Verificarea periodică a instalaţiei interioare de gaze naturale din locuinţă te pune la adăpost de incidente neplăcute. În timpul verificărilor, specialiştii folosesc un aparat portabil care le permite nu doar să identifice scăpările de gaze naturale, ci şi să măsoare concentraţia de gaz. Cum arată acest aparat, cum se foloseşte şi se întreţine, află din cele ce urmează!
Când apar semnalele de alarmă?
Dacă ești racordat la rețeaua de gaze, sigur ai văzut, la specialiștii care ți-au făcut verificarea instalației de gaze naturale din locuința ta, un aparat cu un tub flexibil la capăt, asemănător unei antene. Ei bine, așa-zisa „antenă” nu este altceva decât sonda unui echipament portabil care detectează și măsoară concentrația de gaz de la rețeaua din interiorul locuinței tale și de la aparatele care utilizează gaze naturale: aragaz, centrală, convector, etc.
Iar la capătul sondei se află un filtru cu ajutorul căruia se parcurge traseul conductelor de gaz din locuinţă sau al îmbinărilor filetate sau sudate. Acesta este practic instrumentul principal de lucru al specialiștilor de la firmele autorizate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să facă verificări și revizii la instalațiile interioare de gaze naturale, instrument pe care îl utilizează zi de zi. De rezultatele date de acesta depinde siguranța noastră și familiei noastre.
De ce spunem asta? Pentru că, în anumite situații, aparatul poate detecta scurgeri de gaze și atunci trebuie luate rapid măsuri de îndepărtare a riscurilor. Fiindcă știm cu toții, cu gazul nu este de glumă.
Însă nu trebuie uitat nici clasicul amestec de săpun cu apă, utilizat și acesta în mod curent și care scoate în evidență eventuale probleme de la instalația de gaz.
Ne concentrăm acum pe acest echipament portabil care ne indică dacă concentrația de gaz din locuința noastră atinge un prag care ne poate pune viața în primejdie.
Specialiștii spun că, la o concentrație de 4,4 și 16,5% procente volumetrice de gaz în aer, riscul producerii unei explozii este iminent.
Dar probleme la instalația interioară de gaz pot apărea la cele mai mici concentrații de gaz măsurate de aparat, iar acestea indică anumite neetanșeități sau alte disfuncționalități. Nesoluționate, acestea pot conduce în timp la acumulări mai mari de gaz și la incidente extrem de grave.
Detectorul trebuie și el verificat
Atât modul de utilizare, cât și cel de întreținere al detectorului sunt foarte importante pentru măsurarea corectă a concentrației de gaz. Astfel, filtrul sondei aparatului se verifică zilnic și se schimbă ori de câte ori se constată murdărirea acestuia, iar aparatul se verifică metrologic anual la service-ul autorizat de producătorul aparatului. În plus, la utilizare, sonda flexibilă a aparatului nu trebuie înclinată la un unghi mai mare de 90 de grade. Aparatul se deschide într-un spațiu deschis, astfel încât odată ajuns în locuință poate detecta scurgerile de gaze naturale.
Având în vedere toate aspectele menționate anterior, îți reamintim cât este de important să faci verificarea periodică, o dată la doi ani, și revizia instalației de gaze naturale, o dată la zece ani, obligatoriu cu firmă autorizată. Iar dacă în urma acestor operațiuni se constată deficiențe la instalația interioară, trebuie făcute în regim de urgență reparațiile necesare, dar și acestea numai cu firme specializate, autorizate de ANRE.
Citește și:
Când și cu cine faci verificarea instalației interioare de gaz și a centralei termice