Nu-i așa că, atunci când ai achiziționat centrala termică nu te-ai uitat la bani gândindu-te că aceasta este o investiție pe termen lung și că, pentru confortul tău și al familiei tale, ești dispus să plătești mai mult? Dacă și tu îți dorești să te bucuri de centrala ta mai mult timp fără lucrări de mentenanță și fără să schimbi piese, atunci acest articol este pentru tine.
Înainte de a intra direct în subiect și a discuta despre filtrul antimagnetită, mai întâi să vorbim puțin despre magnetită.
Ce este magnetita?
Așa cum în cazul mașinilor de spălat inamicul fatal este reprezentat de calcar, în cazul centralelor termice, cel mai mare dușman este magnetita. Dacă despre calcar s-a vorbit destul de mult în media astfel încât informația a ajuns aproape la toată lumea, nu același lucru se poate spune și despre magnetită.
În primul rând, trebuie să știi că absolut toate sistemele de încălzire care funcționează pe baza unei centrale termice se vor confrunta cu depuneri de reziduuri, noroi și magnetită. Toate acestea sunt formate din oxizi de fier, calcar și nisipul din apa care circulă prin instalație. În plus, se mai adaugă și vopsea, fulgi de metale, resturi de sudură, pilituri metalice și alte multe resturi de materiale care se pot infiltra în apa care circulă prin centrală. În condițiile în care o centrală termică pe gaz poate atinge la parametri normali de funcționare un randament de 98%, atunci când se formează magnetita, randamentul poate să scadă cu 10% până la 20%. Apariția magnetitei poate duce la obturarea parțială sau, în unele cazuri, totală a schimbătorului de căldură și chiar la blocarea pompei de circulație.
Ce este și cum funcționează un filtru antimagnetită?
Un astfel de filtru este un dispozitiv care utilizează doi magneți cu poli opuși, orientați față în față. Atunci când magnetita ajunge în dreptul magneților, va rămâne pur și simplu prinsă acolo.
Filtrul antimagnetită poate fi de două tipuri:
- Demontabil – este ușor de instalat și se montează direct pe conducta de încălzire.
- Inamovibil – este o țeavă realizată din aliaje ferimagnetice. În comparație cu cel demontabil, acesta are o durată de viață mai lungă și, de asemenea, este caracterizat de indicatori de câmp magnetic ridicat.
Când, cum și unde se montează un filtru antimagnetită?
Este ideal ca filtrul antimagnetită să fie instalat înainte de montarea centralei termice. Însă nu te panica dacă abia acum ai aflat despre beneficiile unui astfel de filtru și ai deja centrala instalată. Poți instala filtrul și acum. Totuși, ținem să precizăm faptul că recomandăm, ca de obicei, să ceri ajutorul unui specialist în domeniu și să nu încerci să îl montezi singur. Pentru montaj, este necesară oprirea circuitului de încălzire și montarea filtrului pe țeava de retur, înainte de intrarea în centrală, acolo unde spațiul o permite. După montaj, instalatorul va efectua probele obligatorii pentru sesizarea scurgerilor și apoi va reporni instalația de încălzire.
Care este alternativa la filtrul antimagnetită?
O soluție alternativă pentru un astfel de filtru ar fi curățarea chimică a instalației de încălzire. Atenție, nu recomandăm un tratament chimic deoarece substanțele chimice utilizate pentru curățare afectează suprafețele metalice ale schimbătorului de căldură, iar acesta pur și simplu poate ceda după unul, două tratamente chimice. Și de ce să dai câteva sute de lei pe un schimbător nou, când cu aceiași bani poți să cumperi un filtru antimagnetită?
Cât costă un filtru antimagnetită?
Un filtru de o calitate bună, care își va face treaba pentru o perioadă îndelungată de timp, te va costa între 200 și 400 de lei.
Cum se curăță un filtru antimagnetită?
Filtrul de magnetită este parte integrantă a sistemului tău de încălzire, și trebuie menținut pentru a continua să funcționeze corect. În general, se recomandă curățarea acestui echipament în fiecare an pentru a îndepărta resturile pe care le-a adunat. Cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru este să-i ceri instalatorului să inspecteze și să curățe filtrul atunci când îți efectuează revizia anuală a centralei. Atâta timp cât este ușor accesibil, acest lucru nu ar trebui să adauge mult timp sau costuri mari pentru serviciu.
Ținând pasul cu această întreținere, înseamnă că filtrul magnetic continuă să-ți protejeze centrala și sistemul de încălzire împotriva acumulării de reziduuri în viitor.
Dacă ai rămas cu noi până la finalul articolului, înseamnă că ai înțeles cât de importantă este instalarea unui filtru antimagnetită. Atunci când faci un efort financiar considerabil pentru a-ți instala în locuință o centrală termică, este indicat să ai grijă de buna funcționare a acesteia și să te asiguri că funcționează la un randament optim.
Nu sunt de neglijat nici costurile adiționale pe care defectarea centralei le-ar putea aduce, acestea fiind costuri sigure, deoarece defectarea centralei din cauza magnetitei nu este acoperită prin garanție.
În cazul de față, sfatul „Decât să tratezi, mai bine să previi” se potrivește de minune. Protejează-ți instalațiile centralei termice și maximizează confortul oferit de aceasta. Cu o investiție nu foarte costisitoare, tu și cei dragi ție vă puteți bucura de randamentul maxim recomandat de producătorul centralei termice.
Sperăm ca acest articol să te convingă de utilitatea unui filtru antimagnetită.
Surse: