O serie de aparate de gătit, inclusiv cuptoarele, plitele și hotele vor trebui să fie mai eficiente din punct de vedere energetic și să contribuie, astfel, la îndeplinirea obiectivelor privind atingerea neutralității din punct de vedere climatic.
Comisia Europeană (CE) a lansat o consultare publică privind designul ecologic și cerințele de etichetare energetică pentru o serie de aparate de gătit, obiectivul principal al demersului fiind de a se asigura că normele contribuie mai mult la eficiența energetică și la reducerea emisiilor de CO2, și, implicit, la atingerea unui nivel ridicat de protejare a mediului și a consumatorilor.
În cadrul procesului de consultare se au în vedere, pe lângă cerințele de eficiență energetică și aspectele etichetării energetice, inclusiv clasele de eficiență energetică, domeniul de utilizare a produselor și emisiile de poluanţi.
În ceea ce privește etichetarea energetică, este posibilă o reclasificare a categoriilor A-G, introducerea codurilor QR pentru baza de date de produse și designul actualizat al etichetelor. De asemenea, s-ar putea extinde aplicarea acestor categorii și la cuptoarele cu microunde, cu abur, cuptoare mici și portabile, hote cu recirculare și extractoare de fum de gătit, altele decât hotele, dar și pentru plitele pe gaz precum și cele care utilizează propan și butan. Se iau în calcul și produsele care utilizează noi surse de energie, cum ar fi hidrogenul.
Eticheta energetică este recunoscută pe scară largă de către consumatorii din UE și s-a dovedit că îi încurajează pe clienți să cumpere produse mai eficiente din punct de vedere energetic, dar îi stimulează și pe producători să inoveze pentru a fi clasificați într-o categorie superioară de eficiență energetică.
Totuși, stabilirea unor cerințe stricte de ecodesign (design ecologic) ar putea duce la creșterea costurilor de producție și implicit la prețuri mai mari. Noua etichetare energetică va crește probabil concurența în ceea ce privește performanța caracteristicilor cheie indicate pe etichetă, în special cea de eficiență energetică.
Principalele efecte asupra mediului sunt date de consumul de energie din timpul utilizării acestor produse. Un consum mai mic de energie va reduce impactul asociat asupra mediului, costurile pentru consumatori dar și cifra de afaceri a furnizorilor de energie. Cerințele de eficiență energetică vor avea ca scop atingerea celui mai scăzut nivel de cost pentru consumator. Prin urmare, economiile rezultate dintr-un consum redus vor tinde să compenseze creșterea prețului pentru noile produse.
De asemenea, alte cerințe de mediu ar putea crește costurile inițiale. Impactul economic al acestor cerințe va depinde de decizia clienților de a prelungi sau nu durata de utilizare a produsului în sine prin reparații sau extinderea garanției, ceea ce ar duce la scăderea vânzărilor. Competitivitatea pentru producătorii din același segment de piață și interval de preț nu este de așteptat să fie afectată întrucât cerințele se vor aplica tuturor produselor din aceeași gamă.
Concluziile acestor consultări publice vor fi formulate în trimestrul I din 2024.
Citește și: