În dorința asigurării unei bune izolații termice, fonice, pentru impiedicarea pătrunderii prafului sau a mirosurilor, am ajuns să trăim în spații din ce în ce mai etanșe. Pentru confortul nostru, orice schimb cu exteriorul este de evitat, ceea poate duce și la efecte inverse celor urmărite.
De exemplu, mulți dintre noi am adus îmbunătățiri locuințelor, înlocuind tâmplăria clasică din lemn cu sisteme de ferestre moderne cu profil de aluminiu, pvc sau lemn stratificat și geamuri termopan de diverse tipuri. Numai că, nu puține sunt situațiile în care după aceste operațiuni, în încăperi în care nu au fost niciodată probleme a început să se producă condens, să apară mucegai, igrasie și mirosuri neplăcute. Și toate acestea din lipsa unei ventilații corespunzătoare, ce anterior fusese asigurată de imperfecțiunile de etanșeizare ale tâmplăriei din lemn.
O rezolvare pentru aceste probleme este ventilația naturală (pasivă), fără consum de energie, bazată pe tirajul natural, o mișcare a aerului determinată de diferențele de presiune dintre interiorul și exteriorul clădirii cauzate de vânt, modificările de presiune atmosferică și temperatură.
Una dintre metodele practice utilizate este sistemul de ventilație naturală windcatcher. Ca principu, sistemul captează aerul proaspăt de la nivelul acoperișului clădirii și îl direcționează în interiorul acesteia prin canale astfel concepute încât să permită și evacuarea aerului viciat din incintă.
Debitul de aer poate fi controlat cu ajutorul clapetelor de reglare şi a unui sistem de control inteligent conectat la senzori de temperatură și CO2.
Amplasarea sistemului și în special orientarea fantelor de captare depinde de direcția dominantă a vântului. Dacă vântul bate predominant dintr-o anumită direcție, este suficientă o singură deschidere pentru admisia aerului, orientată corespunzător. În zonele în care direcția vântului este schimbătoare, sistemul este prevăzut cu deschideri multiple, astfel ca aerul să poată fi captat indiferent de situație.
Sistemul este folosit de peste 3000 de ani în diverse forme arhitecturale, preponderent în Extremul Orient, nordul Africii și zona Golfului Persic.
Sistemul a câștigat teren și în lumea occidentală și există mai multe produse comerciale de tip windcatcher. Unele sisteme moderne de captare a vântului folosesc piese mobile controlate de senzori sau chiar ventilatoare cu energie solară pentru a realiza o ventilație semipasivă și sisteme de răcire semipasive.
O altă metodă presupune montarea unor supape de ventilație în pereți, principiul de funcționare fiind același ca la windcatcher, circulația aerului fiind cauzată de diferențele de presiune între interior și exterior, diferențe produse de vânt, variația presiunii atmosferice, a temperaturii.
Exista și variante de sistem de ventilație cu recuperare de căldură, ceea ce duce și la o mai mare economie de energie, prin recuperarea parțială a căldurii din aerul evacuat.
Dintre avantajele sistemului:
- este compact – recuperatorul este încastrat în întregime în perete, vizibile rămân doar grilele de ventilație, montajul este simplu;
- admisia si evacuarea aerului se fac simultan (nu apar diferențe de presiune în încăpere);
- poate funcționa non-stop;
- normalizează microclimatul din locuință și elimină cauzele apariției umezelii, condensului pe geamuri, igrasiei și mucegaiului;
- funcționează silențios, reglarea separată a admisiei și evacuării pot fi făcute cu ajutorul unor aplicații pentru Smartphone;
- economie – căldura aerului evacuat afară se recupereaza și se întoarce în casă, nu se produc pierderi de căldură ca la varianta clasică de aerisire prin deschiderea geamurilor/ușilor.
Varianta ideală pentru ventilarea casei este aceea pe care fiecare dintre noi o considerăm potrivită, suficientă pentru nevoile nostre și eficientă. Nu există o soluție perfectă, în mod natural oricare dintre soluțiile de ventilare prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Soluția aleasă trebuie să fie potrivită cu stilul de viață și să asigure confortul dorit.
Dacă opțiunea se îndreaptă către ventilația naturală, este bine să știm de la bun început la ce să ne așteptăm, care sunt punctele tari, dar și inconvenientele acestei variante:
Avantaje:
- economie de energie, implicit reducerea costurilor;
- nu sunt necesare obligatoriu echipamente suplimentare (electrice sau mecanice) de ventilație;
- mentenanță zero sau foarte redusă;
- sistemul este deja funcțional o dată cu construirea casei, dacă a fost avut în vedere încă de la proiectare;
- practic, sistemul funcționează fară întrerupere;
- frecvența de deschidere a ferestrelor/ușilor scade, reducând uzura feroneriei și prelungindu-i durata de viață;
Dezavantaje:
- necesitatea unor lucrări suplimentare, în situația în care sistemul de ventilare se realizează ulterior construcției casei;
- control minim pentru calitatea aerului ce intră în casă (noxe stradale, praf, alergeni sau alte particule);
- dependență accentuată în funcție de temperatura exterioară. Iarna poate fi introdus prea mult aer rece, vara apare riscul supraîncălzirii pereților;
- pot apare pierderi de energie raportat la cea consumată fie cu încălzirea, fie cu climatizarea casei;
- controlul ventilării este limitat și ține și de percepția fiecărei persoane.
Surse: