Circa 10% dintre români nu au reușit, în anul 2021, să își încălzească locuințele în mod corespunzător, această cifră fiind superioară mediei din Uniunea Europeană, care a fost de 6,9%, potrivit datelor Eurostat.
Situația a variat între țările UE, cea mai mare parte a persoanelor care nu reușesc să mențină în locuință o temperatură adecvată fiind raportată în Bulgaria (24%), Lituania (23%), Cipru (19%), Grecia (18%) și Portugalia (16%). În România, ponderea a fost de 10% în anul 2021, identică cu cea înregistrată în anul 2020.
În schimb, cele mai mici procente au fost înregistrate în Finlanda (1%), Suedia, Slovenia și Austria (toate sub 2%).
Spre comparație, în anul 2020, aproximativ 35 de milioane de cetățeni ai UE (aproximativ 8% din populația UE) nu au reușit să își mențină locuințele la o temperatură corespunzătoare.
Creșterea prețurilor la energie care a început în 2021 și s-a agravat odată cu invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, împreună cu impactul crizei COVID-19, este probabil să fi agravat o situație deja dificilă pentru mulți cetățeni ai UE.
Sărăcia energetică apare atunci când facturile la energie reprezintă un procent ridicat din veniturile consumatorilor sau atunci când aceștia trebuie să reducă consumul de energie al gospodăriei într-o măsură care are un impact negativ asupra sănătății și bunăstării lor.
Citește și:
Studiu: Majoritatea românilor au luat măsuri pentru a-și reduce consumul de energie acasă
Adio gaz: pompele de căldură vor fi cea mai ieftină opțiune de încălzire verde pentru consumatori
Merită să investești într-un sistem de încălzire hibrid?
Ce este un robinet termostatic și cum te ajută să economisești energie?