Cui nu îi prind bine câteva economii? O parte din suma de plată pentru facturile la energie ai putea-o folosi pentru amenajarea casei, pentru necesitățile familiei sau pur și simplu pentru a-ți face o bucurie.
Probabil că deja încerci diverse metode pentru a reduce consumul de gaz și de electricitate. Unele dau roade, iar altele sunt doar mituri. Atunci cum știi ce funcționează și cum să economisești energie și bani? Cu doar câteva obiceiuri simple vei avea parte de confort și iarna, și vara, cu cât mai puține cheltuieli.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să reduci din consum și din valoarea facturii.
Cum să reduci consumul la gaz și la curentul electric?
- Nu lăsa aparatele electrocasnice în modul de așteptare (stand-by) sau în priză dacă nu le folosești. Astfel poți economisi până la 180 RON pe an. Atunci când lași electrocasnicele, încărcătoarele, televizorul, calculatorul, să fie alimentate la curentul electric deși nu le folosești în acel moment, ușor, dar sigur, crește consumul de curent electric. Procedează în acest mod și vei observa o scădere la plata facturii pentru curentul electric.
- Dușuri mai scurte. Scurtează durata dușului cu 3 minute. Astfel economisești într-un an până la 115 RON de persoană. Risipa de apă afectează atât mediul înconjurător, cât și factura ta. Ca să economisești și mai mult, lasă apa caldă să curgă doar atunci când ai nevoie de ea, nu o lăsa să se irosească. Tot tu vei avea de câștigat.
- Ține ferestrele închise când este prea cald afară. În zilele călduroase de vară, după ce ai împrospătat casa cu răcoarea dimineții, închide geamurile pentru a opri căldura să intre. De asemenea, trage perdelele și storurile când este însorit afară pentru a împiedica încălzirea. Astfel, dacă pornești pentru o vreme aerul condiționat, se va păstra mai bine temperatura scăzută în casă.
- Folosește becuri economice și vei economisi până la 60 RON pe an. Cu ajutorul becurilor economice ai parte de aceeași intensitate luminoasă, dar acestea consumă mai puțină energie electrică.
- Setează termostatul cu 1°C mai puțin. Nu vei simți această diferență minoră de temperatură. În schimb, vei observa că valoarea facturii scade. Poți economisi astfel aproximativ 5 – 10% pe an. De asemenea, temperatura optimă recomandată este de 20°C pe timp de zi și de 18°C pe timp de noapte. Programând termostatul în acest fel, te vei bucura și de confort, și de o factură mai mică.
- Verifică eticheta energetică UE atunci când cumperi aparate electrocasnice noi. Cu cât acestea sunt incluse într-o clasă energetică mai înaltă, cu atât sunt mai eficiente și au un consum mai redus de energie. Aceste electrocasnice sunt mai eficiente cu până la 60% față de cele obișnuite.
- Folosește dispozitive inteligente pentru a controla consumul de energie: termostat, întrerupător sau priză inteligentă, etc. Utilizarea unui termostat inteligent este opțiunea considerată a fi cea mai bună pentru a-ți asigura confortul și pentru a reduce costul facturii.
- Lasă caloriferele libere. Permite caloriferelor să emane căldură, nu le acoperi cu haine și asigură-te că nu sunt obiecte mari precum mobila care să le blocheze. Acestea împiedică transmiterea căldurii și fac dificilă încălzirea casei. Astfel poți reduce costurile facturii cu până la 20%.
- Asigură întreținerea regulată a centralei. O centrală veche nu încălzește în mod eficient și va avea automat un consum mai mare de energie. A verifica și a întreține centrala înseamnă un confort mai mare în casă și facturi mai mici.
- Programează termostatul pe o temperatură mai mică pe timpul nopții sau atunci când pleci de acasă. În acest mod, reduci factura la gaz cu aproximativ 7-15%.
Un alt aspect important de care este bine să ții cont este izolarea casei. Termoizolarea pereților este cea mai eficientă metodă de păstrare a temperaturii (fie cald, fie rece) în casă. Dacă locuința ta nu este izolată corespunzător căldura se va risipi. O metodă pentru a preveni acest lucru este să montezi un panou între calorifer și perete, cu fața spre interior, care să reflecte căldura.
Ce este un termostat și cum te ajută ca să economisești?
Termostatul este un dispozitiv care îți permite să controlezi temperatura din casa ta. Termostatele sunt de mai multe tipuri, iar fiecare îți oferă o serie de facilități. Toate contribuie la confortul tău și la scăderea facturii la gaz.
Tipuri de termostate:
- termostate simple;
- termostate de ambient;
- termostate programabile.
Un termostat simplu îți permite să setezi temperatura ideală pentru tine. Termostatul va porni sau opri automat centrala atunci când temperatura scade sau depășește valoarea aleasă de tine. Astfel se va menține o temperatură optimă, iar centrala nu va funcționa încontinuu, ci doar atunci când este necesar.
Termostatul de ambient este, la rândul lui, de mai multe tipuri:
- mecanic sau electronic;
- cu fir sau fără fir;
- neprogramabil, programabil sau inteligent.
Termostatul ambiental, în funcție de tipul acestuia, îți permite să controlezi mai ușor temperatura din casă. În cazul celor inteligente care au funcție de geofencing, temperatura este setată automat în funcție de locația ta (în casă sau în afara ariei casei tale). Astfel, atunci când ești înăuntru ai parte de o temperatură ideală, atunci când ești plecat termostatul reduce temperatura pentru a economisi și a nu irosi energia dacă nu e nimeni în locuință, iar dacă ești în drum spre casă, termostatul se asigură că până ajungi, în casă este temperatura optimă.
Termostatele programabile îți oferă o mai mare flexibilitate. Acestea pot fi setate să funcționeze doar în anumite intervale orare sau doar în anumite zile, precum și să aibă o anumită temperatură în funcție de cameră.
Indiferent de tipul de termostat, ai mai mult control asupra temperaturii din casă, iar centrala funcționează doar atunci când este necesar, reducându-se astfel risipa de energie.
Acasă e locul în care cu toții ne dorim să ne simțim cel mai bine, să ne relaxăm și să fim împreună cu cei dragi. Cu câteva obiceiuri simple te bucuri de mai mult confort și economisești.
Surse:
- ANRE, Cheltuiește mai puțin pe întreținere – 6 sfaturi rapide pentru economii reale la plata utilităților, 31 Octombrie 2018
- Unul din patru români face economie maximă la energie și evită, astfel, risipa de bani și de resurse naturale
- What is geofencing and how do smart thermostats use it
- Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple
- Tipuri de termostate pentru centrala
- Despre termostatele ambientale