Centrala termică este unul dintre elementele care îți asigură confort în locuință pe tot timpului anului, furnizându-ți căldură și apă caldă. Cu toate că nu vrei să se întâmple asta, câteodată mai apar erori sau defecțiuni ale centralei, iar unele dintre ele pot fi rezolvate doar de către specialiști.
În acest articol vei afla care sunt cele mai frecvente defecțiuni care pot să apară la centrala ta și cum le poți preveni.
Pe piață poți găsi mai multe sisteme de încălzire a locuinței, însă cea mai mare pondere în România o au centralele pe gaz, așa că ne vom axa pe acestea.
Cauzele defecțiunilor centralei termice
Vechimea instalației
În funcție de producător și de model, o centrală termică nouă are o garanție de minimum 3 ani de zile, în condițiile în care este întreținută și controlată regulat. Se poate să nu ai probleme cu ea nici după ce iese din garanție, ceea ce este ideal. Totuși, trebuie să te aștepți ca odată cu trecerea timpului, uzura și vechimea instalație să-și spună cuvântul.
După 10 – 15 ani de utilizare, unele dintre piese încep să se defecteze. E recomandat să faci un calcul și decât să înlocuiești piese vechi și să plătești un specialist pentru înlocuirea acestora, mai bine înlocuiești centrala cu totul. În mod cert în 10 ani au apărut tehnologii mai avansate și centrale care te vor deservi mult mai bine decât cea veche.
Poți să-ți dai seama dacă centrala ta ar trebui schimbată atunci când aceasta nu mai face față să-ți furnizeze la fel de multă căldură ca în trecut. Un alt semn poate fi dat de apă. Dacă apa încălzită de centrală prezintă reziduuri sau depuneri de rugină și are un gust și un miros ciudat, înseamnă că ar trebui să iei în calcul înlocuirea centralei, dar și a conductelor de legătură.
Lipsa reviziilor periodice
Dacă reviziile periodice nu sunt realizate la timp, sau nu sunt realizate deloc, atunci trebuie să te aștepți ca durata de viață a centralei tale să scadă considerabil. Piesele se vor deteriora mai repede, centrala va consuma din ce în ce mai multă energie, iar facturile tale vor fi tot mai mari.
Cel mai grav aspect este însă legat de siguranță. O centrală care nu a fost verificată de un specialist de mult timp, poate reprezenta un pericol pentru siguranța ta, a familiei tale, a locuinței tale și chiar a vecinilor.
Planificarea eronată și instalarea greșită
O centrală nouă care nu este potrivită locuinței tale nu este cu nimic mai bună decât una veche.
Există posibilitatea ca centrala aleasă să nu facă față sarcinii la care este supusă (subdimensionare) sau să fi ales o centrală prea mare (supradimensionare).
Citește mai multe despre rolul dimensionării și cum să calculezi puterea centralei de care ai nevoie.
Pentru a te asigura că nu vor fi probleme, apelează la o firmă specializată pentru montarea centralei și a tuturor instalațiilor adiacente necesare. O firmă de încredere îți va oferi garanție pentru serviciile prestate.
Cele mai întâlnite defecțiuni și soluții ale centralelor termice
- Centrala termică nu pornește
În cazul de față trebuie să verifici dacă ai gaz, curent și apă. În lipsa uneia dintre ele, centrala nu va funcționa. Centrala va porni automat atunci când alimentarea cu energie electrică este reluată. Dacă problema este gazul, atunci când se reia alimentarea, ar putea fi necesară o resetare a centrale.
- Centrala termică se oprește de mai multe ori
Una dintre cauze ar putea fi presiunea scăzută a apei. Verifică presiunea și dacă e necesar mai bagă presiune în centrală. Termostatul din cameră ar putea fi o altă problemă. Asigură-te că ai schimbat bateriile din când în când și că acesta funcționează la parametri normali. Dacă aceste aspecte sunt în regulă și tot nu funcționează normal, este posibil să fie o problemă cu pompa de recirculare.
- Flacăra centralei termice nu se aprinde
Cauzele acestei probleme pot fi mai multe și anume:
- temperatura apei din cazan este superioară celei reglate;
- un robinet de gaz este închis;
- cazanul are avarii;
- este prezent aer pe coloana de gaz;
- presiunea în instalație este prea mică.
Pentru ca centrala să funcționeze, presiunea indicată de manometru trebuie să fie de cel puțin 1,1 bari. Dacă nu rezolvi problema din presiune sau cu o resetare, atunci apelează la un specialist.
- Centrala termică nu încălzește caloriferele
Pentru a identifica exact problema, trebuie să vezi care parte a caloriferului rămâne rece.
Dacă este partea superioară, atunci o aerisire ar trebui să remedieze problema. Dacă este partea de jos a caloriferului, înseamnă că circulația apei calde în sistem este blocată.
Citește mai multe despre problemele întâlnite la calorifere.
- Se aude un zgomot în centrală
Dacă auzi un zgomot ca un șuierat în centrală, nu poate fi un semn bun. Cel mai probabil zgomotul este un semn că schimbătorul de căldură a acumulat impurități sau sedimente. Acest lucru va scurta durata de viață a centralei și îți va crește și consumul de energie. De asemenea și alte zgomote care se aud sunt în general cauzate tot de depuneri. Soluția este apelarea la un specialist pentru îndepărtarea depunerilor.
- Defectarea termostatului
O defecțiune a termostatului nu va duce și la o defectare a centralei, însă aceasta nu va mai ține cont de setările pe care le-ai făcut în termostat. Termostatul trebuie verificat de un specialist, iar dacă nu poate fi reparat, trebuie înlocuit.
- Scurgeri de apă
Scurgerile vor scădea presiunea și vor influența funcționarea centralei. Mai apare situația în care, atunci când presiunea este prea mare, centrala va elimina surplusul de apă printr-o supapă. Totuși, dacă observi scurgeri de apă, este bine să chemi un specialist pentru a verifica sistemul.
Prevenirea defecțiunilor centralei termice
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să previi din timp apariția unor defecțiuni ale centralei:
- Evită setarea unei temperaturi prea ridicate pentru apa menajeră.
- Instalează-ți un termostat.
- Aerisește caloriferele în mod corect.
- Verifică periodic centrala și toată instalația termică.
- Folosește piese originale în cazul în care sunt necesare înlocuiri de piese.
- Solicită intervenția unui specialist dacă întâmpini una dintre problemele menționate mai sus.
Pentru a prelungi durata de viață a centralei tale, asigură-te în primul rând că ai ales centrala potrivită spațiului în care va fi utilizată. Apelează apoi la o firmă specializată pentru montarea acesteia și ori de câte ori apar defecțiuni. Un alt aspect important este să realizezi la timp reviziile și verificările.
Cu informațiile de mai sus știi ce ai de făcut pentru a avea un confort termic optim în locuința ta.
Surse: