Energia regenerabilă reprezintă o direcție spre progres, și ne-am dori ca subiectul să fie de actualitate în orice oraș. La nivel global, orașele se află în permanentă expansiune și sunt responsabile pentru aproape 80% din consumul global de energie, producând peste 70% din emisiile de gaze cu efect de seră, conform World Bank. Trecerea la energie verde în centrele urbane din România ar avea un impact pozitiv semnificativ nu doar asupra schimbărilor climatice ci și asupra calității vieții locuitorilor.
Un oraș inteligent este definit ca fiind „un oraș care încearcă să abordeze probleme publice prin intermediul unor soluții bazate pe tehnologia informației și comunicațiilor, pe baza unui parteneriat între mai multe părți interesate, la nivel municipal”. Pe lângă aceste aspecte, trebuie subliniată și folosirea energiei regenerabile și tendința către 0 emisii de carbon.
Orașele inteligente își măsoară producția de energie astfel încât să poată determina necesarul de consum și să acopere tot ce se poate genera prin resurse proprii. În acest fel, energia este produsă, stocată și distribuită eficient. Măsuri precum parcuri fotovoltaice și turbine eoliene pentru a alimenta cu energie electrică transportul sau iluminatul public, sunt doar câteva dintre metodele pentru reducerea amprentei de carbon.
Statutul de orașe smart, un standard de evoluție
Chiar dacă este vorba despre capitală, un centru universitar sau oraș turistic, tendința către orașe smart este o evoluția naturală și trebuie să fie pusă în strategiile de dezvoltare.
Atunci când un oraș este inteligent, acesta poate lega între ele rețele de oameni, întreprinderi, tehnologii, infrastructuri, consum, energie și spații. Acest nivel de conectivitate nu numai că îmbunătățește competitivitatea, dar generează, de asemenea, o dezvoltare economică accentuată și mai durabilă și o calitate mai bună a vieții.
Bune practici, schimbări și exemple în planificările urbane
Exemple de bune practici există în orașe din România. De la construirea de parcuri fotovoltaice pentru instituții publice și școli, ca în Brașov și până la transport public exclusiv electric implementat la Turda sau iluminat inteligent, asistăm la transformări care au impact pozitiv asupra spațiului public din orașe. Proiectele smart ale orașului Alba Iulia presupun iluminat stradal inteligent, monitorizarea calităţii aerului, sistem de monitorizare a traficului, monitorizarea consumului de apă şi a pierderilor din reţea. De asemenea, municipiul Arad dezvoltă proiecte ”smart city” prin hotspot-uri de Internet gratuit, parcări inteligente și stații de bike sharing.
Iată pe larg câteva măsuri, care în ansamblu pot contura strategia orașelor pe mai multe paliere pentru a le face cât mai dezirabile pentru locuit:
- Iluminat stradal inteligent. Cu o capacitate de a regla luminozitatea la anumite ore, acest tip de iluminat se gestionează automat. Adaptabilitatea la condițiile de timp și intervalul zilei înseamnă atât un consum mai redus cât și economie de bani. În anumite condiții, poate fi prevăzut cu senzori, care să-l pună în funcțiune doar în momentele când este utilizat pentru vizibilitatea oamenilor. Luminile inteligente folosesc cea mai mică cantitate de energie necesară pentru funcționare, reprezentând oportunități care trebuie valorificate. În plus, acestea sunt alimentate prin panourile solare ceea ce înseamnă economie de bani pentru rețeaua de cabluri și costuri de infrastructură.
- Aplicații de condus. În loc să se învârtă în cercuri în căutarea unui loc de parcare, cu ajutorul parcărilor inteligente, șoferii pot folosi aplicații conectate la senzori de parcare care detectează locurile libere. Alte tipuri de aplicații le spun șoferilor unde se află stațiile de încărcare a vehiculelor electrice, reducând consumul de energie electrică și ajutând la fluidizarea traficului și reducerea poluării.
- Stații de încărcare inteligente. Stațiile de încărcare inteligentă fac conexiuni de date cu vehiculele electrice care le utilizează. La rândul ei, stația de încărcare este conectată la un operator de încărcare inteligent, iar întregul sistem este conectat la cloud. Încărcătoarele inteligente pot, de asemenea, să scadă costul de încărcare pentru conducătorii de vehicule electrice. Împreună cu o infrastructură de încărcare mai răspândită, acest lucru face ca oamenii să conducă mai ușor și mai fiabil vehiculele electrice. Aceasta este o componentă crucială a eforturilor de decarbonizare.
- Sisteme inteligente de încălzire și răcire pentru clădiri. Folosind senzori, sistemele HVAC inteligente colectează date în timp real de la clădirile din oraș și le trimit către o platformă bazată pe cloud, furnizorii de energie pot evalua consumul de energie în diferite momente ale zilei și pe parcursul anului. Acest lucru poate juca un rol esențial în reducerea costurilor și în prevenirea risipei de energie. Sistemele inteligente de încălzire și răcire au capacitatea de a detecta vibrațiile excesive, scăderile de eficiență sau alte probleme înainte ca oamenii să observe. Acest lucru le permite tehnicienilor să identifice și să rezolve rapid problemele sistemului și să economisească fonduri.Sistemele HVAC inteligente pot, de asemenea, să regleze automat temperatura în funcție de gradul de ocupare al clădirii. Cu ajutorul tehnologiei AI se pot învăța și îmbunătăți programele de încălzire și răcire în timp.
- Transportul public electric sau bazat pe biogaz. Orașele inteligente alimentate cu energie solară pot încărca autobuze și trenuri electrice pentru uz public. Spre deosebire de vehiculele cu motor cu combustie, vehiculele electrice nu produc emisii și sunt practic silențioase. Există orașe smart din lume care au adoptat chiar și mașini de gunoi electrice. Biogazul este un alt mod ecologic prin care orașele inteligente pot alimenta vehiculele. În Suedia, de exemplu, orașele inteligente folosesc biogazul ca și combustibil pentru autoturisme, camioane și autobuze.
- Monitoarele de calitate a aerului. Monitoarele inteligente ale aerului oferă planificatorilor urbani posibilitatea să ia decizii legate de infrastructură și politici de mediu. Aceste monitoare pot detecta poluarea aerului, praful, mirosurile și vremea oferind autorităților date care determină tendințele. În cazul în care o intersecție de trafic este grav poluată, planificatorii orașului ar putea decide să construiască o rută alternativă pentru a decongestiona traficul și a îmbunătăți calitatea aerului.
Creșterea calității vieții: sănătate, mediu, educație
Digitalizarea și integrare a datelor, acestea sunt ținte care pot crea răspunsuri rapide la nevoile cetățenilor și setarea unor obiective care vizează reducerea emisiilor de carbon și un viitor cu o calitate a vieții ridicată pentru locuitori.
Monitoarele pentru calitatea aerului îmbunătățesc condițiile de viață, oficialii având posibilitatea să transmită rapid mesaje de avertizare prin care să sugereze oamenilor să rămână în casă sau să poarte măști într-o zi foarte afectată de poluare.
În orașele smart, cetățenii joacă un rol activ și pot să supravegheze nivelurile esențiale ale sustenabilității urbane, de la durabilitatea mediului și conservarea biosferei, la durabilitatea economică, piețe competitive și soluții inovatoare, și până la soluții cu impact social.
Orașele smart au o varietate de posibilități de utilizare a surselor de energie regenerabilă, economisind costurile și reducând la minimum emisiile de gaze cu efect de seră. Nu există o soluție general valabilă, aplicabilă tuturor orașelor noastre, de aceea sunt necesare procese de culegere de date și sistematizare.
Dezvoltarea durabilă a orașelor în direcția smart este deja recunoscută în liniile directoare ale Agendei 2030 a ONU și apare în inițiativa intitulată „Orașe și comunități inteligente” a Comisiei Europene.
Surse:
Citește și: