Căutăm să trăim mai sănătos, să ne alimentăm mai corect și să eliminăm cât mai mulți dintre factorii de stres din viața noastră. Totuși, există și factori externi care ne afectează sănătatea și pe care, de multe ori, îi ignorăm fără să ne dăm seama. Unul dintre aceștia este calitatea aerului pe care îl respirăm în locuința noastră.
Numeroase studii medicale indică faptul că sănătatea noastră, în special cea a copiilor noștri, depinde în mare măsură de puritatea aerului din casă, iar o locuință curată nu presupune doar faptul că încercăm să păstrăm un ambient curat, ci și un aer lipsit de impurități, alergeni și alte componente nocive pentru sănătate.
Îți vom explica în continuare care sunt sursele de poluare ale aerului din interior, care sunt efectele asupra sănătății tale și a celor dragi și care sunt cele mai folosite metode de purificare a aerului.
Surse de poluare din locuință
Studiile agențiilor de mediu, precum EPA (United States Environmental Protection Agency), ne arată faptul că aerul din interiorul casei poate fi de până la cinci ori mai poluat decât cel din exterior. Dacă, poluarea din exterior o poți „recunoaște’’, cea din interior este mai puțin vizibilă.
Particulele invizibile de substanțe nocive în interiorul casei tale pot să-ți afecteze în mare măsură sănătatea fără ca tu să îți dai seama în mod concret.
Printre cele mai importante surse de poluare din locuințe amintim:
- Aparatele electrocasnice
Frigiderul, aspiratorul și alte aparate pe care marea majoritatea a oamenilor le au în casă pot să crească nivelul de poluare a aerului prin intermediul emisiilor lor.
- Detergenții și produsele de curățare
- Odorizantele de cameră
- Vopselurile, lacurile și alte materiale folosite la zugrăvirea casei
- Fumul de țigară
- Covoarele, în special cele noi – în afară de substanțele cu care au fost tratate, nu uita că acestea stau în depozite și adună mult praf și alergeni acolo
- Pernele, cearceafurile, păturile și pilotele – sunt un mediu perfect pentru înmulțirea acarienilor sau a altor dăunători.
- Părul animalelor de companie
- Utilizarea aparatului de aer condiționat fără filtre curățate
De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că o temperatură mai mare de 23 de grade Celsius și un nivel de umiditate de peste 60% afectează calitatea aerului din locuința ta.
Efectele aerului poluat din locuință
Problema cea mai mare a aerului de interior poluat este faptul că este greu de sesizat. De asemenea, efectele sale sunt mult mai greu de observat, de multe ori durează ani de zile până când organismul începe să transmită semnale de alarmă.
Pe termen scurt, poți avea în vedere faptul că, de obicei, afecțiunile asociate cu expunerea la poluare sunt confundate cu alte probleme de sănătate. Printre cele mai frecvente simptome care pot fi cauzate și de aerul poluat amintim: starea de oboseală; amețeala; durerile de cap; greața; vărsăturile; problemele respiratorii; predispoziție crescută la răceală și gripă; iritațiile ochilor și a pielii.
Pe termen lung, substanțele poluante pot provoca afecțiuni pulmonare precum astmul sau reacții alergice (la praf, păr de animale sau polen).
Metode de purificare a aerului
Din fericire, există o multitudine de metode prin care poți să îți purifici aerul din locuința ta astfel încât acesta să fie cât mai curat și sănătos. Iată câteva dintre ele:
- Metode naturale
Mereu la îndemână și, de obicei, mai prietenoase cu bugetul tău, metodele naturale de purificare a aerului includ plantele verzi, lumânările din ceară de albine sau uleiurile esențiale sub diferite forme sau combinații.
În ceea ce privește cele mai importante dintre ele, plantele, un studiu de la celebra organizație NASA a demonstrat faptul că acestea pot purifica și „întineri” aerul în casele și spațiile de muncă, protejându-ne de orice efecte secundare asociate cu toxinele predominante, cum ar fi amoniacul, formaldehida și, de asemenea, benzenul. Folosirea plantelor pe post de purificator este cel mai bun mod de a contracara impactul poluării în interior, în special dacă unul dintre membrii familiei tale suferă de o afecțiune respiratorie precum astmul.
- Aparate de purificare a aerului
Datorită progreselor tehnologice, acum poți să alegi dintr-o gamă largă de purificatoare de aer. Aceste aparate sunt special concepute pentru a curăța aerul și sunt cele mai eficiente mijloace de purificare a acestuia deoarece, în marea lor majoritate, ajută la înlăturarea a aprox. 99,97% din particulele ultrafine, de dimensiuni nano, cum ar fi acarienii, alergenii obişnuiţi, polenul, sporii de mucegai, părul de animale, fumul, bacteriile sau virusurile de până la 0,3 microni.
- Purificarea aerului prin tehnologia electrostatică
În prezent, purificarea prin intermediul tehnologiei electrostatice este considerată una dintre cele bune soluții pentru rezolvarea problemei legate de poluare deoarece folosește cele mai avansate sisteme de captare a particulelor dintr-un flux de aer. De asemenea, este singura modalitate de a reține particulele cu dimensiuni mai mici de 1 micron (PM1 sunt mai mult de 99% din toate particulele prezente în aer) și prin care se elimină în totalitate poluanții prezenți în aer, inclusiv fumul de tutun, praful, fibrele, substanțele microbiologice (bacterii, viruși, ciuperci, mucegai, polen).
Totodată, prin tehnologia electrostatică, se asigură recircularea și purificarea aerului din încăpere fără a mai fi necesară introducerea de aer proaspăt. Datorită acestui lucru, prin folosirea acestui tip de tehnologie se pot realiza economii importante de energie pentru același nivel de calitate a aerului ambiental.
Sfaturi pentru menținerea unui aer curat
Menținerea unui aer curat poate fi asigurată și prin câteva lucruri pe care le poți face foarte simplu în casa ta. Iată câteva sfaturi practice pentru a crește calitatea aerului și a reduce gradul de contaminare:
- Aerisește locuința încă de la primele ore ale dimineții;
- Închide și depozitează cu atenție cutiile cu vopsele, detergenții și produsele pentru curățenie;
- Aspiră cu atenție salteaua, perdelele, pernele care ascund acarieni, principalii responsabili pentru alergii;
- Curăță de două ori pe an filtrele aparatului de aer condiționat;
- Folosește hota de fiecare dată când gătești;
- Aspiră frecvent covoarele, mai ales dacă ai animale de companie.
În concluzie, ceea ce poți face pentru a-ți proteja familia de sursele de poluare din interiorul casei, este la îndemâna ta: informează-te în permanență despre acest subiect, aplică metodele eficiente de curățare a aerului menționate de mai sus sau încearcă și alte metode pe care le consideri potrivite. Dacă reușești să faci aceste lucruri, cu siguranță că vei putea preveni cu succes apariția diferitelor afecțiuni respiratorii și te vei menține sănătos și activ.