Cu speranța că nu vei păți asta niciodată, ce faci în situația în care ți se strică centrala termică în timpul iernii și durează câteva zile până poate fi reparată? Cum îți încălzești locuința pentru a asigura un confort termic ideal pentru tine și familia ta?
Soluția cea mai la îndemână ar fi să achiziționezi un calorifer electric. Un astfel de calorifer poate fi utilizat cu succes și în zonele unde nu există altă modalitate de încălzire.
În trecut, acestea erau considerate o soluție scumpă de încălzire și nu prea erau utilizate decât la nevoie. De-a lungul timpului însă, caloriferele electrice au trecut printr-o serie de îmbunătățiri tehnice, ajungând să fie astăzi o soluție de luat în calcul pentru încălzirea anumitor spații.
Ca mod de funcționare, caloriferele electrice utilizează energia electrică pentru a produce căldură. Odată ce curentul electric trece prin elementul de încălzire termică, căldura este eliberată. Practic, acest tip de calorifer transformă energia electrică în căldură.
Tipuri de calorifere electrice
În funcție de modul de distribuire al căldurii, dar și de anumite caracteristici tehnice, caloriferele electrice pot fi împărțite în următoarele categorii:
- Calorifere electrice pe bază de ulei – este tipul cel mai întâlnit de calorifer electric din România. Principiul de funcționare este următorul: elemenții caloriferului conțin ulei, iar în interior există o rezistență care se încălzește atunci când prin ea trece curent electric. Rezistența încălzește astfel uleiul, iar căldura este transferată apoi elemenților. Este modul standard de funcționare al caloriferelor electrice cu ulei.
Printre avantajele acestui tip de calorifer se numără:
- capacitatea de a reține căldura o durată îndelungată de timp după ce aparatul a fost oprit;
- mobilitatea – se poate muta foarte ușor, majoritatea modelelor având sistem de deplasare pe roți;
- rezistența;
- siguranța;
- silențiozitatea.
Printre dezavantaje, punctăm:
- se încălzește greu;
- pot să apară scurgeri de ulei.
- Caloriferele cu raze infraroșu – funcționează pe principiul emiterii de radiații infraroșu, care încălzesc locuința. Acestea au puteri destul de mari de încălzire, începând de la 1300 W, iar dintre avantajele lor, amintim următoarele: eficiență de 100%, consum de energie redus, se încălzesc aproape instantaneu, nu generează curenți de aer, de praf sau zgomot.
- Caloriferele cu convecție – funcționează pe baza transferului de energie termică, prin mișcarea pe verticală a aerului. Practic aerul de la nivelul podelei trece prin acest calorifer unde este încălzit de o rezistență și emis înapoi în cameră, unde creează o temperatură adecvată. Un astfel de calorifer este ușor de montat, nu usucă aerul, nu arde oxigenul, nu este sensibil la umiditate, poate fi montat atât pe podea, cât și pe perete, este silențios, distribuie căldura uniform și este eficient energetic. Atenție, acest calorifer nu poate fi utilizat pentru a pune haine la uscat pe el.
- Aerotermele – sunt compuse din două părți: ventilatorul și radiatorul. Ventilatorul are ca rol asigurarea unui flux constant de aer pentru radiator, care încălzește aerul, apoi îl răspândește în încăpere. De obicei aerotermele au încorporat un termostat care oprește automat ventilatorul atunci când acesta atinge o anumită temperatură. Acestea pot include și o funcție de control a vitezei de rotație a ventilatorului, care are ca rol protecția unității de supraîncălzire. Aerotermele pot încălzi rapid aerul, sunt ușor de depozitat și au capacitatea de a menține o temperatură constantă. Ca dezavantaj, acestea nu pot încălzi spațiile mari.
Cum alegi un calorifer electric?
Alegerea unui calorifer electric poate fi destul de dificilă dacă nu știi ce cauți. Trebuie să ții cont de nevoile tale, dar și de câteva criterii și caracteristici pe care ți le prezentăm în continuare.
La fel ca în cazul caloriferelor normale, și la caloriferele electrice un prim criteriu de selecție ar trebui să fie puterea acestuia. De putere depinde eficiența lui în spațiul în care va fi amplasat. Pentru a afla puterea acestuia, trebuie să utilizezi formula de calcul: P = Volum x Coeficient caloric x Coeficient de corecție, explicată în articolul Tipuri de calorifere și cum să le alegi pe cele potrivite locuinței tale. Majoritatea caloriferelor electrice dețin 3 trepte de putere: 1200 – 1800 – 3000 W.
În același timp, este important și numărul de elemenți și dimensiunea caloriferului. Nu vrei să ai un calorifer prea mare care ocupă mult spațiu și care atunci când temperatura exterioară va crește, va fi greu de depozitat.
În funcție de nevoile tale, poți lua în calcul următoarele caracteristici:
- are roți și mâner pentru manipulare și deplasare;
- are sistem anti-înclinare: în caz că aparatul se răstoarnă, se oprește automat;
- are protecție anti-îngheț;
- are integrat ventilator sau umidificator;
- are încorporat termostat de siguranță;
- are termostat reglabil pentru reglarea temperaturii.
Cât consumă un calorifer electric?
În cazul caloriferelor electrice nu există clase energetice asemenea frigiderelor sau mașinilor de spălat. Puterea și consumul sunt corelate. Astfel, dacă ai ales un calorifer de 3000 W, înseamnă că acesta va consuma 3 kW într-o oră. Poți înmulți acest consum cu prețul unui kW și vei afla costul utilizării lui într-o oră.
Dezavantajele și riscurile utilizării unui calorifer electric
Principalul dezavantaj al utilizării caloriferelor electrice este costul ridicat la factura de energie electrică. Însă acest aspect depinde și de alte lucruri cum ar fi puterea caloriferului, timpul de utilizare și gradul de izolare termică al locuinței.
Dincolo de aceste dezavantaje, poți lua în considerare și următoarele aspecte:
- Risc de electrocutare și incendiu – prezent, de altfel, la orice dispozitiv electric de încălzire. Asigură-te că prizele sunt împământate, iar dacă folosești prelungitor, asigură-te că acesta este în stare bună de funcționare.
- Risc de spargere – este aproape inexistent, dar, prin reducere la absurd, dacă se sparge un calorifer cu ulei, este periculos pentru persoanele din apropierea lui.
- Risc de răsturnare – poate fi periculos și poate degenera într-un accident, de aceea o opțiune mai sigură sunt cele cu sistem anti-înclinare.
- Solicitarea instalației electrice – se poate întâmpla mai ales în cazul blocurilor vechi, unde instalațiile sunt vechi și nu pot suporta foarte multă putere.
- Funcționare nesupravegheată – indicat este ca atunci când pui în funcțiune un calorifer electric, să nu-l lași nesupravegheat. Pe lângă riscurile prezentate, dacă ai copii mici care sunt curioși, pot atinge un calorifer încins și se vor răni.
Caloriferele electrice sunt cu siguranță utile dacă apar situații neprevăzute și trebuie să încălzești un anumit spațiu. Ia în calcul nevoile tale, specificațiile de mai sus și în mod cert vei face o alegere inspirată.
Surse: