Fațadele caselor sunt extrem de importante atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere termic.
În definitiv, fațada e observată prima și ea imprimă locuinței personalitate. Totodată, dacă îți dorești ca trecerea timpului și factorii de mediu să nu afecteze aspectul ei, trebuie sa alegi cu mare grijă materialul pe care îl vei utiliza.
Termosistemul decorativ câștigă teren pe piața construcțiilor autohtone. Creșterea utilizării de panouri decorative din polistiren este datorată faptului că aceste îmbunătățesc semnificativ gradul de izolare a casei, cresc nivelul de protecție împotriva umezelii și, nu în cele din urmă, rezolvă cu succes problema designului exterior al imobilului.
Panourile termoizolante decorative reprezintă o idee ingenioasă de a izola termic și fonic dar și de a finisa peretele în același timp.
Avantajele panourilor termoizolante decorative
Aceste modelele de panouri care imităfațadele din cărămidă sau piatră au rol de termosistem și se pot folosi la placările exterioare ale imobilelor, nemaifiind necesare operațiunile costisitoare de finisare și gletuire a pereților. Aplicabilitatea lor este foarte simplă și constă în folosirea spumei poliuretanice tip adeziv și a prinderilor mecanice (dibluri).
Procesul de placare al pereților cu panourile termoizolante se desfășoară extrem de rapid și este intuitiv, deci nu necesită o pregătire aparte a celui care execute montajul. Astfel anveloparea este mult mai facilă, putând fi realizată chiar și de proprietar.
Pentru că se montează într-un timp foarte scurt și reprezintă o soluție practică și eficientă de economisire a timpului sunt utilizate frecvent în cazul spațiilor comerciale precum hoteluri, cafenele, restaurante, magazine care necesită redecorări.
Panourile sunt obținute din prelucrarea în diverse etape a plăcilor de polistiren extrudat sau expandat și includ toate caracteristicile tehnice ale polistirenului.
Nu este necesară gletuirea sau îndreptarea pereților înainte de placare. Planeitatea pereților se realizeaza odată cu montarea termosistemului. Se poate aplica pe orice suprafață, nu modifica dinamica suprafeței și nu crează un plus de sarcină pe suprafața aplicată.
Produsele de calitate au o eficiență ridicată. Unii producători injectează rășini poliesterice armate cu praf de marmură direct pe placa de polistiren, iar în urma acestui proces de polimerizare, cărămida și rosturile capătă duritatea și rezistența pietrei.
Plăcile se chituiesc cu un chit special după îmbinarea lor, formând o masă compactă de cărămidă pe peretele casei. Totodată sunt facil de demontat, reducând la minimum costurile de decopertare.
Este un termosistem ieftin pentru că sunt excluse mai multe operațiuni care se regăsesc în realizarea termosistemului clasic.
Orice model de panouri termoizolante poate fi placat în intervale de temperatură cuprinse între -5 grade si +40 grade.
Unii producători livrează panourile vopsite direct din fabrică în orice culoare solicită clientul. Trebuie menționat faptul că acestea creează un aspect inedit și elegant casei.
Ma mult, indiferent de modelul de cărămidă aparentă de exterior ales nu sunt necesare tratamente ulterioare de întreținere. Caracteristica termoizolatoare nu se diminuează în timp.
Cum se izolează fațada casei?
Izolarea fațadei asigură o temperatură placută în casa și facturi mici atât iarna, cât și vara. Izolarea poate fi făcută și din etapa de constructie, dar si după ce casa a fost finalizată. Factorii de care trebuie să ținem cont sunt conductivitatea termică și rezistența termică a materialelor pe care le alegem.
Panourile termoizolante decorative se folosesc pentru placarea pereților exteriori ai locuințelor pentru termoizolarea construcțiilor noi sau vechi. Pentru a-ți face o idee despre cum se aplică aceste materiale, vizionează acest video.
Modelele de panouri termoizolante decorative sunt realizate pe platformă de polistiren cu diferite densități și grosimi, acoperit cu un material compozit, sub forma unui strat protector de imitație cărămidă.
Imitația de cărămidă este alcatuită din rașini sintetice, aditivi, minerale calcaroase și cuarțoase. Stratul de material compozit conferă polistirenului o bună rezistență mecanică și chimică, putând fi ușor finisat prin vopsire.
Materialele pot fi comandate direct de la producători, cât și alese din magazinele de materiale de construcții. Poți găsi mai multe variante în lanțurile mari de magazine de materiale de construcție. Prețurile diferă în funcție de proprietățile și aspectul materialului ales, variind între 35 și 85 de lei metrul pătrat.
Surse: