Din ce în ce mai utilizat în casele românilor, șemineul este un element cu rol dublu: decorativ și de încălzire. Acesta asigură de obicei căldura necesară unei singure camere a locuinței, dar poate deservi și mai multe camere. Șemineul poate asigura un confort sporit prin încălzirea spațiului, iar prin aspectul lui poate fi integrat în orice stil de amenajare – rustic, modern sau clasic. Formele pe care le poate avea un șemineu sunt dictate în primul rând de amplasarea acestuia: pe mijlocul unui perete, între pereții unei camere sau pe colț.
Scurtă istorie
Primul tip de șemineu, cel construit în afara locuinței, era utilizat în epoca medievală pentru a prepara mâncarea sau a fierbe apa. După ce au fost inventate coșurile de fum (secolele XI – XII), șemineele au putut fi instalate în orice cameră din locuință, astfel aria lor de utilizare fiind mărită considerabil.
Șemineele au fost adoptate în principal de oamenii înstăriți din societate, regăsindu-se în casele și castelele lor. Acestea reflectau starea financiară și poziția în societate a proprietarilor. Cu cât erau mai mari, cu atât proprietarul era mai înstărit. Fabricarea șemineelor cu focar închis din fontă a început după anii 1970 în Franța. În ziua de astăzi, pe lângă funcția de încălzire, șemineul a devenit un veritabil obiect de ornament.
Avantaje
Mai sus am amintit deja cele două mari avantaje pe care le aduce un șemineu: cel funcțional, asigurând încălzirea și cel decorativ. În funcție de tipul de șemineu, avantajele sunt diferite. Există șeminee pe lemne, electrice, pe gaz sau cu bioetanol, fiecare cu avantajele sale.
Un șemineu pe lemne încălzește eficient, dar aduce și un plus de farmec adăugat de trosnitul lemnelor, fapt care ajută la crearea unei atmosfere deosebite, relaxantă și intimă.
În ceea ce privește avantajele unui șemineu electric, punctăm faptul că acesta nu necesită o întreținere specială, iar montajul se realizează rapid și facil. De asemenea, în ceea ce privește siguranța, acestea sunt mai puțin periculoase deoarece nu scot fum sau alte mirosuri și nu lasă în urmă pic de mizerie. Totodată, la avantaje putem trece și faptul că au o durată de viață îndelungată, pentru că nu consumă combustibil, fapt care reduce considerabil coroziunea elementelor.
Printre avantajele șemineelor pe gaz amintim faptul că nu necesită curățare așa cum necesită cele pe lemne și nu au nevoie de o racordare la un coș de fum. Acestea au flacără adevarată, care, de multe ori poate fi reglată prin intermediul unei telecomenzi.
Nu în ultimul rând, poți opta pentru un șemineu cu bioetanol, sursă de energie 100% naturală și regenerabilă. Acestea mai sunt numite și șeminee bio. Principalul avantaj al lor este faptul că protejează mediul înconjurător pentru că nu degajă emisii nocive în atmosfera. Nici în cazul acestui tip de șemineu nu ai nevoie de coș de fum sau alte instalații complicate. Costurile de întreținere sunt reduse, iar montajul se face destul de ușor.
Cum funcționează
Un șemineu funcționează în baza principiului convecției, ceea ce semnifică faptul că acesta încălzește aerul și îl circulă în cameră. Totuși, șemineele clasice, cele pe lemn, funcționează și pe baza principiului radiației, acesta acumulând și radiind căldura.
Trebuie să precizăm faptul că există mai multe categorii de șeminee, care funcționează destul de diferit și anume:
Șemineul cu focar închis. La acest tip de șemineu focul arde în focar, separat de o sticlă termorezistentă de fluctuațiile aerului din cameră. Sticla are un rol dublu: îți permite să observi frumusețea focului dar are și rol de protecție. Un șemineu cu focar închis din fontă sau din oțel căptușit cu plăci de șamotă sau vermiculit, are o eficiență termică cuprinsă între 50-60%. Sunt și modele speciale, care rețin mai multă caldură, restul de procente fiind eliminate prin horn.
Șemineul cu aer cald sau termoșemineul, este cel care poate fi legat la sistemul central de încălzire. Acesta deservește de obicei mai multe camere.
Un șemineu obișnuit disipă căldura ori prin radiație ori prin încălzirea și circularea aerului din încăpere. Acesta radiază prin geamul termorezistent și chiar prin pereți aproximativ 30-40% din căldura produsă. Restul de căldură se valorifică prin încălzirea și circularea aerului din încăpere.
Principiul de funcționare este bazat pe atragerea aerului rece de la nivelul podelei. Acesta se încălzește în timp ce trece pe lângă șemineu și se ridică. În acest mod se produce acea recirculare a aerului care face ca aerul să ajungă și în locurile mai îndepărtate ale camerei.
Tipuri de șeminee
În funcție de design, regăsim: șeminee moderne, rustice sau clasice. Există și șeminee de decor, care îndeplinesc doar un rol ornamental. Acestea sunt formate doar dintr-un cadru și o ramă și pot fi construite chiar și din rigips.
În funcție de tipul focarului: șeminee cu focar închis și șeminee cu focar deschis. Cele cu focar închis sunt dotate cu focare încorporate cu ușă. Au un randament de 65-90%. Cele cu focar deschis nu au ușă ceea ce face ca randamentul să fie mai scăzut, undeva la 10-15%. Avantajul este că permit observarea focului în toată splendoarea dar tocmai din cauza randamentului foarte scăzut nu sunt recomandate pentru încălzire. Fumul este evacuat prin coș, fapt care îl face mai periculos decât cel cu focar închis. În cazul unei probleme a coșului, fumul poate ieși în cameră, provocând accidente nedorite.
În funcție de tipul de combustibil utilizat: șeminee care funcționează pe bază de combustibil solid, șeminee pe gaz, șeminee electrice și șeminee bio. În cazul combustibilului solid, materiile prime utilizate sunt în principal: lemn, cărbuni sau peleți. Cea mai utilizată variantă este lemnul, însă și peleții sunt de luat în seamă deoarece aceștia au un cost mai redus. Un model la îndemână este șemineul pe gaz. Pentru că funcționează fără coș de fum, acesta poate fi montat în spații diverse. Acest fapt se datorează sistemului de evacuare concentric, similar cu cel al centralelor termice. Cel mai modern model este cel electric. Acesta dispune de cea mai nouă tehnologie, lucru care îi permite să îndeplinească numeroase funcții, are afișaj digital, efecte vizuale de flacăra și este dotat cu încălzire prin termostat. Șemineele electrice sunt cele mai dorite deoarece au avantajul că sunt ușor de montat și utilizat, dar și pentru că sunt foarte sigure. Am vorbit mai sus de șemineele BIO, cele care funcționează cu bioetanol, combustibil lichid, 100% natural. Avantajul alegerii acestui tip de șemineu este că protejează mediul, nu elimină fum sau alte gaze, deci nu necesită ventilație și poate fi instalat în orice tip de locuință.
Moduri de placare a șemineelor
Farmecul aparte dat de foc poate fi sporit și de aspectul exterior, mai ales dacă este placat cu piatră naturală, marmură sau alte elemente. Un șemineu zidit din cărămidă care este placat cu piatră naturală sau artificială sau chiar cu cărămidă aparentă, va uimi cu aspectul rustic.
Pentru a se obține efectul scontat, trebuie să alegi cu grijă materialul de placare. Cele mai utilizate materiale sunt următoarele:
Piatra de râu (naturală) – ajută la crearea unui decor rustic de o frumusețe deosebită. De asemenea este și foarte rezistentă.
Marmura – este o alegere des întâlnită. Acest lucru se întâmplă datorită aspectului deosebit dat de finisajul strălucitor, elegant, care dă un aspect luxos locuinței. Marmura este și un material foarte rezistent, de aceea și prețul este unul pe măsură.
Travertinul – este o altă piatră naturală care se integrează frumos în decorul șemineului. Prin șlefuire și lustruire acesta capătă o suprafață fină asemenea marmurei. Cele mai întâlnite culori sunt:bej, argintiu, fildeș, galben, portocaliu.
Ardezia – este o altă piatră naturală perfectă pentru un decor modern, contemporan. În România o poți găsi la un preț acceptabil. Trebuie să iei în calcul că ardezia cu aspect natural trebuie întreținută. Periodic (preferabil la un an) trebuie să aplici un strat de protecție care să sigileze porii acestui tip de piatră.
Limestone-ul – continuă seria pietrelor naturale foarte versatile. Acest tip de piatră naturală are în componență scoici și oase ale altor creaturi de mare. Un șemineu placat în limestone se va potrivi atât unui decor modern, cât și unuia clasic.
Gresia – este o variantă foarte comună. Are avantajul că se găsește în diverse culori la un preț destul de mic în comparație cu alte materiale prezentate anterior. Gresia este ușor de aplicat și poate fi utilizată în decorarea oricărui tip de interior.
Piatra reconstituită – este realizată din piatră măcinată și reconstruită mecanic. Este mult mai ieftină decât piatra naturală. Piatra reconstituită și cea artificială sunt materiale rezistente, singura diferență față de cea naturală fiind faptul că au fost fabricate și nu extrase din natură.
Cărămida – este deja o alegere clasică. O variantă alternativă poate fi reprezentată de șamotă, material asemănător, însă cu o culoare mai deschisă. Aceasta are un preț avantajos și este foarte rezistentă.
Teracota – este materialul cel mai folosit pentru realizarea sobelor. Datorită rezistenței crescute la temperaturi ridicate, teracota poate reprezenta o soluție de luat în seamă și pentru placarea șemineelor.
Cum alegi șemineul potrivit
Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să stabilești dacă șemineul va fi folosit în principal pentru încălzire sau va avea un rol mai mult decorativ. Astfel vei ști dacă acesta va avea un focar închis sau deschis, așa cum am explicat mai sus.
În ceea ce privește dimensiunea potrivită pentru încăperea în care urmează să fie amplasat, aceasta va fi stabilită direct proporțional pentru ca șemineul să furnizeze puterea calorică pe care o aștepți. De obicei, puterea calorică a focarului este cuprinsă între 2,5 și 21 kW, ceea ce înseamnă că o capacitate medie, situată între 9 și 12 kW, este suficientă pentru încălzirea unei singure camere.
În funcție de stilul de amenajare, vei putea alege materialul de construcție al focarului dar și al placării.
După ce stabilești tipul de focar, înseamnă că știi și tipul de combustibil. Dacă alegi lemnul, trebuie să fii conștient că va trebui să depui un efort mai mare pentru întreținerea unui astfel de șemineu. Și din acest motiv varianta șemineului pe peleți este mai convenabilă.
Designul șemineului este dictat de stilul de amenajare al casei. Acesta poate fi rustic, modern sau clasic, lucru care te va ajuta să alegi tipul de șemineu potrivit. Poți așeza șemineul pe colț sau pe mijlocul unui perete și poți opta pentru dimensiuni diferite, în acord cu camera pe care urmează să o deservească. Astfel, șemineul nu va face o notă discordantă cu restul încăperii.
Un șemineu funcțional trebuie să aibă o dimensiune raportată la volumul camerei pentru a face față sarcinii de încălzire. În alegerea unui șemineu funcțional primează mai puțin aspectul și mai mult elementele funcționale precum focarul și accesoriile de montaj (coșul de fum, hota, grilele de ventilație, racordurile). Focarul reprezintă inima șemineului și va dicta modul cum acesta funcționează. Acesta trebuie izolat bine cu șamotă sau alte materiale recuperatoare de căldură.
Dacă alegi un șemineu cu o putere calorică ridicată, trebuie să știi că acesta poate fi utilizat pentru încălzirea caloriferelor. Varianta ideală este ca acesta să funcționeze pe gaz, deoarece va fi utilizat și pentru a obține apă caldă menajeră. Dezavantajul este că acest tip de șemineu necesită o construcție elaborată.
Întreținere
Indiferent de tipul de șemineu pe care îl alegi, acesta trebuie curățat și întreținut periodic. Este recomandat ca pe parcursul unui an, să efectuezi două curățări mecanice: prima atunci când începe sezonul rece, înainte de a-l pune în funcțiune, iar a doua la sfârșitul iernii, când nu-l vei mai utiliza pentru o bună perioadă de timp.
Nu doar curățarea este importantă. Trebuie să verifici periodic părțile componente ale șemineului și în cazul în care constați că sunt deteriorate, să le înlocuiești.
În cazul unui șemineu pe lemne, întreținerea este mai anevoioasă. Trebuie să cureți toate elementele de oțel și să îndepărtezi cu o perie de metal acumulările de funingine de pe toate părțile accesibile. Și coșul de fum trebuie verificat de către un coșar cu experiență pentru a îndepărta acumulările de funingine sau alte elemente care pot perturba buna funcționare a coșului.
În ceea ce privește prețurile, un șemineu pe lemne/brichete/peleți, pleacă de la 700 de lei și poate ajunge până la 9.000 lei în funcție de dimensiuni și specificații, unul pe gaz este în jur de 7.000 – 8.000 lei, unul electric îl poți găsi la prețuri între 1.000 și 3.000 lei iar unul pe bioetanol pleacă de la 5.000 lei și ajunge până la 10.000 sau chiar mai mult.
Pentru că nu o să vrei să-l schimbi foarte curând, atunci când iei decizia instalării unui șemineu, ia în calcul toate aspectele pentru a face cea mai bună alegere și apelează la ajutorul specialiștilor în domeniu.
Surse: