Una dintre principalele măsuri propuse, miercuri, de Comisia Europeană, ca parte a planului de intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față creșterilor dramatice ale prețurilor, vizează reducerea cererii de energie electrică la nivelul țărilor membre.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acest lucru poate avea un impact asupra prețurilor energiei electrice și poate avea un efect global de calmare a tensiunilor de pe piață.
Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producția energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra prețului, Comisia propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preț preconizat, și să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf.
Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023. Acestea pot alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care pot include compensații financiare.
Reducerea cererii în perioadele de vârf ar duce la o scădere a consumului de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi în timpul iernii (așadar, pe o durată de 4 luni). Aceasta reprezintă o diminuare a consumului de gaze utilizate pentru producerea de energie electrică cu aproximativ 4% în sezonul de iarnă, în întreaga UE. Va fi la latitudinea statelor membre să identifice orele de vârf ale cererii de pe piața lor.
Toți consumatorii pot contribui, inclusiv cei care nu dispun încă de sisteme sau dispozitive de contorizare inteligentă care să le permită să își ajusteze consumul în timpul zilei.
Pentru a viza în mod specific orele în care consumul de energie electrică este cel mai scump, respectiv atunci când gazul stabilește, în general, prețul marginal, Comisia propune o obligație de reducere cu cel puțin 5% a consumului brut de energie electrică în timpul orelor de vârf tarifar selectate, acoperind cel puțin 10% din orele din fiecare lună, când se preconizează că prețurile vor fi cele mai ridicate. Această obligație ar avea ca rezultat selectarea, în medie, a 3-4 ore pe zi lucrătoare, care ar corespunde în mod normal orelor de vârf de sarcină, dar poate include, de asemenea, ore în care se preconizează că producția de energie electrică din surse regenerabile va fi scăzută, fiind nevoie de producția de la centrale marginale pentru a acoperi cererea.
Creșterea eficienței energetice este, de asemenea, o parte esențială a îndeplinirii angajamentelor în materie de climă din cadrul Pactului verde european.
Sursa: Comisia Europeană
Pe aceeași temă: