Energia electrică face deja parte din viața noastră și este aproape imposibil să ne imaginăm o lume fără existența unei rețele electrice sau fără lumina unui bec. Multe dintre activitățile pe care le facem în fiecare zi ar fi cu siguranță îngreunate sau chiar imposibile fără prezența energiei electrice.
De exemplu, iluminatul locuinței este un proces pe care mulți dintre noi îl considerăm banal și care nu mai poate fi îmbunătățit. Există însă niște dispozitive interesante care ne pot ajuta să transformăm acest proces într-unul plăcut și care să ne aducă mai multe beneficii, inclusiv financiare: variatoarele electrice.
În cele de mai jos, vom explica ce sunt variatoarele electrice, care sunt principalele caracteristici și care sunt avantajele folosirii acestora.
Ce este un variator electric?
Variatorul electric sau dimmer-ul, așa cum mai este cunoscut, este un aparat de comandă care reglează intensitatea luminoasă, respectiv nivelul de iluminare a unei lămpi electrice prin reglarea tensiunii de alimentare a lămpii.
În instalațiile electrice de iluminat se conectează în locul întrerupătorului. Reglarea intensității luminoase se face fie prin rotirea butonului variatorului, fie prin apăsarea succesivă a clapetei acestuia.
Variatoarele de tensiune se construiesc pentru tensiuni de 230 V și pentru diferite puteri electrice. Variatoarele trebuie să fie compatibile cu tipul surselor de iluminat (cu incandescență, cu LED-uri, cu halogen, fluorescente etc.) și să aibă puterea electrică mai mare sau cel puțin egală cu puterea electrică a sursei de iluminat.
Care sunt principalele caracteristici?
- Permit o adaptare ușoară a luminozității la un anumit tip de activitate.
- Garantează un control simplu și rapid al gradului de luminozitate.
- Se montează cu ușurință în sistemul electric al locuinței.
- Sunt compatibile cu o gamă variată de corpuri pentru iluminat interior și exterior.
De asemenea, modelele de variatoare electrice de ultimă generație cuprind și alte opțiuni interesante în afară de funcțiile de bază (reglarea rapidă a luminozității, stingere, aprindere) precum:
- Schimbarea automată a luminozității, în funcție de lumina naturală ce vine din exterior.
- Control de la distanță, cu ajutorul aplicațiilor sau prin control vocal.
- Unele modele sunt prevăzute cu LED-uri, pentru a semnaliza nivelul de încărcare al circuitului respectiv.
- Funcție pentru dezactivarea automată, prin presetarea unui anumit timp de funcționare.
Care sunt principalele tipuri de variatoare electrice?
Există patru modele de variatoare electrice de bază:
- Variatoarele electrice integrate sunt adesea controlate prin tehnologie wireless, dar pot fi acționate și manual. Aceste tipuri sunt utilizate în mod obișnuit cu sistemele moderne de casă inteligentă și/sau de securitate.
- Variatoarele electrice cu ecran tactil sunt printre cele mai populare. Ele sunt adesea instalate pe un perete din casă și, astfel, sunt la îndemână, fiind ușor de utilizat. În plus, acest tip de variator oferă un aspect modern unei camere.
- Variatoarele care funcționează prin apăsarea butoanelor îți permit să controlezi luminozitatea prin simpla glisare a unui comutator înainte și înapoi sau în sus și-n jos. Aceste variatoare pot veni și cu un buton care glisează automat dispozitivul înainte și înapoi.
- Variatoarele cu regulator rotativ sunt cele mai cunoscute și întâlnite. Cu ajutorul acestora poți stabili nivelul de lumină dorit prin simpla rotire a unui buton.
Variatoarele electrice și corpurile de iluminat ale casei
Un anumit model de variator electric poate funcționa doar cu sursa de iluminat pentru care a fost proiectat. Așadar, există pe piață variatoare electrice pentru:
- Lămpi cu halogen și lămpi cu incandescență – tensiune de 230 V.
- Becuri cu halogen economice.
- Lămpi (halogen sau incandescență) cu transformator electronic – tensiune de 230 V.
- Lămpi (halogen sau incandescență) cu transformator feromagnetic – tensiune de 230 V.
- Lămpi fluorescente cu balast electronic – tensiune 1-10 V.
- Lampi compact fluorescente (CFL) dimabile.
În ceea ce privește sursele de lumină tip CFL dimabile, doar o parte dintre ele pot fi acționate prin variatoare electrice. Pentru a varia intensitatea luminoasa a unui bec CFL cu ajutorul unui variator, trebuie să cumperi surse de lumină ce sunt semnalizate de producător ca fiind variabile.
Cum se montează?
Există trei variante de montaj a variatoarelor electrice:
- Îngropate – necesită doză și cablaj îngropat. Există doze și suporți care pot fi utilizați atât pentru montaj orizontal, cât și vertical. De obicei, suporții se livrează împreună cu o folie de protecție, care îi protejează în cazul în care au loc lucrări (finisare, zugrăvire etc.).
- În doză aparentă, de obicei acolo unde există deja lucrări de amenajare interioară, iar spargerea pereților iese din calcul.
- În rame multipost, vertical sau orizontal, în funcție de spațiul disponibil și de modul în care se încadrează în estetica peretelui.
Avantajele folosirii variatoarelor electrice
Printre cele mai importante avantaje ale folosirii acestor dispozitive amintim:
- Economisești energie
Prin procesul de diminuarea a luminilor cu ajutorul variatorului electric vei reduce consumul de energie electrică prin folosirea unui număr mai mic de wați atunci când luminile sunt estompate. Acest lucru poate varia în funcție de locuință, de numărul de camere în care ai instalate variatoare și de cât de des reduci intensitatea luminilor, dar costul facturilor la energie electrică se va reduce, în medie, cu 18-20%.
- Vei prelungi durata de viață a becurilor
Acestea nu vor funcționa la capacitate maximă dacă lumina pe care o proiectează este mai difuză. Acest lucru nu este valabil pentru toate becurile, dar poți dubla sau tripla viața unui bec prin diminuarea luminilor în fiecare zi.
- Vei putea controla aspectul oricărei camere
De obicei, atunci când pregătești cina, ai nevoie de toate luminile aprinse. Acest lucru nu este însă necesar atunci când îți dorești să savurezi o cină într-un cadru mai special, de exemplu, astfel că îți poți seta luminile din bucătărie la un nivel mai redus. Același scenariu se poate aplica cu succes și în sufragerie sau camera de zi – poți să creezi o atmosferă plăcută în timp ce te uiți la televizor sau citești o carte. Cu ajutorul variatoarelor electrice, îți poți seta luminile în casa ta în așa fel încât fiecare seară să devină mai specială.
Prețuri
Prețul unui variator electric poate fi influențat de producător, de tipul de produs (wireless, tactil etc.) sau de corpul de iluminat pentru care a fost gândit. Totuși, sumele pe care le poți plăti pentru un variator electric pot varia de la 20 lei, în cazul modelelor mai simple, până la 200-300 lei, la cele mai moderne, de tip wireless.
În concluzie, este o idee bună să achiziționezi variatoare electrice deoarece, cu ajutorul acestora, poți economisi sume importante de bani prin reducerea consumului de energie electrică a becurilor. De asemenea, poți să creezi un ambient special pentru casa ta în orice moment al zilei prin setarea unui nivel de lumină potrivit activităților tale preferate, fie că este vorba de o cină în familie sau de vizionarea unui film.
Surse:
How dimmer switches work and the advantages they provide for your home
Ghid de cumpărare variatoare electrice
How does a dimmer switch work?
How to brighten up any room (or dim it a little) in under 30 minutes