Dacă ai auzit vorbindu-se despre contorul pasant și te-ai întrebat despre cum te poate acesta ajuta în viața de zi cu zi, care este rolul lui, cum se poate instala și care sunt costurile instalării acestui tip de contor, atunci ai ajuns unde trebuie! În rândurile de mai jos îți vom răspunde la toate aceste întrebări și vom explica care este utilitatea folosirii unui contor pasant.
Ce este un contor pasant și care sunt principalele lui avantaje?
Contorul pasant este un echipament care înregistrează consumul de energie electrică sau de gaze naturale în mod defalcat din consumul pe care îl indică contorul general. Spre deosebire de contorul fiscal, al cărui rol este acela de a măsura cantitatea de energie sau gaze naturale consumată, mai exact cantitatea ce trece prin instalație, în scopul fiscalizării și facturării acesteia, contorul pasant are rolul de a măsura consumul pe o anumită zonă a instalației de gaze sau energie electrică și se montează obligatoriu după contorul fiscal.
Principalul avantaj al contorului pasant este faptul că este utilizat pentru a înregistra consumul separat pe anumite zone ale casei sau pe diferite aparate. De asemenea, el poate fi folosit și pentru înregistrarea și separarea consumului realizat de către persoanele sau firmele care au mai multe construcții în același loc. De obicei, acest tip de contor se utilizează cu precădere în cazul micilor comercianți și a consumatorilor rezidențiali.
De asemenea, un amănunt interesant este faptul că acest tip de contor nu este necesar să fie înregistrat la compania de electricitate sau gaze și nici nu trebuie să fie sigilat deoarece factura aferentă consumului înregistrat va fi, în continuare, una singură, urmând ca împărțirea cheltuielilor, conform consumului înregistrat, să fie făcută ulterior de către părțile implicate.
Cum se instalează un contor pasant?
În cazul contoarelor pasante pentru instalațiile de gaze naturale, există o serie de reglementări pe care este necesar să le iei în calcul, conform ordinului numărul 8/2019 al ANRE, legat de aprobarea normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale. Conform acestui ordin, reglementările sunt următoarele:
- Efectuarea, în prealabil, a unor teste a probelor de rezistență și etanșeitate pentru întreaga instalație de utilizare a gazelor naturale, în prezența unui reprezentant al operatorului sistemului de distribuție. Aceste teste se execută în mod obligatoriu de către un operator economic autorizat de către ANRE.
- Elaborarea documentației tehnice de către un operator economic autorizat ANRE pentru proiectarea instalației de utilizare a gazelor naturale cu regim de medie, redusă și joasă presiune;
- Avizarea documentației de mai sus de către un verificator de proiecte atestat;
- Executarea lucrărilor de către un operator economic autorizat ANRE pentru executarea instalației de utilizare a gazelor naturale cu regim de medie, redusă și joasă presiune;
- Respectarea, în mod obligatoriu, a prescripțiile de montaj impuse de producătorul contorului pasant.
În cazul în care îndeplinești toate condițiile de mai sus iar toate probele de rezistență și etanșeitate au obținut calificativul „admis”, poți instala un contor pasant. Există două variante, în funcție de existența sau lipsa unui branșament la instalația de gaze.
În cazul în care există un branșament și un contor fiscal, se va face un calcul pentru debitul de gaz și se va monta contorul pasant pe perete imobilului la maximum 2 metri înălțime (sau pe casa scării, dacă este cazul).
În situația în care nu există branșament, se va adăuga contorul în proiectul pentru instalația nouă de utilizare în care se va specifica poziția contorului. Acestea se vor monta într-un mod identic cu cel indicat mai sus, în timp ce contorul fiscal se va monta în cutia de branșament.
În ceea ce privește montarea unui contor pasant pentru energie electrică, se urmează în principiu aceeași pași ca și în cazul contorului pasant de gaze naturale. Aceasta se face pe peretele unei case sau după caz, al unei camere. Contorul trebuie montat cu dibluri (pentru a nu permite mișcarea acestuia și pentru a se evita desfacerea sau ruperea conductorului electric din legăturile realizate din clemele contorului) pe un perete fix. Pentru a vedea exact ce te interesează, în speță consumul separat, prin acest contor pasant trebuie să trecem cu instalația care asigură alimentarea spațiilor sau persoanelor în cauză.
După ce legăturile sunt fixate și izolate, este indicat ca accesul să fie limitat pentru a se evita electrocutarea sau alte accidente.
Un lucru foarte important pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că montarea unui contor pasant trebuie realizată doar de către specialiști autorizați ANRE.
Cât costă instalarea unui contor pasant?
În cazul contoarelor pasante pentru instalația electrică, prețurile pentru montarea unui contor pasant monofazat pot varia între 100 și 150 de lei, în timp ce în cazul unui contor pasant trifazic, prețul poate ajunge și la 300 lei.
În ceea ce privește instalarea unui contor pasant pentru instalația de gaze naturale, prețurile de montare pot varia între 600 și 700 de lei, în funcție de specialiștii cu care alegi să colaborezi.
În concluzie, putem afirma faptul că montarea unui contor pasant poate fi o idee bună dacă îți dorești înregistrarea separată a consumului de energie electrică sau gaze naturale și împărțirea costurilor aferente la mai mulți consumatori, fie că sunt persoane fizice sau juridice.