Dacă și tu utilizezi pentru încălzire o centrală pe peleți (sau dacă ai de gând să achiziționezi una pe viitor), trebuie să știi că, la fel ca majoritatea sistemelor de încălzire, aceasta necesită o întreținere atentă pentru a evita posibilele probleme legate de siguranță și performanță.
Ce sunt peleții?
Peleții sunt combustibili solizi (deșeuri lemnoase deshidratate și comprimate până la dublul densității energetice a lemnului verde, neuscat) ce răspund noilor cerințe de utilizare a energiei „curate” și regenerative. Aceștia se regăsesc sub formǎ de mici creioane (cu diametru cuprins între 2-12 mm și o lungime medie de 3-5 cm), cu o umiditate sub 8%, dar o putere calorică de circa 4500kcal/kg. Astăzi paleții reprezintă alternativa de încălzire domestică cea mai curată.
Din ce sunt realizați peleții?
Aceștia sunt produși din materiale biomasice (resturi de lemn/vegetale, paie, tulpini de floarea soarelui/porumb, frunze, etc.). De obicei producerea lor nu necesită aditivi/lianți datorită faptului că în materia primă de bază există deja în mod natural rășini.
Avantajele încălzirii cu peleți:
- conferă o autonomie ridicată a centralei. În funcție de volumul depozitului de peleți utilizat, poți ajunge la o periodicitate a realimentării de la 2-3 zile până la 30-60 zile;
- reprezintă o sursă de energie curată, ecologică;
- emisia de fum degajată în urma arderii este foarte redusă;
- în urma arderii se obține o cantitate redusă de cenușă (în cazul utilizării unor peleți de calitate), pe care o poți utiliza pe post de îngrășământ natural;
- randamentul arderii este mai mare comparativ cu utilizarea lemnului;
- costurile aferente exploatării raportate la aceeași putere obținută cu o centrală pe gaz în condensație sunt aproximativ identice;
- spațiul de depozitare al peleților este relativ redus: 1.2-1.5 mc.
Pentru a evita evenimente neplăcute în utilizarea cazanului cu peleți în sezonul rece, trebuie să îi acorzi o atenție suplimentară atât înainte cât și după sezonul rece. Doar astfel te poți asigura de faptul că centrala pe peleți este pregătită de un nou sezon de încălzire în care să funcționeze la parametri optimi.
Dacă ai o centrală nouă, atunci prima punere în funcțiune trebuie efectuată doar de către un instalator autorizat. După efectuarea primei puneri în funcțiune, tehnicianul trebuie să completeze un formular de punere în funcțiune, care trebuie înapoiat la sediul importatorului.
Dacă ai mai utilizat centrala, înainte de a o pune în funcțiune pentru prima oară în sezonul rece, asigură-te înainte de toate că este pregătită pentru a funcționa aproape neîntrerupt timp de câteva luni de zile.
Iată câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi pentru o funcționare în parametri optimi a centralei:
- Îndepărtarea cenușii
Este indicat să îndepărtezi cenușa din cuptor de 2-3 ori pe săptămână, respectiv atunci când aceasta se adună până la arzător. În primă fază trebuie să te asiguri că ai întrerupt funcționarea cazanului și că acesta este rece. Apoi îndepărtezi cupa de ardere, o cureți cu o perie de sârmă și o pui la locul ei. Ai grijă la cablul de etanșare din marginea inferioară a cupei. Curăță și camera de ardere și interiorul arzătorului. Cel mai ușor poți face această operațiune cu ajutorul unui aspirator de cenușă. Când ai terminat, ai grijă ca toate elementele să fie puse bine la locul lor și te asiguri că închizi bine ușa cuptorului. În caz contrat, cazanul nu va funcționa la parametri optimi. Verifică în mod regulat și garniturile de etanșare. O etanșare slabă duce la o ardere slabă și un consum mai ridicat de peleți.
- Curățarea schimbătorului de căldură și îndepărtarea cenușii din camera de inspecție a schimbatorului de căldură
Curăță schimbătorul de căldură o dată pe zi. Curățarea acestuia se realizează prin intermediul manetei. Mai exact prin trageri rotative de mai multe ori în sus și în jos se curăță schimbătorul.
Scoate șuruburile și îndepărtează capacul deschiderii de inspecție, curăță cenușa iar apoi strânge capacul la loc.
Pentru a evita orice pericol, îndepărtează cenușa cu un instrument ignifug, într-un recipient de asemenea ignifug. Verifică garnitura pentru a te asigura că etanșarea capacului este una perfectă. O etanșare slabă ar duce la o ardere incompletă și un consum mare de peleți. Strânge bine capacul deschiderii de inspecție de sub schimbătorul de căldură. Cenușa din recipientul de sub schimbătorul de căldură trebuie să fie uscată. Dacă este umedă, anunță instalatorul.
- Curățarea exterioară a cazanului
Curăță partea exterioară a cazanului cu o cârpă uscată.
Întreținerea cazanului este esențială pentru a evita orice neplăcere, pentru ca acesta să funcționeze impecabil, pentru a obține o eficiență ridicată și o reducere a consumului de combustibil și pentru a te asigura că arderea este prietenoasă cu mediul.
Curățarea regulată a cazanului se efectuează în conformitate cu recomandările persoanei autorizate care l-a pus în funcțiune. O dată pe an trebuie să chemi o firmă autorizată pentru a realiza verificarea de întreținere. În caz contrar, nu ți se vor mai aplica condițiile de garanție, iar producătorul nu mai este răspunzător pentru daunele care apar la cazan, respectiv pentru întregul sistem de încălzire. Păstrează manualul tehnic deoarece va trebui să îl prezinți în eventualitatea unei reclamații de existență a unei erori.
La sfârșitul sezonului rece, când nu mai utilizezi centrala, asigură-te că nu au mai rămas peleți în interior. Arde-i pe toți sau scoate-i din centrală. Pe ecran trebuie să apară mesajul de eroare „NO PELL”.
Chiar dacă este în repaus, recomandăm să păstrezi cazanul conectat la rețeaua electrică. Totuși, dacă locuiești într-o zonă în care au loc adesea descărcări electrice sub forma fulgerelor, acesta poate fi protejat prin deconectarea de la rețeaua electrică.
Iar în final, așa cum recomandam și anterior, poți face programarea pentru service-ul anual astfel încât să poți scăpa de o grijă în plus.
Surse: