorganice. Efectul este dezinfectant, iar la o doză mare, chiar sterilizant.
Acum că am explicat, pe scurt, ce înseamnă lumina UV, următoarea întrebare logică este: ce este o lampă cu UV?
Lampa cu UV este un dispozitiv care creează artificial lumina ultravioletă și este folosit pentru a ucide bacteriile și virusurile precum spori, microbacterii, coronavirusuri, ciuperci, Rickettsia și chlamydia. Apa, aerul și suprafețele contaminate de virusuri pot fi sterilizate de lumina UV-C.
O lampă UV este diferită de o lampă obișnuită în primul rând prin faptul că este fabricată din cuarț în loc de sticlă. În interiorul lămpii există un gaz amestecat cu mercur, care reacționează la electricitate atunci când lampa este conectată și astfel se produce lumina UV.
Este ideală pentru sterilizarea suprafețelor de până la aproximativ 40mp, cum ar fi cabinete medicale, birouri, cabinete stomatologice, zone de producție, dar și locuințe. Ea poate fi utilizată și pentru dezinfectarea mobilierului, covoarelor, încălțămintei, lenjeriilor de pat etc. De asemenea, folosirea unei lămpi cu UV îmbunătățește calitatea aerului din spațiul unde aceasta funcționează.
Printre avantajele folosirii unei lămpi cu UV amintim:
- Durata efectivă de viață a tubului UV este mai mare de 8000 de ore;
- Tubul de sticlă de cuarț de înaltă calitate permite conținutului de hidroxil sa fie mai puțin de 50ppm. Așadar, transmitența UV este mai mare de 90%;
- Tehnologia care folosește zirconiu de aluminiu poate absorbi impuritățile din interiorul tubului, ceea ce îl ajută să aibă o viață mai lungă.
Lămpile UV se mai remarcă și printr-o eficiență sporită în ceea ce privește consumul de energie electrică și putere de dezinfecție mare într-un timp scurt. De exemplu, un singur dispozitiv, dezinfectează o suprafață de la 4 până 150 m², cu un consum între 16 – 132 de Wați, în funcție de model.
Dacă ne referim la partea financiară, prețurile unei lămpi cu UV încep de la suma de 70 – 80 de lei, dar pot ajunge și la 1500 – 1600 de lei.
Sterilizatorul cu UV
Un sterilizator UV este un aparat care folosește razele ultraviolete tip C pentru a distruge virușii, bacteriile și microbii de pe orice suprafețe, inclusiv din aer sau apă. Astfel, datorita eficienței germicide (de distrugere a germenilor) puternice și de lungă durată, sterilizatoarele UV sunt folosite, cu precădere, pentru igienizare în centrele medicale și spitale, însă acum te poți bucura de acțiunea binefăcătoare a acestora și în locuința ta.
Surprinzător de simplu din punct de vedere al construcției, sterilizatorul cu UV are forma unei cutii etanșe în care sunt montate unul sau mai multe tuburi fluorescente, calibrate pentru a emite lumina UV-C cu o lungime de undă extrem de scurtă (250 nanometri). Aceasta este degajată în cutia etanșă pentru ca efectul distructiv al luminii UV-C să fie folosit în scopul eliminării microorganismelor si a virușilor aflați la suprafața obiectelor, fără a te afecta pe tine sau pe cei dragi. Motivul pentru care sterilizatoarele UV încearcă să concentreze lumina ultravioleta într-un spațiu cu volum cât mai redus și relativ etanș față de mediul exterior este faptul că radiația UV reacționează și cu aerul atmosferic, generând ozon, care poate fi, în unele circumstanțe, toxic.
Avantajele folosirii unei lămpi cu UV sunt multiple, precum:
- Eficiența sporită;
- Costuri reduse;
- Efort minim necesar pentru întreținere;
- Mai puține substanțe chimice agresive pentru corpul uman.
Un sterilizator cu UV este, de asemenea, un dispozitiv care nu impune un consum foarte important de energie electrică. În funcție de model, acest consum poate ajunge la 180 de Wați.
În ceea ce privește prețul unui sterilizator cu UV, acesta poate varia de la 70 de lei până la 300 de lei.
Purificatorul de aer
Purificatorul de aer este un aparat ce se folosește pentru a filtra aerul dintr-o anumită încăpere și pentru a menține un mediu sănătos la interior. Principiul de funcționare al unui astfel de aparat este destul de simplu: aerul este absorbit de către acesta, trece prin anumite filtre, în funcție de tipul de purificator, și apoi este dispersat din nou în încăpere într-o formă purificată.
Purificatoarele de aer sunt recomandate, în mod special, persoanelor sensibile care se confruntă cu alergii, au afecțiuni respiratorii precum astmul sau pentru familiile cu copii. Aceste aparate ajută la distrugerea microbilor, alergenilor sau acarienilor din aer.
Așa cum am precizat și puțin mai devreme, principiul de funcționare al unui purificator de aer este destul de simplu: acesta este compus, în mod normal, dintr-un ventilator care trage aerul din cameră, îl trece printr-o serie de filtre ce rețin și distrug noxele și apoi îl eliberează din nou în încăperea în care a fost amplasat într-o formă mult mai pură. Toate purificatoarele de aer folosesc una sau mai multe dintre următoarele metode pentru a filtra aerul:
- Filtru HEPA: reține particule foarte mici (praf, alergeni, mucegai, bacterii);
- Filtru de carbon activat: reține gazele sau mirosurile diverse, cum ar fi cel de tutun, de mâncarea gătită, chimicale sau vopseluri;
- Ionizare: emite ioni negativi pentru reținerea particulelor de praf, a alergenilor, fumului de țigară sau a mucegaiului;
- Lumină ultravioletă: singura modalitate de a distruge bacteriile și virușii din aer.
În ceea ce privește beneficiile achiziționării unui purificator de aer, iată câteva dintre cele mai importante:
- Scade frecvența atacurilor de astm, prin îndepărtarea mai multor declanșatori ai crizelor: praful sau particule ce provin din produsele de curățat pentru uz casnic, cosmetice sau vopseluri;
- Elimină alergenii, precum praful sau polenul;
- Reține mirosul de tutun și cel al altor mirosuri neplăcute sau dăunătoare pentru sănătate;
- Reține gazul de radon, dăunător sănătății;
- Reduce nivelul de dioxid de carbon din locuință;
- Reduce stresul, deoarece s-a dovedit faptul că poluanții din aerul înconjurător au un efect negativ asupra stării de relaxare și a nivelului de cortizol din organism.
În ceea ce privește consumul de energie, trebuie să iei în considerare faptul că aceste aparate trebuie să fie conectate la o sursă de curent aproape în permanență. În general, consumul de energie la majoritatea modelelor se situează între 25 și 50 de Wați.
Prețurile unui purificator de aer pot fi foarte variate, acest lucru datorându-se unei liste importate de criterii precum metoda de filtrare, putere sau producător. Acestea pot începe undeva în jurul cifrei de 50 de lei, dar pot ajunge chiar și la 5000 de lei sau chiar mai mult.
În concluzie, credem că oricare dintre aceste dispozitive – lampa cu UV, sterilizatorul cu UV sau purificatorul de aer, te pot ajuta să te bucuri de un spațiu de lucru sau de o locuință mai curată și mai sănătoasă. Folosirea lor aduce multiple beneficii atât pentru sănătatea ta și a familiei tale, cât și pentru starea ta de bine. O casă bine îngrijită este întotdeauna mai primitoare!
Ce aparat care ține virușii și bacteriile la distanță și-a făcut loc pe lista ta de cadouri?
Surse:
- Radiațiile ultraviolete
- Dezinfecția cu raze ultraviolete (UV)
- Raze ultraviolete
- Ce este un sterilizator UV?
- De ce să cumperi cel mai bun purificator de aer?
- Ghidul purificatorului de aer. Cum îl alegi pe cel mai bun, ca sa îți îmbunătățești calitatea vieții.
- Purificatoarele de aer – o necesitate sau un moft?
- Avantajele sterilizării UV-C și cum alegi lampa UV potrivită
- Cum te ajută lămpile bactericide UV-C să scapi de mucegai, bacterii, virusuri și alte microorganisme dăunătoare
- Lămpile UV-C şi rolul lor în sănătatea oamenilor