Atunci când ești în căutarea unui boiler pentru locuința ta, te interesează să fie eficient, să nu crească valoarea facturii la utilități și să fie potrivit numărului de persoane care îl utilizează. Vestea bună este că piața de sanitare este destul de largă și poți să-l alegi pe cel potrivit pentru tine și pentru casa ta.
În ultimii ani, boilerul termoelectric a devenit popular, iar asta pe bună dreptate. După cum sugerează și numele, acest tip de aparat îmbină două tehnologii și funcționează atât prin intermediul energiei electrice, cât și prin intermediul agentului termic.
Cum funcționează?
Așa cum am spus mai sus, dispozitivul folosește atât energie electrică, cât și energie termică. Acest lucru este posibil datorită serpentinelor atașate, prin intermediul cărora boilerul se poate conecta la o centrală termică și/sau la o sursă de energie, cum ar fi panourile solare. Boilerul, în funcție de modelul ales și de cantitatea de apă necesară grupului care îl utilizează, poate avea una sau două serpentine atașate. Dacă aparatul funcționează numai prin intermediul energiei electrice, atunci el funcționează strict ca un boiler electric. Însă dacă este racordat la unul dintre sistemele de încălzire, atunci el se va folosi de serpentine pentru a produce apă caldă menajeră.
Avantaje
Aparatul oferă o serie de avantaje semnificative:
- Funcționează eficient și încălzește rapid apa;
- Este potrivit atât pentru familii mici, cât și pentru grupuri mai mari de persoane;
- Durata de viață a aparatului este mare;
- Nu este dependent de poziționare și este flexibil în ceea ce privește sursa de alimentare;
- Este ușor de instalat.
Cum să îl alegi pe cel potrivit pentru locuința ta?
Înainte să alegi modelul potrivit pentru tine, ține cont de următoarele detalii.
Consumul de energie
Ideal ar fi ca boilerul ales să nu mărească factura la utilități, iar pentru asta, trebuie să te asiguri că alegi un model care are o clasă energetică superioară. Spre exemplu, boilerele care fac parte din clasa A mențin temperatura apei constantă. Astfel, consumul de energie este redus semnificativ.
Capacitatea rezervorului
Trebuie să cunoști capacitatea rezervorului potrivită pentru tine. Acestea pot avea între 10 și 200 de litri. Pentru o familie cu doar doi membri, este suficient un boiler care are capacitatea rezervorului de 30 de litri sau chiar mai mică.
Siguranța este pe primul loc
Chiar dacă dispozitivul în sine nu reprezintă un pericol, există câteva funcții pe care boilerul trebuie să le aibă incluse pentru a beneficia de siguranță garantată și pentru a nu întâmpina diferite probleme.
Protecție anti-îngheț
Dacă aparatul este instalat într-o încăpere care nu deține o sursă de căldură, iar temperaturile pe timpul iernii scad drastic, atunci există riscul de înghețare a apei din rezervor. Cu o astfel de funcție inclusă, boilerul va funcționa eficient chiar și la temperaturi mai scăzute.
Protecție de supraîncălzire
O altă funcție importantă pe care aparatul pe care îl achiziționezi ar trebui să o aibă integrată este protecția la supraîncălzire. Datorită acestei funcții, acesta va fi oprit automat atunci când este supraîncălzit, iar durata de viață a aparatului este prelungită.
Protecție la suprapresiune
Dacă presiunea depășește limitele admise, boilerul va fi automat oprit, pentru a evita orice accident.
Recomandări de utilizare sau mentenanță
Defecțiunea unui boiler este cu siguranță un eveniment neplăcut. Chiar dacă aceste aparate sunt create pentru a fi rezistente, dacă nu le întreții corect există riscul de a scurta durata de viață a acestora. Este recomandată curățarea boilerelor termoelectrice odată la 1-2 ani, pentru a evita depunerea calcarului.
Pe lângă curățarea periodică a aparatului, se recomandă ca termostatul aparatului să fie reglat la o temperatură maximă de 60°C. În acest mod, se evită supraîncălzirea și pierderile de energie și căldură.
În cazul în care dispozitivul nu va fi utilizat o perioadă lungă de timp, termostatul trebuie setat la o temperatură de până la 10°C pentru a evita înghețarea apei.
Prețuri și costuri de mentenanță
Prețurile diferă în funcție de capacitatea rezervorului, funcțiile incluse, clasa energetică etc. Pentru un boiler termoelectric cu o capacitate a rezervorului de 60 de L, clasa B, vom plăti în jur de 700 lei, iar pentru unul cu o capacitate de 150 de L, clasa A, vom plăti în jur de 1100 lei.
Dacă vei respecta regulile de întreținere, atunci sunt șanse mici ca aparatul să întâmpine probleme. Cu toate acestea, pot apărea diferite defecțiuni tehnice. Partea bună este că majoritatea modelelor beneficiază de 2 ani garanție, iar costurile reparațiilor vor fi acoperite. Însă dacă ai aparatul de mai bine de 2 ani, atunci ar trebui să iei în vedere să te alături unei rețele de service. Printr-o astfel de rețea, vei avea parte de intervenții rapide în cazul unor defecțiuni ale aparatului. Costul unor astfel de intervenții încep de la 100 de lei, în funcție de problema apărută.
Boilerul termoelectric se poate conecta la sistemul termic, dar poate funcționa și pe bază de electricitate. Este ideal pentru familiile mici și mari care doresc să achiziționeze un aparat de calitate care are costuri de mentenanță reduse și un preț accesibil atunci când îl achiziționează. Totodată, achiziționarea unui boiler termoelectric arată îmbunătățiri și pe factura lunară la utilități.