Iluminatul stradal reprezintă un serviciu public furnizat de către autoritățile publice la nivel local.
Acesta este un element important pentru siguranța rutieră și personală, precum și pentru ambianța urbană.
Sunt anumite orașe în care spațiile publice cum ar fi străzile, parcurile, etc., sunt iluminate într-un mod flexibil, astfel încât lumina este mai intensă sau este aprinsă doar atunci când este necesar, iar în restul timpului este redusă sau oprită. Cum? Cu ajutorul iluminatului stradal inteligent.
În cel mai bun caz, iluminatul public tradițional deține o comandă automată prin care sistemul este pornit și oprit în funcție de orele de răsărit și apus ale soarelui, lucru ce poate să diminueze doar într-o mică măsură risipa de energie.
Cele mai noi tehnologii în acest domeniu implică, pe lângă reducerea semnificativă a consumului de energie și alte beneficii suplimentare care au legătură cu eliminarea tehnologiilor dăunătoare mediului, reducerea costurilor de întreținere și un control mai ridicat al sistemelor de iluminat stradal.
O diminuare a risipei de energie poate fi realizată cu ajutorul tehnologiilor de tip smart street lighting care pot asigura monitorizarea stării fiecărui corp și reglarea intensității luminii în timp real, în funcție de diferiți parametri de trafic.
Avantajele iluminatului stradal inteligent (smart street lighting)
Consum eficient de energie
În primul rând, iluminatul inteligent înseamnă un consum eficient de energie. Așa cum am văzut că se aprind sau se sting becurile atunci când intrăm sau ieșim dintr-o încăpere, putem vedea implementat același lucru și în cazul iluminatului stradal. Sistemele inteligente de iluminat stradal furnizează o cantitate de lumină necesară acolo unde este nevoie și atunci când este nevoie.
Primăriile din marile orașe alocă o parte semnificativă a bugetului către iluminat public. Printr-o administrare inteligentă a iluminatului stradal, aceste costuri ar putea fi reduse și alocate pentru alte proiecte.
Monitorizare
Sistemele inteligente de iluminat oferă transparență prin monitorizarea consumului de energie și a costurilor. Acestea monitorizează constant parametrii electrici ai rețelei (consum, putere), precum și durata de viață a fiecărui corp de iluminat. Periodic sunt create rapoarte de analiză cum ar fi pentru evaluările energetice, care pot fi exportate.
Control
Majoritatea softurilor cu ajutorul cărora se pot controla sistemele de iluminat stradal inteligent oferă acces la o hartă vizuală pe care se poate vedea fiecare corp de iluminat. O altă funcție a acestor softuri este faptul că permit stabilirea programului de pornire/oprire sau ajustarea intensității luminoase pentru o anumită stradă sau doar pentru un singur corp. O funcție utilă este și calendarul de funcționare care poate fi stabilit în funcție de orele de asfințit-răsărit, astfel încât iluminatul public să funcționeze doar în intervalul orar în care este necesar. De asemenea, toate problemele care apar, precum: lipsă tensiune, siguranță arsă, corp de iluminat stins, etc., vor fi transmise în timp real către sistem. Astfel, intervențiile pot fi făcute într-un timp scurt, reducând semnificativ disconfortul cetățenilor.
Străzi mai sigure
Nivelul crescut de siguranță pe străzi este un alt avantaj important al iluminatului inteligent. Utilizarea luminii albe calde, care este mai plăcută pentru ochi, face ca străzile să fie mai sigure pentru pietoni și pentru șoferi, care pot anticipa mai ușor pericolele din trafic. Același lucru este valabil și pentru iluminatul tunelurilor.
Orașe mai atractive
Pe lângă faptul că iluminatul inteligent înseamnă mai puțină poluare, acesta ajută și la crearea unei atmosfere mai primitoare pentru orașe. Iluminatul poate construi identitatea unui oraș, îi poate oferi o semnătură aparte față de alte orașe. Londra, Buenos Aires, Los Angeles, sunt câteva exemple care au învățat acest lucru și îl exploatează.
Tehnologia LED pentru iluminat public
Marea majoritate a instalațiilor de iluminat stradal existente utilizează tipuri de lămpi cu eficiență energetică scăzută, cum ar fi: HPS (lămpi cu sodiu la înaltă presiune), HID (lămpi cu descărcare de înaltă intensitate), MH (lămpi cu halogenuri metalice) și MV (lămpi cu vapori de mercur).
Cele mai întâlnite sunt HPS, dar odată cu ascensiunea tehnologiei LED (lighting emitting diode), au început să-și piardă din cota de piață.
Directivele europene impun o dezvoltare cât mai “curată” a orașelor prin eficientizarea consumurilor energetice și diminuarea sau chiar eliminarea risipei.
Iluminatul inteligent va deveni cel mai important element al unei localități deoarece acesta formează fundația pentru o rețea inteligentă și face primul pas spre un Smart City. Într-o localitate, sistemul de iluminat public reprezintă o infrastructură foarte importantă întrucât acoperă întreaga arie a localității, atât în zonele centrale, cât și în cele periferice.
Anul acesta, în perioada 24 iulie – 22 septembrie, a fost deschis de către Administraţia Fondului pentru Mediu și un program de finanțare privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.
Finanțarea s-a acordat în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, după cum urmează:
- unitățile administrativ-teritoriale cu o populaţie de până la 4.000 locuitori – maximum 500.000 lei;
- unitățile administrativ-teritoriale cu o populaţie de peste 4.001 locuitori – maximum 1.000.000 lei.
În urma depunerii dosarelor, un nr. de 21 UAT-uri au primit finanțare.
În anii care urmează, dezvoltarea iluminatului public prin introducerea tehnologiei cu LED-uri și prin transformarea iluminatului public tradițional în iluminat public inteligent, devine o oportunitate pentru o dezvoltare modernă a orașelor (Smart City). Orașele moderne necesită unificarea infrastructurilor din domeniul tehnologie informației și a comunicațiilor (TIC) care să permită o creștere economică durabilă printr-o monitorizare complexă și interdependentă a utilităților.
Surse: