Tot mai mulți români apelează la sisteme de răcire pentru a menține temperaturi confortabile în locuințe în perioadele caniculare, circa o treime dintre gospodăriile din România fiind dotate cu cel puțin un aparat de aer condiționat, conform unui studiu realizat de E.ON în primul trimestru al acestui an.
Popularitatea sistemelor de răcire
Un studiu sociologic realizat pentru platforma Despre-energie.ro arată că 80% dintre cei care dețin deja un sistem de răcire a locuinței folosesc un aparat de aer condiționat, iar 18,6% apelează la ventilatoare. Sistemele de răcire prin evaporare și pompele de căldură, care au și funcție de răcire, sunt foarte rar întâlnite, doar 1% dintre respondenți deținând astfel de sisteme. Dintre cei care totuși le folosesc, peste 40% au studii superioare și venituri cuprinse între 2500 și 5000 de lei/lună. De asemenea, dintre cei care folosesc aerul condiționat, remarcăm că 80% locuiesc în mediul urban.
Frecvența utilizării aerului condiționat
Când vine vorba de frecvența utilizării aparatului de aer condiționat, 43% dintre respondenți îl utilizează doar în zilele toride, iar 42% zilnic pe perioada sezonului cald. Pentru a obține confortul dorit, 67% dintre respondenți folosesc aparatul între 1 și 4 ore pe zi, 22% între 4 și 6 ore pe zi și 10% peste 6 ore pe zi. Interesant este că tinerii sunt cei care folosesc cel mai mult aparatul de aer condiționat. Mai exact, un pic peste jumătate din cei care au răspuns că îl folosesc zilnic, au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, iar 54 % din cei care au răspuns că-l folosesc câteva zile pe săptămână, sunt tot din această grupă de vârstă.
Temperatura confortabilă
Majoritatea participanților la studiu (57%) consideră că temperatura confortabilă în locuință este între 21 și 23°C – între aceștia, peste 41% au venituri cuprinse între 2500 și 5000 de lei pe lună, iar 32% au venituri între 5000 și 8000 de lei pe lună. Circa 23% preferă o temperatură sub 20°C, iar 18% o temperatură între 24-26°C. Doar 1,5% dintre respondenți spun că se simt bine la peste 26°C, iar între aceștia majoritatea au venituri de sub 2.500 lei/lună. Specialiștii recomandă o temperatură interioară între 24-26°C pe timpul verii, cu o diferență de maximum 5-10°C față de temperatura exterioară, însă iată că și nivelul veniturilor cântărește mult în setarea temperaturii la interior.
Termostatele inteligente
Aceste dispozitive utilizate pentru controlul temperaturilor sunt apreciate de 58% dintre respondenți. Alți 31% sunt interesați de achiziționarea unui termostat inteligent. Dintre cei care spun că folosesc întotdeauna termostate inteligente, 42% au studii universitare, la care se adaugă încă aproape 17% cu studii post-universitare. Instalarea unui astfel de dispozitiv poate aduce economii semnificative la factura de energie electrică, ajustând automat temperatura în funcție de condițiile din locuință, lucru care pare să fie apreciat în special de cei cu studii înalte.
Mentenanța aparatelor de aer condiționat
Referitor la întreținerea aparatelor, 45% dintre respondenți fac o verificare a aparatului o dată pe an, iar 17% o dată la doi ani. Alți 23% verifică aparatul doar când este nevoie. Există însă și o corelare între frecvența verificărilor și nivelul de venit. De pildă, între cei care spun că nu efectuează niciodată mentenanța, peste 31% au venituri sub 2.500 lei/lună. Procentul acestora scade la 26 % în rândul celor care spun că fac mentenanța doar când e nevoie, 19% rareori și doar 11% între cei care efectuează mentenanța la 2 ani. Specialiștii recomandă verificarea de două ori pe an, la începutul sezonului cald și la începutul sezonului rece, mai ales pentru cei care folosesc funcția de încălzire a aparatului de aer condiționat.
Concluzii
Așadar, dacă ar fi să tragem câteva conluzii, studiul ne arată că apetența românilor pentru sistemele de climatizare este pe un trend crescător, iar aerul condiționat rămâne instrumentul-vedetă. Tinerii par să fie utilizatori mai activi, însă și nivelul de venit și cel de educație pot influența modelele de comportament în ceea ce privește utilizarea acestor sisteme. Urmăriți în perioada următoarea platforma despre-energie.ro pentru mai multe studii pe această temă.
Surse:
- Studiu efectuat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, realizat pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.053 de persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, în perioada 9-17 mai 2024, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.
Citește și: