Becurile sunt o parte importantă a oricărui spațiu în care trăiesc sau muncesc oamenii, fie el locuință personală sau birou. Este aproape imposibil să ne imaginăm viața fără acestea deoarece, fără ele, nu am avea lumina care să ne ajute să ne desfășurăm multe dintre activitățile zilnice.
De obicei, becurile au o durată de viață care diferă în funcție de tipul lor (becurile cu incandescență au o durată de viață de aproximativ 900 de ore, în timp ce becurile fluorescente compacte pot ajunge și la 10.000 de ore). De exemplu, dacă folosim un bec incandescent timp de 8 ore pe zi, acesta ar trebui să reziste aproximativ patru luni de zile.
De aceea, dacă ai schimbat recent becul, iar după o perioadă mai scurtă de timp acesta s-a ars, acest lucru poate fi cauzat de unul dintre motivele pe care le vom prezenta mai jos.
Tensiunea prea mare în instalația de alimentare cu energie electrică
Dacă tensiunea de alimentare cu energie electrică a casei tale este prea mare, este de așteptat ca, în general, becurile să lumineze mai puternic și să se ardă mult mai repede. Pentru a rezolva această problemă este necesar să testezi tensiunea la orice priză electrică standard (230 V +5%/- 10% volți, conform standardului din România) folosind un aparat de măsură.
Dacă acest mic test dezvăluie o tensiune mai mare de 241 de volți, este indicat să soliciți ajutorul unui specialist calificat, în speță unui electrician autorizat, care va examina problema și îți va recomanda ce trebuie să faci în continuare pentru a rezolva această situație.
Folosirea unui tip de bec nepotrivit
Deși au reputația că durează mai mult decât becurile cu incandescență, nu de puține ori s-a dovedit faptul că becurile fluorescente compacte se deteriorează sau se ard înainte de termen. În mod obișnuit, se spune că acestea au o durată de viață de aproximativ 10.000 de ore, adică de aproape 10 ori mai mult cele cu incandescență, dar acest număr este exagerat în multe cazuri, un lucru pe care cu siguranță îl știi dacă le-ai folosit în trecut.
Durata de viață a becurilor amintite mai sus se mai poate scurta și în cazul în care corpul de iluminat este aprins și stins prea des. De aceea, se recomandă folosirea becurile de tip LED, care sunt mai eficiente și durează mai mult.
Probleme legate de conexiune (conexiune slabă)
Aceste probleme apar cu precădere atunci când un bec nu este prins foarte bine în soclu. Acest lucru poate duce la apariția unei situații în care becul se aprinde și se stinge fără un motiv aparent. Pentru a evita apariția acestui tip de problemă, pur și simplu strânge cât mai bine becul în soclul său.
O altă problemă poate fi o conexiune slăbită a firelor circuitului care se conectează la dispozitiv. Ceea ce trebuie să faci este să oprești alimentarea cu energie electrică și să verifici firele amintite mai sus pentru a te asigura că sunt bine atașate. De asemenea și soclul becului în sine poate avea contacte uzate sau corodate care cauzează probleme de conectare. În acest caz, este o idee bună să îl înlocuiești.
Scurtcircuitele
Cu siguranță că ai auzit măcar o dată de acest termen, dar nu strică să definim încă o dată ce înseamnă. Scurtcircuitul este o conexiune anormală între doua capete ale unui circuit electric care nu au fost destinate să fie conectate. Mai pe înțelesul tuturor, un scurtcircuit este un circuit electric care îi permite unui flux de curent să traverseze pe o cale nedorită cu puțină sau fără impedanță (rezistență) electrică. Rezultatul este un flux de curent mare care trece prin circuit, iar această creștere bruscă a fluxului de curent determină declanșarea întrerupătorului (sau arderea siguranței) și oprirea acestuia. Becul (și orice altceva ce ține de rețeaua electrică, de altfel) se oprește brusc.
Un scurtcircuit poate fi cauzat de diverse motive. Corpul de iluminat sau cablul aparatului poate avea o problemă, un ștecher sau soclul pot fi defecte etc. În oricare dintre aceste cazuri, înlocuiți piesele defecte înainte de a reseta întrerupătorul sau de a înlocui o siguranță. De asemenea, întotdeauna îți recomandăm să apelezi la specialiști autorizați.
Fasung defect
Mica filă metalică din partea de jos a fasungului becului este conexiunea „fierbinte”, adică cea care furnizează curent electric către bec (metalul filetat din jur este conexiunea neutră). Dacă clapeta de soclu din partea de jos a acestuia este împinsă în jos prea mult, aceasta nu poate intra in contact cu becul, ceea ce duce la apariția unei probleme, diferite totuși: problema nu este că becul s-a ars, ci ca nu mai face contact electric cu circuitul de alimentare.
Pentru a remedia acest lucru, deconectează lampa sau oprește alimentarea corpului de iluminat. Apoi încearcă să folosești o bucată de lemn subțire (un băț sau ceva asemănător) pentru a îndoi puțin clema amintită mai sus. Înșurubează becul înapoi și vezi dacă funcționează. Totuși, este important de precizat faptul că este posibil ca acest mod de a repara să nu poată fi dus la bun sfârșit în cazul corpurilor de iluminat mai vechi (vechimea afectează acel conector, care se poate astfel rupe foarte ușor). În acest caz, cea mai bună soluție este înlocuirea soclului becului sau a întregului corp de iluminat.
În concluzie, există câteva motive care cauzează arderea becurilor în locuința sau spațiul unde lucrezi, motive cu care te-ai confruntat și tu la un moment dat. Deși nu par importante, aceste probleme pot deveni costisitoare și chiar periculoase dacă nu iei măsuri la momentul potrivit. De asemenea, este foarte important să apelezi la sfatul și expertiza specialiștilor autorizați pentru a evita orice fel de situații neplăcute care ar putea apărea.
Surse