Așa cum marea majoritate a lucrurilor evoluează cu ajutorul tehnologiei, și iluminatul ține pasul cu vremurile moderne în care trăim și devine din ce în ce mai inteligent.
Dacă ai auzit până acum de iluminatul inteligent, dar ai considerat că încă nu este momentul de a lua în calcul implementarea unui astfel de sistem în locuința ta, îți sugerăm să citești acest articol. Indiferent de spațiul în care locuiești (o garsonieră micuță, un apartament sau o casă), în mod sigur iluminatul inteligent îți va ușura viața datorită beneficiilor pe care le are.
Iluminatul inteligent – ce este și cum funcționează?
Sistemul de iluminat inteligent, sau „smart light”, îți permite să controlezi prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul tău mobil, luminile dintr-un anumit spațiu. Acest spațiu poate fi locuința ta, biroul tău, sau, dacă e să ne gândim la un plan mai mare, chiar un oraș.
Sistemul îți permite mai mult decât să aprinzi sau să stingi un bec. Poți, de asemenea, să schimbi culoarea sau intensitatea luminii sau dacă becul dispune de un difuzor, poți chiar să pui muzică.
Vrei să pregătești atmosfera pentru o cină romantică sau pentru un somn odihnitor? Cu ajutorul iluminatului inteligent în 2 minute obții atmosfera ideală pentru activitatea dorită. De asemenea, iluminatul inteligent este foarte util pentru situațiile când pleci de acasă pe fugă și nu mai știi dacă ai uitat un bec aprins. Intri în aplicație, verifici, iar dacă este aprins, îl stingi.
Totodată, luminile pot fi controlate prin intermediul comenzilor vocale, cu ajutorul asistenților vocali cum ar fi Google Home sau Alexa de la Amazon.
Iluminatul inteligent vine cu o serie de avantaje, printre care se numără:
- grijă pentru mediul înconjurător;
- confort sporit;
- costuri mai mici la facturile de energie electrică;
- amortizarea investiției;
- oferă un grad mai ridicat de siguranță.
Adoptarea iluminatului inteligent pentru locuința ta
Cu toate că pare a fi un concept apărut de curând, primul protocol de automatizare al casei a apărut în anul 1975 și se numea X10. Încă de atunci, scopul principal al dezvoltării acestor tipuri de tehnologii este cel al reducerii consumului de energie electrică. Astăzi au apărut multe gadgeturi care contribuie la reducerea consumului de energie. Poți citi aici despre ele.
Dacă vrei și tu să reduci consumul general de energie electrică, atunci ești un candidat ideal pentru adoptarea unui sistem de iluminat inteligent.
Iluminatul inteligent al casei tale poate încorpora mai multe tehnologii care asigură funcționarea automată a iluminatului interior, cât și a celui exterior. Pe lângă controlul de la distanță al becurilor, sistemul poate conține și senzori pentru detectarea mișcării. Aceștia sunt utili pentru că atunci când intri într-o cameră, nu mai este necesar să aprinzi lumina de la un întrerupător. Senzorii detectează mișcarea, iar lumina se aprinde automat. Gândește-te la situația în care vii de la cumpărături, intri în casă și ai mâinile ocupate. Nu mai este nevoie să lași sacoșele din mână pentru a aprinde lumina.
Senzorii sunt, de asemenea, foarte utili și în garaj. Atunci când intri cu mașina în garaj, nu mai este nevoie să cobori pentru a aprinde lumina.
Mecanisme pentru adoptarea iluminatului inteligent
Dacă nu vrei să faci o schimbare majoră în casa ta, poți începe cu pași mici. Iată care sunt mecanismele care te vor ajuta să implementezi un sistem smart light:
- adaptoarele smart pentru becuri – sunt soluția ideală pentru a testa avantajele iluminatului inteligent. Un astfel de adaptor îți permite să transformi un bec clasic obișnuit, într-unul inteligent, care poate fi controlat dintr-o telecomandă sau dintr-o aplicație.
- becurile inteligente – sunt mai mult decât niște becuri LED obișnuite. Acestea își pot regla temperatura de culoare (caldă, rece sau neutră), culoarea și chiar intensitatea luminii.
- întrerupătoarele inteligente – pot fi acționate fie prin atingere, fie de la distanță, prin comenzi vocale sau prin programare. Poți să testezi un astfel de întrerupător mai întâi într-o singură cameră, pentru a vedea cum funcționează și dacă îți place.
- prizele inteligente – le poți utiliza pentru a avea control asupra anumitor corpuri de iluminat din casă, cum ar fi un lampadar sau lampa de pe birou.
Sfaturi practice pentru iluminatul inteligent
- Începe prin înlocuirea câtorva becuri din locuința ta cu unele inteligente pentru a te obișnui cu ele.
- Poți testa și un întrerupător, însă pentru a te asigura că va funcționa fără probleme, apelează la un electrician ca să ți-l instaleze.
- Dacă vrei să treci la nivelul următor și să extinzi iluminatul inteligent în toată casa și totul să fie centralizat, fă un research și vezi caracteristicile sistemelor. Unele au nevoie de o centrală de control (hub) pentru a putea fi conectate între ele, altele nu.
Adoptarea unui sistem de iluminare inteligent reprezintă o abordare modernă și eficientă, mai ales în condițiile în care urmează să îți construiești o casă sau să achiziționezi un apartament nou.
Cu siguranță că te simți mult mai confortabil atunci când poți stinge sau aprinde lumina, sau poți ajusta culoarea, intensitatea și temperatura luminii fără niciun efort, din pat. De asemenea, să nu uităm nici de partea practică. Becurile LED, pe lângă faptul că au un consum mic de energie, au și o durată de viață îndelungată, lucru care contribuie la economisire.
În mod cert iluminatul inteligent va intra ușor, ușor, în viețile noastre, iar atunci când ne vom obișnui cu el, o să ne întrebăm cum de nu l-am descoperit mai devreme.
Surse: