Dorința de a produce energie verde a dus la o dezvoltare tot mai mare a energiei fotovoltaice, motiv pentru care instalarea acestui tip de țigle pe acoperiș reprezintă o practică din ce în ce mai populară.
Create pentru a se potrivi cu restul țiglelor existente, țiglele fotovoltaice sunt mini panouri solare ce produc energie electrică de la soare. Sunt aprobate de guvern și pot fi instalate în locul unor sisteme de energie regenerabilă tradiționale.
Cum funcționează
Țiglele fotovoltaice funcționează în același mod ca panourile solare. Acestea sunt țigle ceramice ce au încorporate celule solare, care atunci când sunt expuse la lumină generează energie electrică.
Diferența majoră dintre țiglele fotovoltaice și panourile solare este că țiglele sunt proiectate să funcționeze ca parte a acoperișului casei, în timp ce panourile sunt montate deasupra unui acoperiș deja existent sau pe structuri construite special.
Tipuri de țigle fotovoltaice
Există o diversitate de tipuri de țigle fotovoltaice pe piață:
- Țigle fotovoltaice cu celule solare: în interiorul acestora sunt introduse panouri fotovoltaice, protejate cu sticlă, pentru a garanta rezistența la agenții atmosferici;
- Țigle fotovoltaice cu plăci solare: plăci de teracotă care au o formă curbată, iar partea superioară a suprafeței este acoperită cu foi flexibile de siliciu amorf;
- Țigle fotovoltaice transparente: plăci din policarbonat, PVC sau sticlă, din materiale compuse din săruri organice, care permit luminii soarelui să treacă până la 90%;
- Țigle termice: plăci confecționate din cărămidă și concepute pentru a produce apă caldă menajeră. Sunt echipate cu un colector de cupru și tuburi de vid.
Care sunt avantajele
Instalarea țiglelor fotovoltaice pe casa ta are cu siguranță numeroase avantaje:
- Protejarea mediului
Această sursă de energie regenerabilă este o resursă sigură, care ajută la compensarea emisiilor de CO2 și a efectelor negative asupra mediului înconjurător. Avantajul țiglelor fotovoltaice este că nu contribuie direct la eliberarea gazelor cu efect de seră în atmosferă, spre deosebire de combustibilii fosili convenționali, cum ar fi cărbunele și petrolul.
- Durabilitatea
Țiglele electrovoltaice sunt mai durabile decât panourile solare tradiționale montate pe acoperiș. Cele din urmă rezistă până la 30 de ani, dar, fiind module rigide montate pe metal, pot fi deteriorate de condițiile meteorologice extreme. Pe de altă parte, țiglele solare sunt la fel de durabile ca și acoperișul, făcându-le incredibil de rezistente și de fiabile.
- Aspectul plăcut
Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei forme de tehnologie solară este că țiglele fotovoltaice sunt puțin vizibile și oferă cea mai plăcută opțiune din punct de vedere estetic. În cazul panourilor solare clasice, acest lucru nu este valabil, întrucât amplasarea lor pe acoperiș este mult mai evidentă.
- Creșterea valorii casei
Valoarea casei tale crește dacă folosești o tehnologie mai avansată și mai durabilă, precum țiglele solare. De asemenea, surplusul de energie electrică se poate stoca într-o baterie de acumulatori.
- Reducerea spațiului folosit
Țiglele fotovoltaice reprezintă o opțiune fantastică pentru clădirile noi și ajută la găsirea unor soluții pentru reducerea spațiului folosit de pe acoperiș. Procesul lor de montare este simplu și poate fi realizat de orice firmă specializată care instalează acoperișuri sau sisteme solare.
Care sunt dezavantajele
Unul dintre cele mai cunoscute dezavantaje este costul crescut față de panourile solare tradiționale.
Eficiența mai scăzută a țiglelor fotovoltaice este un alt dezavantaj, deoarece sunt necesare mai multe țigle pentru a putea atinge performanța unui singur panou solar.
Cum se montează
Țiglele solare se pot aplica pe suprafețe plane sau curbe, fie prin fixare mecanică, fie prin vulcanizare. Montajul celulelor fotovoltaice este la fel de ușor ca montajul șindrilelor bituminoase.
Partea de automatizare (invertoare, cabluri, senzori și contoare) este executată de un inginer electrician, iar recomandarea noastră este ca montajul să fie realizat de o firmă specializată.
Costurile țiglelor fotovoltaice
În calcularea bugetului pentru acoperișul cu țigle solare, trebuie luat în considerare prețul celulelor fotovoltaice propriu-zise, ce poate fi influențat de puterea necesară (kW).
Mai mult decât atât, este foarte important și tipul de instalație de producere de energie verde dorit: on-grid sau off-grid, pentru că în cazul celei off-grid, este nevoie de un sistem de stocare de energie și de invertoare. Acesta poate costa în jur de 10.000 de lei per kilowatt instalat.
Așadar, țiglele fotovoltaice ar putea să nu fie cea mai bună sau cea mai convenabilă opțiune, dar, cu siguranță, reprezintă o soluție pentru cei care au planuri să construiască un acoperiș nou și doresc ca acesta să arate cât mai bine din punct de vedere estetic și să încorporeze energie solară regenerabilă.