Numărul prosumatorilor din România racordați la reţeaua de distribuţie era, la 1 ianuarie 2023, de 40.171, iar pentru acest an se estimează că cifra totală a prosumatorilor va depăși 100.000, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Împreună, prosumatorii înregistrați sunt deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală, se arată într-un comunicat al instituției.
O analiză a evoluției numărului de prosumatori relevă o creştere de circa trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, comparativ cu începutul aceluiaşi an. Mai exact, dacă în ianuarie 2022 erau 14.183 de prosumatori, la finele anului cifra urcase cu aproape 26.000 de noi prosumatori, până la un total de 40.171.
Pentru a încuraja producerea energiei electrice din surse regenerabile, ANRE a modificat şi completat o serie de ordine cu impact major în piaţă.
Astfel, pentru a oferi cât mai multe informaţii referitoare la procesul de racordare a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, a fost întocmit un ghid dedicat acestei categorii de utilizatori și au fost realizate scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situațiile prevăzute în procedură, cu detalierea activităților alocate utilizatorului, operatorului de distribuție și operatorului economic atestat care proiectează și execută instalația de racordare, precum și cu menționarea termenelor aferente fiecărei activități. Materialele informative sunt puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi, pe pagina oficială de internet a ANRE, www.anre.ro, la link-ul: https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/prosumatori/ghid.
În contextul recentelor modificări aduse cadrului de reglementare pentru accelerarea conectării la reţea a prosumatorilor, dar şi ca urmare a programelor de susținere guvernamentale privind promovarea producerii de energie electrică din surse regenerabile de către prosumatori, pentru anul 2023 este prognozată creșterea cu circa 60.000 a numărului prosumatorilor, care ar putea depăși cifra de 100.000 la finele anului în curs.
ANRE adresează încurajări către instituţiile care derulează programe de sprijin pentru producţia de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, să aibă în vedere scheme de sprijin şi pentru creşterea capacităţilor de stocare pentru a se asigura o flexibilitate mai mare în funcţionarea reţelelor de distribuţie şi o mai bună echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional.
Unul dintre aceste programe este Casa Verde Fotovoltaice, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunțat recent că programul Casa Verde Fotovoltaice va continua în anul 2023, când va fi deschisă o nouă sesiune de proiecte, obiectivul fiind creșterea numărului de dosare depuse spre finanțare, de la 45.000 în acest an, la peste 100.000.
Pentru accelerarea procesului se are în vedere implicarea autorităților locale în evaluarea dosarelor, pe baza unui regulament foarte clar și a unei proceduri simplificate, prin care să fie reduse la minim 2-3 documentele necesare. Evaluarea ar urma să fie foarte facilă și rapidă, prin intermediul unui sistem informatic centralizat de înscriere în program, pe baza căruia autoritățile locale vor acorda bani celor cărora li s-au aprobat dosarele.
Mai multe pe această temă:
Noi reglementări privind racordarea prosumatorilor la rețeaua de distribuție a energiei electrice
ANRE a actualizat Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum