Te-ai gândit vreodată că verificarea instalaţiilor interioare de gaze naturale şi cea a centralelor termice, deşi sunt operaţiuni diferite, au totuşi ceva în comun?
Este important să știi că verificarea instalaţiilor interioare de gaze naturale se face o dată la doi ani de către firme autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), iar verificarea tehnică periodică a centralelor termice se face de către firme autorizate de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), la fel, la intervale de doi ani, dar şi de fiecare dată când este nevoie, la cererea clientului.
Ei bine, revenind la numitorul comun, la fiecare dintre aceste verificări este nevoie de o dovadă a faptului că ai făcut curăţarea şi verificarea coşului de fum – adică a sistemului de evacuare a gazelor de ardere. Şi aceasta nu poate fi mai veche de şase luni, raportat la momentul în care se fac verificările instalaţiilor de gaz sau centralelor termice.
De ce ar fi nevoie de asta, dacă tot se fac verificări, vei spune, iar întrebarea este mai mult decât pertinentă. Numai că aceste verificări se fac de către persoane specializate, coşarii, aşa cum îi cunoaştem sau de către firmele de coşerit, altele decât firmele ce fac verificările instalaţiilor de gaz şi ale centralelor termice.
Iar dacă vorbim despre perioada cea mai potrivită, recomandarea celor din branşă este ca, după fiecare încheiere a sezonului de încălzire, să verificăm şi să curăţăm sistemele de evacuare a gazelor de ardere, fiindcă acestea pot fi obturate de păsările care îşi fac cuiburi sau de diverse materiale care pot ajunge în aceste orificii. Iar pericolul care poate apărea este ca, odată înfundate coşurile, evacuarea gazelor de ardere să fie deficitară şi astfel riscul de a ne intoxica sau chiar asfixia să fie extrem de mare. Şi credem că niciunul dintre noi nu îşi poate asuma aşa ceva!
Aşadar, când vin coşarii la noi, haideţi să vedem ce lucrări execută:
- Ei încep prin a face o verificare vizuală și video a coşului de fum, adică a sistemului de evacuare a gazelor de ardere.
- Apoi încep curăţarea efectivă folosind dispozitive performante de ultimă generație și aspiratoare, iar dacă acestea sunt înfundate le deblochează.
- Dacă se depistează neconformităţi , acestea vor fi semnalate şi se vor face, contra cost, reparaţiile necesare, dacă clientul solicită coşarului acest lucru, însă reparaţia se poate face şi cu un alt specialist.
- În final, o altă operaţiune este cea de verificare a etanşeităţii a sistemului de evacuare a gazelor de ardere – cu ajutorul unor pastile fumigene și eventual al camerei de videoinspecție.
Haideţi să vedem de ce se face această operaţiune!
Temperatura gazelor de ardere, respectiv elementele chimice din aceste gaze, pot provoca în timp eventuale probleme la coșul de fum, care pot duce la pătrunderea gazelor de ardere în interiorul caselor noastre, iar acest lucru se evidențiază prin verificarea etanșeității coșului de fum cu pastila fumigenă. De obicei, în astfel de cazuri, se degajă fum care ajunge la interiorul casei provenind fie prin prizele electrice, fie pe la tocurile ușilor sau pe la spoturile luminoase din tavan.
Există diverse soluții tehnice pe care specialiștii în domeniu ni le pot recomanda, pentru a corecta aceste probleme și pentru a reabilita coșul de fum și pentru a repune casele noastre în siguranță.
Siguranţa nu este ceva opțional şi de aceea vă recomandăm să faceţi din timp toate demersurile necesare pentru a vă asigura că, odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire, nu vor apărea probleme şi astfel să vă puteţi bucura în linişte de confortul casei voastre.
Citește și: