Iată că deja suntem la jumătatea lunii septembrie, iar sezonul rece se apropie cu pași repezi. Odată cu scăderea temperaturilor, vin și o serie de provocări care îți pot afecta în mod variat diferitele instalații ale casei, fie că vorbim despre cele sanitare sau cele electrice. În ceea ce privește sistemul de încălzire centrală al locuinței, pericolul cel mai mare îl reprezintă pierderea randamentului, care poate fi urmat în unele cazuri chiar de înghețarea conductelor. Astfel de situații pot să apară, spre exemplu, la o casă de vacanță care nu este locuită în permanență sau la un apartament dat în chirie care a fost eliberat de ceva timp de chiriași iar centrala nu este în funcțiune, termostatul este închis sau alimentarea cu energie electrică este întreruptă. Înghețarea conductelor de apă poate duce la spargerea uneia sau a mai multor țevi, fapt ce poate deteriora pereții și podeua.
În cazul unui apartament, în situațiile mai grave, avaria poate afecta și vecinii, ceea ce duce riscul către probleme de ordin legal. Costurile reparației nu sunt de neglijat, iar pe lângă partea financiară se adaugă și disconfortul creat. Dacă specificațiile centralei tale termice o permit, folosirea antigelului poate fi o soluție pentru a trece peste sezonul rece fără astfel de probleme. Introducerea antigelului în centrala termică se face după niște reguli clare. Nerespectarea acestora poate duce la defecțiuni însemnate ale centralei termice.
Ce este și ce rol are antigelul?
Antigelul este un lichid de culoare roz, verde sau albastru, care este recunoscut pentru proprietățile sale împotriva înghețului și, de asemenea, pentru capacitatea sa de a limita apariția coroziunii. Acesta are capacitatea de a asigura lubrifierea corespunzătoare a instalațiilor de încălzire datorită caracteristicilor sale de vâscozitate și conductivitate termică. Tot antigelului i se datorează și flexibilitatea cu care reacționează centrala ta atunci când se întrerupe alimentarea cu energie electrică. Proprietățile sale de lubrifiere ajută și la funcționarea fără efort a subansamblelor centralei sau ale unui cazan pe combustibil solid.
Antigelul asigură o protecție ridicată la îngheț și datorită inhibitorilor de coroziune sau stabilizatorilor de pH. Aceștia sunt aditivi care susțin o funcționare în condiții optime a componentelor din fier, oțel, alamă, inox și aluminiu.
Piesele realizate din aluminiu sunt printre cele mai expuse elemente ale unui sistem de încălzire, unul dintre acestea fiind schimbătorul de căldură. Acest fapt i-a determinat pe unii dintre producătorii de centrale termică să excludă din regimul acoperit de garanție utilizarea antigelului. În afară de această excepție, antigelul asigură prin conținutul de nitriți, fosfați sau silicați, o bună funcționare a sistemului la temperaturi ridicate. Pentru a fi corespunzător în ceea ce privește gradul optim de vâscozitate, antigelul trebuie utilizat într-o soluție al cărei grad de concentrație să respecte parametrii indicați pe eticheta produsului, cât și specificațiile de ordin tehnic ale centralei.
Tipuri de antigel
Pentru a evita înghețul, consumul inutil de combustibil sau pierderile energetice, este important nu doar să folosești antigel, ci să folosești tipul corect. Spre exemplu, antigelul auto nu trebuie utilizat și la centrala termică, deoarece acesta conține aditivi specifici solicitărilor ridicate de funcționare ale unui motor cu ardere internă. Acțiunea acestora poate duce la acumularea de depuneri sau chiar la deteriorarea unor elemente din cauciuc sau plastic ale instalației.
Așadar, trebuie să alegi un antigel termotehnic creat în concordanță cu specificațiile producătorilor de centrale termice. Distingem astfel, în funcție de tipul de sistem pe care îl deservește, trei categorii:
· antigel pe bază de monoetilenglicol – soluție de mare concentrație, care are o excelentă conductivitate termică, precum și rolul de a asigura o protecție corespunzătoare la îngheț. Datorită punctului de fierbere ridicat, acest tip de antigel permite o diluție într-un raport crescut. Deoarece substanța de bază a acestui tip de antigel are un grad înalt de toxicitate, acesta este colorat intens, ca indicator vizual în cazul contaminării circuitului de apă caldă menajeră.
· antigel pe bază de propilenglicol – se recomandă în special în cazul instalațiilor solare sau al pompelor de căldură. Acest tip de antigel are o concentrație moderată. În funcție de formula sa, acesta este rezistent la utilizarea în instalațiile care au un regim scăzut sau crescut al temperaturilor de funcționare. Diluția se face prin utilizarea apei demineralizate, în funcție de regimul de protecție la îngheț prescris de producător.
· antigel pe bază de glicol – are o concentrație ridicată și garantează un grad minim de toxicitate, prin lipsa unor elemente ca nitriții, aminele, fosfații sau silicații. Aceasta este cel mai indicat în cazul protecției echipamentelor și instalațiilor termice. Pe lângă faptul că aditivii antigelului pe bază de glicoli asigură protecția termodinamică a instalației, aceștia mențin și un circuit fluid în pompele de circulație.
Cum verifici antigelul?
Pentru a introduce antigel în circuit, este recomandat să apelezi la un instalator, care va verifica presiunea în instalație, precum și densitatea și calitatea antigelului, două criterii importante pentru funcționarea corectă a întregii instalații. Pentru a verifica acești parametri se va utiliza un tester de antigel de tip glicomat sau densimetru. Acesta permite verificarea temperaturii de îngheț a antigelului. Pentru a face acest lucru, se scufundă partea superioară a densimetrului sau glicomatului în antigel, la o temperatură cifrată în jurul valorii de 20oC.
Avantajele și dezavantajele utilizării antigelului
Alegerea și utilizarea în mod corect a antigelului, asigură următoarele avantaje:
· menține o conductivitate termică bună a agentului termic;
· protejează conductele împotriva înghețului;
· asigură o funcționare stabilă pe o gamă largă de temperaturi;
· menține un punct de fierbere ridicat.
Riscurile pe care le implică alegerea unui antigel nepotrivit, pot fi:
· în cazul nerespectării tipului de antigel recomandat – pierderea garanției centralei termice;
· scăderea protecției la îngheț, pe fondul reducerii concentrației antigelului;
· o posibilă deteriorare a schimbătorului de căldură, din cauza aditivilor prezenți în antigel.
Dacă alegi un antigel de calitate și realizezi o diluție corectă a acestuia cu ajutorul apei dedurizate, echipamentele instalației de încălzire vor fi protejate pe durata întregului sezon rece și vor funcționa la parametri optimi, atât timp cât sunt respectate indicațiile date atât de producătorul centralei și caloriferelor, cât și de cel al antigelului.
Surse:
· Antigelul: ce este și ce rol are în instalații