Dacă te afli în plin proces de construcție a unei case noi sau poate o renovezi pe cea existentă, s-ar putea să crezi că ai la dispoziție doar două opțiuni atunci când vine vorba de sistemul de încălzire de bază. Unul este reprezentat de centralele termice, care pot fi murale (convenționale), în condensare, pe combustibil solid sau electrice, iar celălalt este un sistem bazat pe o pompă de căldură. Dar, trebuie să iei în considerare și o a treia opțiune – un sistem de încălzire hibrid. Citește în continuare pentru a afla care sunt avantajele acestuia.
Centralele termice
Probabil cea mai uzuală alegere atunci când vine vorba de un sistem de încălzire, este o centrală termică. În funcție de tipul său, poți opta pentru:
· Centrala termică convențională – funcționează pe bază de combustibil gazos, poate fi montată pe perete și este cea mai des întâlnită opțiune prin prisma faptului că are un preț redus și se poate întreține foarte ușor, fără investiții majore. Totodată, majoritatea companiilor din Europa nu mai produc aceste centrale, iar pe piață se găsesc din ce în ce mai rar, fiind înlocuite de centralele termice în condensare.
· Centrala termică în condensare – are un sistem de lucru diferit. În timp ce are loc arderea, hidrogenul conținut de gaze se combină cu oxigenul din aer și formează vapori de apă. La instalațiile obișnuite, această energie a vaporilor se pierde prin coșul de fum. În cazul acestui tip de centrală, situația este diferită. Aceasta recuperează căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultați în urma arderii și astfel, dispune de un grad de eficiență mult mai mare în comparație cu centrala convențională.
· Centrala termică pe combustibil solid – este ideală în situația în care nu dispui de o rețea de gaz în apropiere.
· Centrala electrică – are un randament bun în special în cazul în care îți construiești o casă de vacanță care nu va fi locuită permanent. Deși are un cost de instalare redus, cheltuielile necesare exploatării ulterioare sunt mai mari.
Pompele de căldură
Sunt și acestea de mai multe feluri și anume:
· Pompa de căldură aer-apă – folosește aerul exterior pentru a încălzi locuința chiar și atunci când temperaturile din timpul iernii sunt destul de scăzute. Aceasta poate fi conectată atât la diferite unități terminale (ventiloconvectoare, calorifere, etc.), cât și la instalația de încălzire prin pardoseală și, totodată, poate fi folosită pentru a produce apă caldă.
· Pompa de căldură apă-apă – folosește apa subterană din stratul freatic drept sursă pentru producerea căldurii. De asemenea, poate fi folosită și apă din lac sau din râuri ca alternativă pentru sursa de încălzire. Pompa de căldură apă-apă necesită foraje de puțuri verticale pentru pompare și pentru restituție.
· Pompa de căldură sol-apă – folosește energia solului (energie geotermală) pentru a produce căldură sau pentru răcirea locuinței. Aceasta funcționează pe baza unui circuit închis, format din pompa de căldură, foraj geotermal (colectori verticali sau orizontali în funcție de suprafața de teren existentă și a studiului geodezic realizat) și sistemul de încălzire din locuință. De luat în calcul în cazul acestei pompe este faptul că investiția inițială este mai ridicată datorită faptului forajele trebuie realizate la o adâncime de 70 – 140 metri.
Sistemul de încălzire hibrid
Combină o pompă de căldură și o centrală termică pentru a optimiza eficiența energetică, indiferent de temperaturile exterioare. Această soluție îți oferă avantajele ambelor sisteme, eliminând în același timp dezavantajele fiecăruia. Sistemele de încălzire hibridă sunt centralizate și folosesc o rețea de conducte pentru a distribui aerul cald în toată casa. Pompa de căldură funcționează pe tot parcursul verii și în cea mai mare parte a iernii. Dar, când temperatura devine suficient de scăzută, centrala preia sarcina de a-ți încălzi casa.
Avantajele unui sistem de încălzire hibrid
1. Eficiență: principalul avantaj al instalării unui sistem de încălzire hibrid în casa ta este eficiența energetică. În general, pompele de căldură tind să fie mai eficiente din punct de vedere energetic decât sistemele tradiționale de încălzire. Acest lucru se datorează faptului că nu își generează propria căldură, ci mai degrabă mută căldura dintr-un loc în altul. Dar, când temperaturile devin prea scăzute, pompa de căldură începe să se lupte pentru a extrage căldură și în același timp să consume mai mult. Comutarea încălzirii pe centrală devine apoi cea mai bună opțiune din punct de vedere al eficienței energetice.
2. Fiabilitate: un sistem hibrid este suficient de inteligent pentru a-ți oferi cea mai bună soluție de încălzire, indiferent de vreme. Așadar, atunci când temperatura scade și pompa de căldură trebuie să lucreze prea mult pentru a extrage suficientă căldură pentru casa ta, centrala va începe să preia controlul. În cazul centralelor pe gaz sau electrice este destul de simplu, deoarece trecerea se face automat, dar dacă ai o centrală pe combustibil solid, trebuie să faci tu comutarea. Când se încălzește din nou, centrala se va opri și pompa de căldură va prelua pentru a preveni utilizarea inutilă de gaz sau alt tip de combustibil. Multe pompe de căldură pot acționa și invers și pot deveni un aparat de aer condiționat vara. Investind într-un sistem hibrid, obții încălzire, apă caldă și aer condiționat într-o singură soluție automată și eficientă din punct de vedere energetic.
3. Prietenos cu mediul: datorită capacității lor de a comuta între diferite surse de încălzire în cel mai economic mod, sistemele de încălzire hibride sunt foarte ecologice. Acesta va consuma mai puțină energie încercând să îți încălzească casa în timpul iernii, astfel vei ajunge să utilizezi mai puține resurse naturale, protejând mediul.
4. Durabilitate: speranța medie de viață pentru o centrală termică este de 10-15 ani. Într-un sistem hibrid, centrala nu va trebui să funcționeze la fel de mult și va avea o durată de viață mai mare. Întrucât lucrează în echipă, atât pompa de căldură, cât și centrala, ar trebui să fie în stare mai bună de-a lungul timpului, în condițiile în care toate reviziile sunt realizate la timp.
Cât costă un sistem de încălzire hibrid?
La fel precum mașinile hibride, sistemele de încălzire hibride costă mai mult decât omologii lor convenționali, dar promit economii pe termen lung prin reducerea cheltuielilor lunare cu energia.
Prețul pentru un astfel de sistem, fără costurile de montaj, este în jur de 20.000 – 27.000 lei. Cele mai bune estimări sugerează că un sistem de încălzire hibrid îți poate economisi între 30 și 50% din costurile energetice pe parcursul unui an.
Doar un profesionist poate stabili dacă un sistem de încălzire hibrid este sau nu cea mai bună opțiune pentru casa ta. Este important să te consulți cu un expert înainte de a lua orice decizie finală. De asemenea, pentru a beneficia la maximum de noul tău sistem de încălzire, vei avea nevoie și de o instalare profesională.
Surse:
· POMPA DE CALDURA HIBRID all-in-one