Știai că economia la consumul de energie electrică nu implică necesar un efort crescut și mai ales nu necesită să renunți la confort?
De multe ori, aparatele electrocasnice sunt suprasolicitate ca funcționare din cauza unor factori externi, precum praful, uzura sau razele directe ale soarelui. Atunci ele consumă mai multă energie electrică și durata lor de viață poate să scadă.
Uite mai jos câteva idei despre cum poți să optimizezi funcționarea electrocasnicelor și să reduci din consumul lor de energie.
În bucătărie
1. Setează temperatura optimă în frigider
Frigiderul tău va avea un consum normal de electricitate atunci când temperatura dinăuntru este de minimum 3°C, iar pentru congelator minimum -15°C.
2. Plasează frigiderul ferit de sursele de căldură
Recomandat este să amplasezi frigiderul tău în bucătărie mai departe de cuptor, chiuvetă sau alte aparate care emană căldură. Altfel, frigiderul va fi suprasolicitat pentru a păstra temperatura setată în interior și va consuma mai multă energie.
De asemenea, lasă cel puțin 10 cm între frigider și perete, pentru a asigura aerisirea eficientă a componentelor acestuia. Altfel, componentele se supraîncălzesc și consumă mai multă electricitate.
3. Închide corect ușa frigiderului
Orice diferență de temperatură în frigider va face consumul de energie să crească. Asigură-te de fiecare dată că ușa frigiderului este închisă corect și periodic curăță marginea de cauciuc de pe ușă. Astfel temperatura dinăuntru va rămâne constantă.
4. Pune în frigider doar produse și alimente reci
Evită să pui în frigider mâncare fierbinte sau caldă, imediat după ce ai gătit. Nu doar că e posibil să își piardă savoarea, dar frigiderul va consuma mai multă energie pentru a răci articolele fierbinți sau calde. Ce poți face? Simplu – acoperă mâncarea cu un capac sau o folie, lasă la răcit, apoi pune în frigider.
5. Curăță aerisirea frigiderului
Asigură-te că periodic cureți praful care se depune pe grătarul de aerisire din spatele frigiderului. Praful și impuritățile adunate împiedică aerisirea și răcirea eficientă a componentelor frigiderului și astfel crește consumul de energie.
6. Utilizarea eficientă a congelatorului
Ține pe cât posibil congelatorul cel puțin trei sferturi ocupat, în permanență. Cu cât este mai puțin spațiu gol în congelator, cu atât acesta este mai eficient.
Dezgheață congelatorul dacă vezi că stratul de gheață depus depășește 2 mm. Un strat de gheață mai gros pe pereții congelatorului va face funcționarea acestuia ineficientă.
Hainele tale
7. Alege tehnologiile eco
Alege o mașină de spălat care să aibă mai multe funcții de reglare a temperaturii de spălare și programe eco. Astfel, în funcție de haine, vei putea alege un program de spălare care consumă mai puțină energie electrică.
8. Curățarea hainelor și curățarea petelor
De cele mai multe ori pe eticheta hainelor este indicată temperatura optimă de spălare. Dacă o haină nu este pătată, se poate de obicei spăla la o temperatură mai scăzută. Există tendința de a spăla la o temperatură mai mare decât este necesar, iar din această cauză se consumă mai multă energie.
9. Alege un detergent eficient
Mulți detergenți de pe piață sunt făcuți să curețe pete chiar și la temperaturi de 15°C. Caută un astfel de detergent și vei putea seta temperatura apei la 15°C sau 30°C în loc de 60°C sau 90°C. Vei obține o economie considerabilă la electricitate.
10. Curățarea filtrelor
Uscătorul de rufe va funcționa la parametri optimi – performanță și consum – atunci când piesele se află în stare optimă. Curăță periodic filtrele de aer pentru a te asigura că aparatul nu consumă mai multă energie decât este necesar.
11. Scurtează timpul de uscat
Uscătorul de haine electric este printre cele mai mari consumatoare de energie electrică din locuință. Dar poți reduce consumul de electricitate printr-o metodă simplă – stoarce hainele de apă înainte de uscare. Astfel timpul necesar pentru uscat va fi redus.
Alte sfaturi
Un mod eficient de a economisi energie electrică este, bineînțeles, să optezi pentru aparate electrocasnice cu eficiență energetică ridicată. Cu alte cuvinte, aparate care consumă puțină energie dar oferă performanțe ridicate. Cele mai eficiente electrocasnice sunt în clasele A+, A++ sau A+++, vei găsi indicat în tabelul de eficiență energetică prezent pe fiecare aparat.
Înainte să investești în aparate electrocasnice noi și ultraperformante, dar cu un preț ridicat, asigură-te că aparatele pe care le ai deja funcționează la performanță optimă. Astfel, ele vor consuma doar energia necesară și vor oferi beneficiile pe care ți le dorești.
Surse: