Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dezinfectarea cu ajutorul luminii

În momentul de față, oricare dintre noi este în pericol de a se infecta cu virusuri și bacterii, cel mai actual fiind virusul SARS-CoV-2, care determină o infecție respiratorie denumită COVID-19. Mediile din care putem contracta un virus sunt diverse, precum: birouri, fabrici, magazine, restaurante, baruri, școli, muzee, mijloace de transport etc.

Una dintre metodele prin care ne putem proteja de viruși și bacterii o reprezintă lumina.

Iluminatul cu UV-C

Ce este lumina UV-C?

Termenul “UV” este o abreviere de la “ultraviolet”.  Razele ultraviolete (UV) sunt niște radiații magnetice cu o lungime de undă mai mică decât poate ochiul uman percepe. Ca lungime de undă, lumina ultravioletă se situează între infraroșii și radiația X.

Acestea sunt compuse din:

  • UV-A – reprezintă 95% dintre UV care ating pielea. Sunt asociate cu daunele aduse pielii pe termen lung, cum ar fi ridurile sau îmbătrânirea pielii. Joacă un rol important și în apariția diferitelor tipuri de cancer de piele. 
  • UV-B – reprezintă 5% dintre UV care ating pielea. Pot afecta ADN-ul celular al pielii. Sunt responsabile și de arsurile solare și pot cauza cancer de piele.
  • UV-C – sunt cele mai puternice radiații ultraviolete. Acestea nu pot pătrunde prin atmosferă, drept urmare nu afectează pielea în niciun fel.

Radiațiile UV-C pot dezinfecta aerul, suprafețele, precum și apa. La testele realizate până în prezent în laborator, toate bacteriile și virusurile testate (inclusiv coronavirusurile) au răspuns la dezinfectarea cu UV-C. 

Cum te scapă lumina UV-C de bacterii și viruși?

Odată cu studiul organismelor microscopice a fost observat și efectul distructiv al luminii ultraviolete UV-C, aceasta distrugând agenții patogeni. În acest sens, lumina ultravioletă UV-C pătrunde în membrana celulelor distrugând ADN-ul acestora. În urma distrugerii apar leziuni care împiedică activitatea celulei și capacitatea de reproducere a acesteia.

 Rezultatul este că agentul patogen nu mai reprezintă o amenințare.

Datorită energiei de mare putere, lumina ultravioletă UV-C afectează materialul biologic, dar nu produce reacții chimice. De asemenea, nu sunt afectate particulele sau substanțele chimice din mediu. Efectul este unul dezinfectat, iar într-o doză mai mare, chiar sterilizant.

Așa cum au arătat cercetările științifice, cea mai mare parte a microorganismelor găsite pe suprafețe sunt spori care pot dăuna organismului. Lumina UV-C distruge până la 99,99% dintre aceștia, în funcție de tipul lor și de timpul de expunere.

Ce este o lampă UV?

Este un dispozitiv care spre deosebire de o lampă normală, este realizată din cuarț. În interior regăsim un gaz amestecat cu mercur, care reacționează la electricitate. Astfel, când este aprinsă, o astfel de lampă creează artificial lumină ultravioletă. O poți utiliza pentru a ucide virusuri și bacterii cum ar fi: spori, ciuperci, coronavirusuri, microbacterii, etc

Unde pot fi utilizate lămpile UV

Spațiile în care pot fi utile astfel de lămpi sunt diverse și anume:

  • școli – pentru dezinfectarea podelelor, pereților, băncilor și a suprafețelor din sălile de clasă;
  • birouri – pentru dezinfectarea  încăperilor de lucru, sălilor de conferințe și coridoarelor;
  • bănci – pentru dezinfectarea bancomatelor, a tejghelelor și a suprafețelor de lucru;
  • retail – pentru dezinfectarea coșurilor de cumpărături, a rafturilor și a tejghelelor;
  • saloane de înfrumusețare – pentru dezinfectarea încăperilor, podelelor, oglinzilor, scaunelor, tejghelelor și altor suprafețe;
  • hoteluri – pentru dezinfectarea camerelor, suprafețelor din zona recepției, sălilor de fitness, piscinelor etc.;
  • transporturi – pentru dezinfectarea suprafețelor interioare și exterioare ale diferitelor vehicule și spații de așteptare pentru pasageri;
  • spitale – pentru dezinfectarea tuturor spațiilor din incintă: cabinete, săli de așteptare, săli de operație etc.;
  • locuință – pentru dezinfectarea camerelor, a aerului, precum și a suprafețelor.

Pentru a fi sigur că dezinfectezi în siguranță, ai grijă să citești manualul de instrucțiuni înainte de a utiliza o lampă cu lumină UV-C.

Câteva dintre mențiunile de care trebuie să ții cont sunt următoarele:

  • înainte de a pune în funcțiune lampa, scoate din încăpere sau acoperă plantele, picturile sau alte obiecte care ar putea să fie afectate de lumina UV-C;
  • asigură-te că în timpul funcționării nu vor intra în încăpere persoane sau animale de companie;
  • nu trebuie să-ți expui ochii sau pielea luminii UV-C. Dacă este posibil folosește o lampă care permite controlul de la distanță;
  • anumite lămpi UV-C emit ozon, un gaz eficient în sterilizarea aerului și a suprafețelor, dar în același timp iritant și periculos pentru organism. Dacă folosești o astfel de lampă, după  sterilizare deschide geamurile și aerisește încăperea pentru aproximativ 30 de minute.

În concluzie, mai ales în perioada actuală, o lampă cu lumină UV-C îți poate fi de mare ajutor pentru a fi în siguranță datorită avantajelor pe care le oferă:

  • este de încredere – tehnologia UV-C fiind utilizată de peste 40 de ani;
  • este versatilă – poate fi utilizată pentru numeroase spații;
  • este rapidă – are nevoie de doar câteva minute pentru a dezinfecta suprafețe și obiecte;
  • este eficientă – toți virușii și toate bacteriile testate până în prezent răspund la dezinfecția cu UV-C.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

dezinfectarea-cu-ajutorul-luminii

Dezinfectarea cu ajutorul luminii

Află cum poți dezinfecta aerul, suprafețele, precum și apa din casa ta cu ajutorul luminii pentru a te feri de viruși și bacterii.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *