Dependența economiilor de energia regenerabilă crește la nivel mondial pe fondul eforturilor de reducere a ponderii combustibililor fosili în producția de energie. CO, CO2, NOx și multe alte gaze nocive sunt emise în atmosferă din cauza arderii combustibililor fosili. Pentru a reduce la minimum efectele negative ale acestor gaze și a asigura un viitor mai verde pentru întreaga planetă, ar trebui să reducem dependența de combustibili fosili în favoarea utilizării sporite a energiei regenerabile.
Există diferite tipuri de energie din surse “verzi”, regenerabile, cum ar fi: hidroenergie, energia eoliană, energia solară, energia geotermală, etc. Dintre toate acestea, energia solară este cea mai exploatată.
Fiind un sector în evoluție, această industrie emergentă creează o gamă largă de locuri de muncă pentru viitorii absolvenți, precum și pentru persoane cu experiență pe anumite domenii.
Conform datelor publicate de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), peste 10 milioane de persoane lucrează la nivel mondial în industria energiei regenerabile.
Cel mai mare angajator dintre toate tehnologiile din domeniul energiei regenerabile este reprezentat de industria energiei fotovoltaice. Numai în 2017, numărul total de locuri de muncă create se situa la peste 3,4 milioane, dar cu siguranță între timp această cifră a crescut puternic
Iată o listă cu 5 locuri de muncă pe care te poți angaja în industria energiei solare atât în România, cât și în alte țări:
- Electrician panouri solare
Pentru un astfel de job trebuie să ai cunoștințe de proiectare, componente, instalare, punere în funcțiune, service și mentenanță a unor sisteme bazate pe panouri fotovoltaice.
Sunt esențiale cunoștințele electrotehnice și o înțelegere a noțiunilor fizico-matematice de bază, așa cum sunt și abilitățile minimale de rezolvare a problemelor specifice. Atenția la detalii este importantă, deoarece realizarea unei instalații necesită adesea citirea și interpretarea schemelor și a instrucțiunilor de montaj. De asemenea, întrucât se lucrează mai mult la înălțime, este important să nu ai teamă de înălțimi.
Salariul mediu lunar al unui electrician în România este cuprins în intervalul 2.030 – 4.873 RON.
- Specialist în marketing pentru industria solară
El va trebui să deruleze campanii de marketing care să ducă la creșterea cererii de soluții PV, să stabilească legături cu diferiți furnizori pentru a fi la curent cu calitatea, tipurile și disponibilitatea produselor și soluțiilor, precum și să prospecteze piața și să analizeze concurența.
Un plus la CV sunt cunoștințele de CMS, editare grafică și social media.
În general, salariul pentru un specialist marketing în România se situează în intervalul 1.706 – 4.934 RON (cea mai mare medie, salariul maxim real fiind mai mare).
- Manager achiziții și logistică
În principal, achizițiile presupun achiziționarea și gestionarea materiilor prime necesare pentru realizarea echipamentelor de producere a energiei solare.
Logistica este compusă din sistemele de transport a materiilor prime sau a produselor finite care produc energie solară pentru a asigura disponibilitatea acestora către clienții finali.
Pentru un astfel de job, trebuie să fii o persoană foarte organizată și să ai o bună capacitate de analiză și raportare.
În funcție de structura companiei, acest job poate fi divizat în două joburi separate și anume: Manager achiziții și Manager logistică.
Salariul mediu lunar al unui Manager de achiziții în România este cuprins în intervalul 3.297 – 8.109 RON, iar al unui Manager de logistică în intervalul 2.711 – 8.274 RON.
- Business Development Manager (Manager de dezvoltare)
Managerul de dezvoltare va atrage clienți, va colabora cu personalul tehnic și de conducere, va identifica cerințele clienților și va proiecta și executa planuri în această direcție, va dezvolta, maturiza și menține oportunitățile care apar, va efectua analize economice și de piață și va sprijini dezvoltarea propunerilor.
Un astfel de job necesită studii superioare și experiență în domeniu.
Salariul lunar al unui Manager de dezvoltare în România se situează în intervalul 2.734 – 13.091 RON.
- Inginer de distribuție a energiei solare
Așa cum regăsim pe site-ul https://www.careerplanner.com/, în industria producătoare de energie solară, inginerul de distribuție are multă responsabilitate pentru a asigura alimentarea continuă a consumatorilor. Acesta trebuie să planifice proiectarea traseului de distribuție a energiei către consumatori. Pe de altă parte, acesta este, de asemenea, profund responsabil de utilizarea energiei disponibile prin minimizarea pierderilor de energie.
Pentru un astfel de job, candidatul ar trebui să aibă cunoștințe tehnice despre sistemul de transmisie a energiei, pe lângă o diplomă de licență sau postuniversitară în inginerie electrică, inginerie mecanică, inginerie industrială, precum și certificate pe probleme legate de transmiterea energiei.
Salariul mediu lunar al unui inginer în industria energiei din România este cuprins în intervalul 2.364 – 5.067 RON.
Toate informațiile privind nivelul salariilor specificate mai sus sunt preluate de pe site-ul https://www.paylab.ro.
Crearea de locuri de muncă în industria energiilor regenerabile și mai ales în sectorul energiei solare a început să ia avânt în ultimii ani, de când mai mulți investitori străini au demarat proiecte la nivel local, încurajați de sprijinul oferit de autorități.
Reprezentanții unei companii de recrutare susțin că în ceea ce privește managerii pentru proiecte de energie regenerabilă din România, aceștia sunt în mare parte străini, deoarece țara noastră încă nu are suficienți experți în domeniu.
Acest fapt poate reprezenta o oportunitate pentru viitori absolvenți ai facultăților de Energetică, Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată dar și a celor care termină o facultate cu profil economic.
În anul 2016, în România existau 926 parcuri fotovoltaice cu o putere instalată cumulată de peste 4.800 MW.
Distribuirea acestora în teritoriu:
- Regiunea Nord-Est: Bacău – 6, Botoșani – 4, Iași – 5, Neamț – 6, Suceava – 2, Vaslui – 3 = 26 de investiții / autorizări / parcuri;
- Regiunea Sud-Est: Brăila – 23, Buzău – 17, Constanța – 19, Galați – 4, Tulcea – 11, Vrancea – 17 = 91;
- Regiunea Sud-Muntenia: Argeș – 28, Călărași – 28, Dâmbovița – 57, Giurgiu – 44, Ialomița – 59, Prahova – 57, Teleorman – 29 = 302;
- Regiunea Sud-Vest Oltenia: Dolj – 37, Gorj – 20, Mehedinți – 11, Olt – 57, Vâlcea – 9 = 134;
- Regiunea Vest: Arad – 9, Caraș-Severin – 15, Hunedoara – 8, Timiș – 64 = 96;
- Regiunea Nord-Vest: Bihor – 46, Bistrița Năsăud-19, Cluj – 48, Maramureș – 16, Satu Mare – 45, Sălaj – 4 = 178;
- Regiunea Centru: Alba – 5, Brașov – 39, Covasna – 12, Harghita – 4, Mureș – 22, Sibiu – 28 = 110;
- Regiunea București – 5 – Ilfov – 25 = 25.
Anul trecut, pentru montarea panourilor fotovoltaice subvenționate prin Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, Administrației Fondului pentru Mediu a publicat o listă cu 260 de firme agreate pentru a se ocupa de instalarea acestora. Toate acestea, parcurile fotovoltaice, precum și alte firme care asigură mentenanța, proiectarea sau alte servicii adiacente, reprezintă posibili angajatori în industria solară.
Surse: